Widok

nnt.KREDYTY HIPOTECZNE

Cześć dziewczyny!! mam takie pytanie odnośnie brania kredytu na zakup mieszkania w obecnej sytuacji na rynku finansowym. Bierzecie? Czy może czekacie, aż sytuacja się unormuje? Wiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na te pytania, ale może zmagacie się z podobnymi problemami w chwili obecnej.
Mamy wystarczającą sumę na 30/40% wkład własny i chcemy dobrać 70/60% kredytu. Co o tym sądzicie?

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
NIe znam się na tym, ale w tej chwili wydaje mi się że mieszkania zaczną tanieć, więc poczekałabym, przynajmniej jakiś czas, żeby sprawdzić czy faktycznie tak będzie.

imageimage
po nowym roku mają tanieć ceny mieszkań - my czekamy

image
image
wydaje mi sie ze zludne jest myslenie i czekanie na tansze mieszkania bo tak raczej nie bedzie, a co do kredytu to frank szw. jest bardzo wysoko i teraz jest dobry moment aby w tej walucie wziasc kredyt
usiadł, i wytrwale czekał...
To prawda frank stio wysoko, warto w tym momencie wziąść kredyt... poza tym ceny ofertowe w tym momencie bardzo odbiegają od tych transakcyjnych (morał jest taki, że należy się mocno targować). Moim zdaniem obecna sytuacja na rynku nie zagraża biorącym kredyt, nie ma paniki. Duzym plusem jest to, że macie już część gotówki... warunki kredytowe są wtedy korzystniejsze.
własnie jestem na etapie staranie sie o kredyt. mało banków daje teraz 100%, wiec dobrze jesli masz swoj wkład :)
z dnia na dzień zmieniają się warunki otrzymania kredytu.

image
Witam! Pracuję w multibanku i nasz bank jako jeden z 2 daje kredyt na 100%, jeśli ktoś byłby zainteresowany takim kredytem proszę o kontakt:
Agnieszka Elert tel. 790 386 190
Pozdrawiam!

Aha, podaję jeszcze swój firmowy adres e-mail, w razie czego pytania można również tam kierować: agnieszka.elert@multibank.pl

A w jakich godzinach można się z Panią kontaktować?
Proszę o kontakt w godzinach od 9 - 20.
Pozdrawiam!

nie oszukujmy sie mieszkania raczej nie stanieja a jesli juz to w bardzo niewielkim stopniu, ja bym brala kredyt jak najszybciej, jesli ktos oczywiscie ma takie mozliwosci, w koncu szybciej zacznie sie go splacac. My jak kupowalismy mieszkanie to za 64 m zaplacilismy 143000 i to i tak juz bylo na ostatnia chwile.

myśle ze jest ciut wiecej niz 2 o których piszesz.
mam na mysli kredyt bank,
multibank,
ing,
polbank

są to banki o których ja wiem, informacja przed 2 dni.

image
Witam!
Fakt jest jeszcze ING (w którym od dzisiaj zmieniły się warunki i są b. wysokie marże) w multibanku zaś sama pracuje i o tym banku pisałam. Jeśli zaś chodzi o Polbank, to nie wydaje mi się, że udzielają kredytu na 100% w CHF, zresztą ten bank razem z millenium najgorzej potraktował swoich klientów w ciągu ostatnich 2 tygodni - odwoływane decyzje kredytowe i nawet wstrzymania uruchomień!!! Wiem o tym od klientów, którzy przyszli do nas po ratunek.
Jeśli zaś hcodzi o ceny mieszkań, to wydaje mi się, że mimo wszystko zbyt dużo nie spadną... sama się tym martwię, gdyz chcę kupić mieszkanie.
Pozdrawiam!

My też jesteśmy w takiej sytuacji i też nie wiemy co robić...
Jedni mówią, aby się wstrzymać, inni zachęcają....
Na razie czekamy do końca roku i obserwujemy co się dzieje;)

image

image
z millennium ludzie przychodzą z płaczem, szukając jak najszybciej obojętnie czego, o Polbanku lepiej nie wspominac:(
Tak naprawdę wiele banków wywołało wiele łez:( Nie zazdroszczę tym ludzią Trafili w najgorszy momęt
jezeli jestescie juz po slubie wescie w banku pocztowym kredyt z doplata od panstwa .jest taki na 100 %zapytaj o niego
bez zastanowienia jestem w stanie poda co najmniej 3 banki które kredytują 100%
zajmuję się doradztwem kredytowym od ponad 3 lat i współpracuję z kilkoma deweloperami. Jak na razie nie mówia nic o obniżce cen Wręcz przeciwnie. Z ich strony wygląda to tak: budują jeden blok po aktualnych cenach ale jeśli koszt budowy tego budynku przewyższy kwotę jaką pierwotnie zamierzali zyska to różnie między planowanym zyskiem a osiągniętym zyskiem dokładają do kolejnego bloku i to na kolejnym będą próbowali sobie odbi tą różnicę oraz oczywiście pokry koszty inflacji. W ten sposób ceny kolejnych mieszkań będą wyższe. Jednak musimy pamięta że ceny mieszkań u deweloperów już są zaniżone w związku z tym że właściciele tych przedsiębiorst wiedzą iż taki chwyt jak "specjalnie dla pani może mogli byśmy zejś z ceny o jakieś 5 tys, 7tyś czy 10tys" spodziała jak płachta na byka i klient pomyśli, że to super oferta i się zdecyduje. Klient zktórym dzis miałam spotkanie kupuje mieszkanie za 390tys zł. Cena wyjściowa to 425tys zł.
Nie myślcie że za rok będą tańsze mieszkania bo one mogą by tańsze przy dobrych negocjacjach już teraz.
W dalszym ciągu są banki które kredytują 100% wartości nieruchomości a nawet ponad 100%.
Ja na razie nie odczułam spadku zainteresowania, dalej siedzę w biurze od rana do późnego wieczora:) bo ci którzy chcą mie własny kąt i tak i tak będą brali kredyt
zgadzam sie z toba :)

ja na szczecie jeszcze złapałam sie na stare warunki ing, a także złozyłam wniosek do multi, ale mam nadzieje ze wkrótce dolącze dokument który brakuje i pójdzir jak po maśle wypłata kredytu.

image
niektórzy na ostatnią chwile zdążyli, inni mieli pecha i trafili w ten okres zmian gdzie z dnia dzień tracili zdolnoś lub zwiększano im marże itp. Teraz już wszystko zaczyna się normowac jues dużo ciężej dosta kredyt i warunki są gorsze ale chociaż klient wie na czym stoi i nie dostaje codziennie tel z innymi informacjami:(
Dokładnie tak, my byliśmy juz tak zdołowani, że nie udzielaliśmy klientom żadnych "zapewnień", gdyż wszystko zmieniało się z dnia na dzień...
Teraz powoli chyba wszystko wraca do normy, ale przynajmniej narazie nie należy spodziewać się, że kredyty będą tańsze...

telewizja i prasa wcale nie poprawia nastroju osoba starającym sie o wasne M. wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie

image
jestem doradcą finansowym i moje zdanie jest takie:
W chwili obecnej nie ma dużego wyboru wśród banków dlatego, że są zbyt duże obostrzenia.
Tak dobrych ofert bankowych jakie były, nigdy już nie będzie.
Na chwilę obecną w bankach brakuje franków szwajcarskich, dlatego ciężej jest dostać kredyt w tej walucie. Z czasem jak rynek finansowy się uspokoi, banki będą mniej zadzierały nosa. W przeciągu roku wszystko powinno wrócić do normy – (odnośnie wymagań co do kredytobiorców). Jeśli chodzi o marżę i oprocentowanie mogą spaść minimalnie, ale nigdy nie będą już takie atrakcyjne jak były.
Właściciele nieruchomości już odczuli spadek zainteresowania przez kupujących, dlatego można się sporo potargować. Ceny były przewartościowane, ale i mniejsza dostępność do kredytów ma wpływ na spadek cen mieszkań.
Bardzo dobrą ofertę na chwilę obecną ma MultiBreBank. Właściwie jedyny bank, który zachował zimną krew w tym spekulacyjnym kryzysie bankowym. Pozostałe banki wydają cyklicznie negatywne decyzje i życzą sobie wkładu własnego w wys. 35% wartości nieruchomości.

Powyżej ktoś napisał o Polbanku że daje 100% - to chyba jakiś żart!

image

image

Mam nadzieję, że dostaniecie kredyt wg starych warunków i że ing nie zrobi tak jak większość banków, że będzie rozpatrywał wnioski juz na nowych warunkach, gdyż w multi własnie tak jest. Co prawda nie wstrzymalismy wyplat transz i nie odwolywaliśmy decyzji, ale warunki się zmieniły nawet dla osob zarejestrowanych na starych zasadach i starych kalkulatorach.

Wg naszej oceny jakieś 40% tego co sie działo, to własnie "zasługa" mediów i siania paniki. Z dnia na dzień ludzie wycofywali z banków i giełdy ogromny kapitał, co poskutkowało takimi podwyżkami. Gdyby nie prasa i tv kryzys byłby zdecydowani mniejszy

i gdyby nie nasz kochany prezydent

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie będą tańsze ale chociasz ludzie wiedzą na czym stoją. Ie mi się oberwało od klientów za te zmiany, że chyba nienormalni jesteśmy, że jaja sobie robimy, że podadzą bank do sądu. Rozumiem tych ludzi aż serce ściskało gdy sie z nimi rozmawiało Zresztą mi się aż tak krytyczne sprawy nie trafiły Ale słyszałam że jaki facet, chba to było w Polbanku, dostał pałą po głowie od klienta za to że bank nie wywiązał się z wcześniejszych ustaleń
do polbanku podobno trzeba mniec cierpliwość. słyszałam ze nawet do 4-5m-cy trwa wypłata transzy.

image
prasa to za bardzo rozdmuchała, ludzie w panice wybierali pieniądze a banki w panice zmieniały warunki
Dokładnie to samo napisałam. Nie chodzi zresztą tylko o wypłatę kasy z banków ale również wycofywanie kapitału z giełdy.
Jeśli zas chodzi o polbank, to takie coś jak czekanie na wypłate transzy, to w ogóle nie mieści mi się w głowie i na szczęście u nas tego nie ma.
A jeśli chodzi o klientów, to wiem o czym mówisz, bo mi samej było po prostu na maxa głupio mówić, że oferta była np na marże 1,1 a dostał Pan kredyt i owszem ale na marże 2,5...
Masakra

ja ostatnio klientowi zrobiłam kredyt w Multi z marżą na 1,65% - także nie jest tak źle :)

image

image

Niestety od piątku zaszły zmiany :( Ale to już podobno ostatnie i więcej nie będzie. Tak czy inaczej pozdrawiam i idę spać bo jutro kilka kredytów czeka :)

Aha, no i oczywiście, gdyby ktoś chciał kredyt w multibanku, bądź nawiązać współpracę, to oczywiście zapraszam do kontaktu! :)

ja sie zastanawiam nad kredytem ale jak patrze co sie dzieje teraz to.... cienko to widze ;)

wg mnie powinni u nas zaostrzyć warunki dawania kredytów. Od czego nastąpił kryzys w Stanach?-właśnie od kredytów hipotecznych,których ludzie nabrali i nie mogą spłacić. Jeśli u nas tak dalej będzie,że prawie każdy dostaje kredyt i to jeszcze na 100% to sytuacja będzie analogiczna.

image
Maja widać że się kompletnie na tym nie znasz. Polski system bankowy kompletnie odbiega od amerykańskiego.

image

image

Maja po takich wypowiedziach widać jakie ludzie mają pojęcie n.t. systemu bankowego. Nasz system diametralnie różni się od tego w USA, gdzie absolutnie każdy kto miał nieruchomość mógł wziąć kredyt. U nas jest zupełnie inaczej i to nieprawda, że każdy taki kredyt może dostać. Może zatem najpierw trochę poczytaj na ten temat a potem się wypowiadaj, bo troche bez sensu powtarzać gdzieś zasłyszane opinie.

a co mozesz ciekawego mi napisac o kredycie w twoim banku? :D

oj rany rany... smutno mi dzisiaj, bo walczyliśmy o kredyt na nasz domek.. niestety chcieliśmy wziąć na 100%, pod masę zabezpieczeń hipotecznych, pensji, rodziców... No i własnie wczoraj marzenia nam się rozwiały. Co dzien bank wprowadza nowe warunki... to jak zabawa w kotka i myszkę... ech... Powodzenia wszystkim innym, ktorym w tym kryzysie przyszło walczyć o swój kawałek podłogi..:)
Ale powiem jeszcze jedno - to niezła próba dla związku... - my zdalismy;)
image
image
image
Pati - ja cię doskonale rozumiem, nam bank robi podobne trudności. Aby kupić działkę musieliśmy wziąć kredyty gotówkowe, a to przy spłacie raty wychodzi o 1000 zł więcej niż przy hipotecznym. Nie zdążyłam sprzedać mieszkania więc musieliśmy wziąć ten nieszczęsny gotówkowy. Teraz szukam kupca na mieszkanie. Najdziwniejsze jest że banku nie interesują zabezpieczenia hipoteczne, interesują ich tylko bardzo wysokie zarobki. Jak by sie miało kurde bardzo wysokie zarobki to by się za gotówke przecież dom budowało.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
My też jesteśmy załamani, a miało być tak pięknie: ślub, w prezencie działka pod budowę domu, kredyt i mały biały domek, a co jest.....?????

image

image
widze ze coraz wiecej zalamanych...

nie znam sytuacji w Polsce ale w UK skad ten kryzys miedzy innymi idzie, mieszkania polecialy o 20% i beda dalej szly w dol, nie ma co teraz kupowac. W polsce sa bardzo wywindowane ceny mieszkan, zupelnie nie adekwatne do zarobkow, tak tez bylo w UK, nie pracuje w banku ale tak na chlopski rozum, nie wierze ze Polske nie udezy recesja, moze na mniejsza skale, moze troche pozniej ale to sie stanie a wtedy musza potaniec mieszkania. co do brania 100% kredytu to ryzykujesz ze za 2 lata bedziesz wisiala bankowi wiecej niz jest wart twoj dom.

image

image
Buninka a gdze zlokalizowane jest mieszkanie, które sprzedajesz? prosze o info. na maila biuropon@interia.pl
Pozdrawiam
walerka napisał(a):

co do brania 100% kredytu to ryzykujesz ze za 2
> lata bedziesz wisiala bankowi wiecej niz jest wart twoj dom.

Biorąc kredyt nawet na 70% jesteś winna bankowi już w dniu podpisania kredytu dużo więcej niż warty jest dom... i nie Twój dom tylko dom banku do momentu spłaty... live is brutal.

Dla mnie cała sytuacja w Polsce na temat cen mieszkań, brania kredytów (komu, na jakich warunkach, ile) jest poprostu tragiczna. Okazało się, że pól roku temu będąc na działalności gospodarczej co najmniej pół roku można było uzyskać kredyt na mieszkanie w niektórych bankach, a teraz trzeba minimum rok i jeszcze gorsze warunki, niższa kwota kredytu. Najlepsze jest to, że czasami bank da kredyt, ale tylko na taką kwotę, że w gdańsku na kawalerkę ledwo starczy gdzieś na obrzeżach. Ciekawa jestem co mają zrobić ludzie o przeciętnych dochodach? Do końca życia wynajmować mieszkanie (za również kolosalne sumy) czy może wylądować pod mostem? To jest jedna, wielka paranoja :(
Ona - w Starogardzie Gdańskim

image
image
My właśnie dobrowolnie zrezygnowaliśmy z naszego M. :-( Wydaję mi się, że była to dobra decyzja. Pieniądze, które mamy na wkład własny nie uciekną, a przynajmniej nie będziemy się ładować w sam środek tego co się teraz dzieje. A może do tego czasu chociaż troszke mieszkania potanieją, sytuacja się unormuje, marże spadną i wtedy wystartujemy znowu :-) Także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :-)

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
No tak, wszystko prawda, tylko to był nasz wymarzony domek... i za super cenę... Ech, no szkoda... ale cóż, poczekamy. Bęzie lepiej bo inaczej nam banki pobankrutują a do tego przecież nie dopuścimy;)
image
image
no ja też chyba bedę mieszkać pod mostem ale z moim ukochany m i to jest ważne:)tak głupia sobie tłumacze

image
image
no nie do konca sie zgodze, mowisz o odsetkach ktore sa naliczone na 25-30 lat. jezeli sprzedasz dom po 5 latach i jego wartosc nie spadla to te pieniadze ktore wlozylas odzyskasz, odsetki nie beda tak duze. ale jezeli wartosc domu w tym czasie spadla to musisz oddac bankowi wiecej niz pozyczylas i wyciagnac to z wlasnej kieszeni. jezeli dom trzymasz to nie ma tragedii, predzej czy pozniej jego cena wzrosnie, tragedia jest jezeli musisz sprzedac i to sie teraz wlasnie dzieje w anglii, ludzie sie zapozyczyli tak ze jakikolwiek wzrost odsetek, czy tez rachunkow powoduje ze ich nie stac na splaty, musza sprzedawac a dostaja mniej niz zaplacili.

image

image
co do cen mieszkan... stare z wielkiej płyty moze beda tansze, nowe raczej nie!

co do kredytów hipotecznych - nie ma sie bankom co dziwic, ze wymagaja jakiegos konkretnego dochodu. zabepieczenie na hipotece nie jest wystarczające. potem byłoby tak jak w Stanach... ludzie nie byli w stanie spłacac kredytów, ceny nieruchomości spadały, bo w koncu kto miał je kupowac, no i bank nie jest w stanie odzyskac pieniedzy, które pozyczył!

u nas powoli tez tak zaczęło się dziać! no a jasne jest, ze jak ktos ma dochód ok 3 tys i ok. 2 tys pójdzie na spłatę raty, to raczej długo tak nie da rady!

pewne zaostrzenia są konieczne! a tylko dlatego, ze niektórzy ludzie nieodpowiedzialnie podejmowali decyzję o podjęciu kredytu!

image
Dzięki Buninka, myślałam, że może masz mieszkanko w Gdyni lub w Rumi. Pozdrawiam
gosiks nie zgodzę się z tą opinią:

"u nas powoli tez tak zaczęło się dziać! no a jasne jest, ze jak ktos ma dochód ok 3 tys i ok. 2 tys pójdzie na spłatę raty, to raczej długo tak nie da rady!

pewne zaostrzenia są konieczne! a tylko dlatego, ze niektórzy ludzie nieodpowiedzialnie podejmowali decyzję o podjęciu kredytu!"

Akurat rynek kredytowy w Polsce jest bardzo solidny nigdy nie doszłoby u nas to krachu w tej dziedzinie, oczywiście są kredyty na dowód osobisty, ale są to małe sumy, także nie porównuj tego do kryzysu na rynku kredytowym w Ameryce.
Statyctycznie kilka procent (może jakieś 5%) nie ma kasy na spłatę kredytu.

image

image

gosiksz - ale ja nie mówiłam że chciałam hipotekę pod działkę czy dom, który dopiero będziemy budować. Ja mówiłam o zabezpieczeniu innymi nieruchomościami, które mam, ale których nie zdążyłam sprzedać na czas i trzeba było wziąć pożyczkę na działkę. Nie chcę się chwalić, ale wydaje mi się że jeśli ktoś ma dwa mieszkania do sprzedania, tylko akurat czeka na dobrą okazję, to raczej powinien być dla banku wiarygodny. Własność można sprawdzić w księgach wieczystych. Ale i tak bank stwierdził, że my tylko tak mówimy że chcemy sprzedać mieszkanie, a w rzeczywistości nie sprzedamy a hipoteki nie spłacimy. No trochę to bez sensu.

image
image
buninka, rozumiem Ciebie

ale banki nie są po to, aby wierzyc "na słowo"

image
moze i kilka procent w chwili obecnej, a co byłoby poźniej? coraz łatwiej było dostac kredyt hipoteczny mieszając w to rodziców, tesciów... a co za tym idzie dochód wzrastał. z drugiej strony mozna "zacisnąc pasa" na 2-3 lata, ale nie na 30.
a rynek amerykański i panika wokół niego, niestety, częściowo miał wpływ na zachwianie niektórych banków w PL!

a u nas za pół roku prawdopodobnie wszystko wróci do normy, choć pewne obostrzenia bankowe najprawdopodobniej pozostaną!

image
Polcia a powiedz warto teraz sprzedać waluty - jak ktoś ma oszczędności w euro lub dolarach??

Do Gosiksz:
Ale ty jesteś jakimś analitykiem finansowym, aby tak prorokować, i właśnie o to w tym wszystkim chodzi, że jeśli ktoś mówi lub pisze o czymś o czym nie ma pojęcia to powstają tak zwane spekulacje i sztuczna panika.
Obostrzenia, które zostały wprowadzone w polskich bankach nie były konieczne, gdyby w stanach były udzielane kredyty takie jak dotychczas w Polsce to nie było by tam krachu!
Krach w stanach powstał między innymi przez ustawę wprowadzoną przez Billa Clintona, która miała umożliwić zakup mieszkań osobom najuboższym w Ameryce ponieważ liczono, że jeśli nawet osoba uboga kupi to mieszkanie, a nie będzie miała pieniędzy, aby je spłacić to i tak jej mieszkanie na tyle wzrośnie w cenę, że będzie to zabezpieczeniem dla banku. Tak jednak się nie stało, bo nieruchomości spadły z ceny.
U nas nigdy nie były przyznawane kredyty wszystkim!
Obostrzenia polskich banków wynikają w głównej mierze z braku pieniędzy w obcych walutach. Zastanów się dlaczego są takie atrakcyjne lokaty. Banki potrzebują pieniędzy i stąd takie obostrzenia. To gra finansowa.
Jeszcze będą kredyty takie jak przed zmieniani.

image

image

Do Ja-dwisi:
To kwestia czy złotówka jeszcze będzie jeszcze spadała. Teraz jest dużo głosów na ten temat. Zależy kiedy je nabyłaś. Jeśli już na nich zarobiłaś, nie ma sensu spekulować, sprzedaj je. Jeśli nie zarobiłaś czyli nabyłaś po wyższej cenie to jeszcze trochę poczekaj. Według mnie złotówka jeszcze spadnie. Dolar może dojść do 3.30 może nawet do 3.50.
Ps Pozdrawiam Cię Ja-dwisiu.

image

image

dzięki Polciu :)

myślę głównie o mojej Mamie, która ma oszczędności w dolarach - ale kupiła je kiedyś jeszcze drozej, niż teraz dolar stoi...
a mój Mąż wyciągnął nasze eurasie co zostały z wycieczki do Paryża, a trochę zostało, bo dużo kupiliśmy - były tanie :) - i stwerdził, że może je sprzedamy - teraz jest prawie 1 złoty przebitki.

czyli Mama jeszcze może się wstrzymać, a my możemy sprzedać - śmiesznie, bo myślałam odwrotnie :) ale to dlatego, że szkoda mi tych eurasi, jakoś chciałam, żeby zostały na kolejną wycieczkę - Mąż twierdzi, że wtedy możemy kupić nowe taniej ,ale ja mam sentyment do tych - jednak głupie te baby są czasami ;)))

ja Ciebie też gorąco pozdrawiam. nie doczekałam się Twojej relacji, może byś chociaż jakieś zdjątko na maila podesłała?? :)

dobrze Ja-dwisu wyślę Ci na emaila

kochana ja to bym z tymi dolarami też już nie czekała i wymieniała, mama musi sobie zadać pytanie czy będzie ją satysfakcjonowała taka kwota pieniędzy, bo są zbyt duże wahania i bałabym się trzymać dolary, mówią że wzrosną, ale chyba bym nie ryzykowała

image

image

dzięki raz jeszcze za odpowiedź :)
no właśnie też tak myślałam - ona już dużo straciła na tych dolarach i w sumie może teraz jest dobry moment żeby choć częściowo te straty odrobić...
bo trudno prorokować co będzie dalej...

czekam niecierpliwie na maila!!! :) i napisz choć parę słów, jak się wszystko udało, Was chyba jeszcze ta najgorsza pogoda nie dosięgnęła, co nie?
pozdrawiam raz jeszcze :)

Polcia, wiem o tym, ze to wszystko jest powiązane z rynkiem amerykańskim i ta cała panika jest tego wynikiem.

Jasne jest, ze banki zaczynaja potrzebować pieniedzy, tez zauważylam mnóstwo lokat itp. krótkoterminowych i wysokooprocentowanych.

No a co do kredytów hipotecznych to może masz racje, ze nie wszyscy dostaja kredyt, ale tacy, którzy umieją dobrze pokombinować - tak. Sama znam kilka przypadków. Ale juz teraz niektóre banki sie zabezpeiczaja i wyznaczaja min. kwote netto dla przynajmniej 1 kredytobiorcy.

image
Czy ktoś wytłumaczy mi na prosty sposób czy brać czy nie? doradca finansowy zachęca, ale mu nie wierzę, bo ona ma z tego kasę, a my nie wiemy co robić. W marcu urodzi się dziecko-wtedy nasza zdolność kredytowa jeszcze spadnie!

image

image
To jest tak, że jeśli musisz coś teraz kupić to bierz kredyt, ale ja bym na Waszym miejsciu poczekała do nowego roku i poobserwowała. Z drugiej jednak strony musimy zdawać sobie sprawę, że kredyt to produkt, który może w ciągu tych 30 lat się zmieniać. Niewiele osób o tym wie, ale przecież jak warunki będą korzystniejsze, w każdej chwili możecie refinansować sobie taki kredyt w innym banku na lepszych warunkach. Mało tego, zazwyczaj kiedy zgłaszasz chęć przeniesienia kredytu do innego banku, bank chce Cię zatrzymac i negocjuje warunki umowy kredytowe. Więc to też nie jest tak, że osoby które teraz biorą kredyt na "złych" warunkach są na te złe warunki skazane przez najbliższe 30 lat! Warto o tym wiedzieć i o tym pamiętać!
Inna sprawa jest taka, że teraz frank stoi bardzo wysoko, więc z jednej strony się traci bo oprocentowanie jest wysokie, ale z drugiej moim zdaniem osoby które teraz wezmą kredyt w walucie, w perspektywie kilku lat zarobią na tym, gdyż kiedy kryzys się skończy, frank zacznie spadać... i kwota kredytu maleć. Każdy kij ma więc 2 końce.

Arsena skrzypaczka dzieki za odp :) chyba sie jej nie doczekam :) pozdrawiam

Do Ona 23 - my teoretycznie mamy do sprzedania mieszkanie - ale w Gdansku. Jesli byłabys zainteresowana - daj znać. Mieszkanko roczne.
image
image
image
Zgadzam sie z Arseną. Kredyty które zostaną teraz wzięte w CHF po kilku latach będą znacznie mniejsze z uwagi na spadek franka. Pozatym zawsze można brać kredyt w PLN. Rata w PLN jest zawsze wyższa, ale jeśli znajdzie się dobry bank, który ma niską marże to dużej różnicy nie ma. Ostatnio robiłam pani kalkulator w Multi banku i marża wyszła 2.7 w CHF a w innym wanku w PLN marża była 0,5 przez pierwsze 2 lata a później 0,8 lub w 2 wersji przez cały okres kredytowania 0.7%. W tym wypadku rata w CHF wynosiła ok 2300 a w PLN 2600.
Do Dziewczyn biorących kredyty - same odwiedzacie banki czy korzystacie z usług doradców?

Do Forumek z branży - w przyszłym roku chcemy budować dom(drewniany) :) na dzień dzisiejszy - nie mamy wkładu własnego. Dodatkowym zabezpieczeniem ma być mieszkanie mojej Mamy(w przyszłości moje - w praktyce ma zostać wynajęte i spłacać kredyt). Mój Mąż ma umowę na czas nieokreślony, a ja - na określony :)
"pi razy drzwi" będziemy potrzebować jakieś 200-250 tys. zł :)
Czy możemy spodziewać się jakiś problemów z przyznaniem kredytu?

wszystko zależy od wielu czynników. np. czy macie prawidłowo obsługiwane inne zobowiązania, Ty masz umowę na czas określony, większość banków wymaga aby okres zatrudnienia był ważny jeszcze przez 6miesiecy po wydaniu decyzji kredytowej. Czy macie juz działkę? bo jeśli tak to w niektórych bankach można potraktować działkę jako wkład własny. Jeśli dom ma być całoroczny (nie letniskowy) a tak ma być w waszym przypadku to bank nie powinien żądać drugiego zapezpieczenia w postaci mieszkania mamy. chyba że nie chcecie obciażać chipoteki domu a jedynie mieszkanie.
a ja mam takie pytanie, chodzi mi o takie duze przyblizenie, takie pi razy oko
na jak wysoki kredyt jakie trzeba miec dochody? tak bardzo w zaokragleniu
malinowa to zależy czy w pln czy w chf: 3000zł to 182000w pln, 151000CHF w chf, 4tys to 266tys w PLN a 222w chf, 5tys 353tys w PLN a 294 w CHF. To takie przybliżone kwoty brzy załozeniu ze jest 1 osoba w gospodarstwie domowym i bez zobowiazań

do pati25

DO pati25
to smutne że wam sie nie udało. Ale przecież sa banki które kredytują 100% wartosci nieruchomości. Może po prostu spróbujcie raz jeszcze w innym banku. Jeśli chcesz brać kredyt w CHF to polecam Multibank. Jesli w PLN to PKO. Jeśli kredyt jest na budowę domu to proponuje mimo wszystko w PLN a później np przewalutować Chodzi o to ze kredyt jest wypłacany w transzach po kursie z dnia w jakim je3st wypłacana dana transza. W niekorzystnej sytuacji mogą wypłacić z banku nie 80 tys a 74tys i w tym wypadku sami musieli byscie pokryć różnice a wiadomo ze nie zawsze ma sie te pieniażki. W multibanku przewalutowania są za darmo wiec możecie próbaować tam, kredytują 100% wartości nieruchomości, wcześniejsza spłata jest za darmo, prowizje banku załatwiam 0% z marża też mogę ponegocjować. Jeśli chciała byś pomocy albo porozmawiać chociaż czy to przejdzie to pisz na maila: renata.balcerzak@wp.pl lub dzwoń 663-13-23-45
Jesli to wasz wymażony domek to bym tak łątwo nie rezygnowała, chyba ze juz ktoś inny go kupił
to ja sie chyba po nowym roku do Ciebie odezwe (jesli oczywiscie mozna)jak sie zabiore za szukanie kredytu :D

spoko Tel nie zmieniam już od baaaardzo dawna wiec po prostu dzwoń.
dzieki :)

Gosiksz - chyba bardziej wiarygodne jest zabezpieczenie pod mieszkania niż duże zarobki. Nawet gdy mamy umowę na czas niokreślony to można nas zwolnić i wtedy nie ma już żadnych zarobków. No a mieszkania nam przecież nie zabiorą.

image
image
buninka w tym kraju wszystko jest mozliwe;)

buninko, widzisz z tym zabezpieczeniem to też nie jest tak prosto. Jeśli bank będzie chciał ci odebrać mieszkanie to jest bardzo skomplikowana procedura Nie mogę wejśc z dnia na dzień, spakować ci ubrań i wynieść wszystko na ulice. Bank nie zarabia na sprzedaży mieszkań a na odsetkach i woli mieć pewnośc ze ludzie mają tyle kasy ile trzeba na obsługę zobowiazania
o właśnie!

image
ren - pozwoliłam sobie wysłać do Ciebie maila... mam nadzieję, ze dojdzie;)!!!
pozdarwiam serdecznie
image
image
image
Do ren - dzięki bardzo za radę i info;) Domek na nas czeka - jest zarezerwowany bo wpłaciliśmy zaliczkę. Dobrze, że mamy w umowie zapis, że jakby co - zwracają nam 100% wkładu. Ale tez nie chcemy składać broni. Dzięki też za namiary - myslę, że się przydadzą:).
image
image
image
Hej ja również pracuję w multibanku, więc również się polecam! (prowizja również 0% :)
Jeśli zaś chodzi o te wszystkie zabezpieczenia, to dziewczyny, to jest tak, że bank nie jest pośrednikiem nieruchomości i bankowi wbrew pozorom nie zależy aby Wam się tego kredytu nie udało spłacić (pomijam już kwestię tego, iż poddanie egzekucji nieruchomści jest rzeczywiście długą i trudną procedurą). Wręcz przeciwnie - bank chce zarabiać na odsetkach, a nie na sprzedażach nieruchomości. Dlatego też zabezpieczenie, zabezpieczeniem, fajnie jak jest, ale najważniejsza jest zdolność kredytowa.
Pozdrawiam i zapraszam zainteresowanych do C.H. Manhattan (III piętro) do oddziału kredytów hipotecznych Multibanku.
Mój tel: 790 386 190, mail: agnieszka.elert@multibank.pl

P.S. Kredytujemy całoroczne domy drewniane.

mika.fm-------> przepraszam, gdzieś mi umknęło Twoje pytanie. To co moge napsać o moim banku to... jest to bank grupy Brebanku, brat bliźniak znanego szerszej rzeczy odbiorców "mbanku".
Jeśli zaś chodzi o kredyty hipoteczne to, większość "cech" została juz tutaj wymienione, ale są to:
- kredytowanie 100% inwestycji w PLN i CHF
- możliwość wcześniejszej spłaty (w całości) bez żadnych kosztów i prowizji
- możliwość przewalutowania ile razy się chce również bez prowizji
- kredytowanie do 45 lat (maks. do 75 roku życia)
- jako nasz oddział jesteśmy w stanie wynegocjować kredyt bez prowizji za udzielenie
- możliwość zmiany rat stałych na malejące w czasie całego okresu kredytowania w obie strony
- bardzo wygodne, bezpłatne konto do obsługi kredytu
- inne powiązane produkty na preferencyjnych warunkach (takie jak kredyty samochodowe itp)
No i to co najważniejsze - multibank jest porządnym bankiem, w takim sensie, iż w całej tej sytuacji nie poodwoływał decyzji kredytowych i nie wstrzymał uruchamiania transz (miało to miejsce np. w dombanku lub daleko nie szukając w polbanku).
Jeśli już dostaniecie kredyt w multi, to macie pewność, że dopełniwszy wszystkich formalności kredyt będzie prawidłowo obsługiwany (wypłacany itp.), a w dzisiejszej sytuacji to bardzo ważne.
Pozdrawiam!

a marza jaka jest w Pani banku- Brebank ?
podobno banki teraz odchodza od kredytow w CHF
czy moze ktos ma kredyt z funduszem inwstycyjnym mysle nad takim ?
up.....
zdecydowanie odradzam, fundusz inwestycyjny mniej lub bardziej wiąże się z ryzykiem - kredyt to wystarczająco duże obciążenie, a oszczędzać możesz zawsze jest cala masa ofert produktów depozytowych. A jeśli już koniecznie fundusz to na pewno podzielone środki finansowe - nie ryzykuj utraty zysku nawet jeśli potencjalnie masz dużo zyskać - pamiętaj, że te produkty wymyślone zostałe po to żeby na nich zarobić tak samo jak na kredycie - tyle że tu będą inwestowane Twoje pieniądze, a nie pieniądze banku....ja osobiście odradzam .....w bankowości i finansach przepracowałam jakieś 4 lata i nauczyło mnie to duuuuużego szacunku do własnych ciężko zarobionych pieniędzy......
Witam. Pracuje w Alior Banku . Chętnie pomogę :)
tel.504942216

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dobry i tani projekt domu (17 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

Inwestowanie w nieruchomości. (8 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Mam odłożoną pewną sumę pieniędzy i zastanawiam się nad inwestycją w...

mieszkania na sprzedaż (22 odpowiedzi)

witam jestem zainteresowana kupnem mieszkania i przeglądając ogłoszenia wpadłam na parę...

do góry