Widok

nnt.KREDYTY HIPOTECZNE

Cześć dziewczyny!! mam takie pytanie odnośnie brania kredytu na zakup mieszkania w obecnej sytuacji na rynku finansowym. Bierzecie? Czy może czekacie, aż sytuacja się unormuje? Wiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na te pytania, ale może zmagacie się z podobnymi problemami w chwili obecnej.
Mamy wystarczającą sumę na 30/40% wkład własny i chcemy dobrać 70/60% kredytu. Co o tym sądzicie?

[URL="http://www.whenismywedding.com/"]image[/URL]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
NIe znam się na tym, ale w tej chwili wydaje mi się że mieszkania zaczną tanieć, więc poczekałabym, przynajmniej jakiś czas, żeby sprawdzić czy faktycznie tak będzie.

imageimage
po nowym roku mają tanieć ceny mieszkań - my czekamy

image
image
wydaje mi sie ze zludne jest myslenie i czekanie na tansze mieszkania bo tak raczej nie bedzie, a co do kredytu to frank szw. jest bardzo wysoko i teraz jest dobry moment aby w tej walucie wziasc kredyt
usiadł, i wytrwale czekał...
To prawda frank stio wysoko, warto w tym momencie wziąść kredyt... poza tym ceny ofertowe w tym momencie bardzo odbiegają od tych transakcyjnych (morał jest taki, że należy się mocno targować). Moim zdaniem obecna sytuacja na rynku nie zagraża biorącym kredyt, nie ma paniki. Duzym plusem jest to, że macie już część gotówki... warunki kredytowe są wtedy korzystniejsze.
własnie jestem na etapie staranie sie o kredyt. mało banków daje teraz 100%, wiec dobrze jesli masz swoj wkład :)
z dnia na dzień zmieniają się warunki otrzymania kredytu.

image
Witam! Pracuję w multibanku i nasz bank jako jeden z 2 daje kredyt na 100%, jeśli ktoś byłby zainteresowany takim kredytem proszę o kontakt:
Agnieszka Elert tel. 790 386 190
Pozdrawiam!

Aha, podaję jeszcze swój firmowy adres e-mail, w razie czego pytania można również tam kierować: agnieszka.elert@multibank.pl

A w jakich godzinach można się z Panią kontaktować?
Proszę o kontakt w godzinach od 9 - 20.
Pozdrawiam!

nie oszukujmy sie mieszkania raczej nie stanieja a jesli juz to w bardzo niewielkim stopniu, ja bym brala kredyt jak najszybciej, jesli ktos oczywiscie ma takie mozliwosci, w koncu szybciej zacznie sie go splacac. My jak kupowalismy mieszkanie to za 64 m zaplacilismy 143000 i to i tak juz bylo na ostatnia chwile.

myśle ze jest ciut wiecej niz 2 o których piszesz.
mam na mysli kredyt bank,
multibank,
ing,
polbank

są to banki o których ja wiem, informacja przed 2 dni.

image
Witam!
Fakt jest jeszcze ING (w którym od dzisiaj zmieniły się warunki i są b. wysokie marże) w multibanku zaś sama pracuje i o tym banku pisałam. Jeśli zaś chodzi o Polbank, to nie wydaje mi się, że udzielają kredytu na 100% w CHF, zresztą ten bank razem z millenium najgorzej potraktował swoich klientów w ciągu ostatnich 2 tygodni - odwoływane decyzje kredytowe i nawet wstrzymania uruchomień!!! Wiem o tym od klientów, którzy przyszli do nas po ratunek.
Jeśli zaś hcodzi o ceny mieszkań, to wydaje mi się, że mimo wszystko zbyt dużo nie spadną... sama się tym martwię, gdyz chcę kupić mieszkanie.
Pozdrawiam!

My też jesteśmy w takiej sytuacji i też nie wiemy co robić...
Jedni mówią, aby się wstrzymać, inni zachęcają....
Na razie czekamy do końca roku i obserwujemy co się dzieje;)

image

image
zajmuję się doradztwem kredytowym od ponad 3 lat i współpracuję z kilkoma deweloperami. Jak na razie nie mówia nic o obniżce cen Wręcz przeciwnie. Z ich strony wygląda to tak: budują jeden blok po aktualnych cenach ale jeśli koszt budowy tego budynku przewyższy kwotę jaką pierwotnie zamierzali zyska to różnie między planowanym zyskiem a osiągniętym zyskiem dokładają do kolejnego bloku i to na kolejnym będą próbowali sobie odbi tą różnicę oraz oczywiście pokry koszty inflacji. W ten sposób ceny kolejnych mieszkań będą wyższe. Jednak musimy pamięta że ceny mieszkań u deweloperów już są zaniżone w związku z tym że właściciele tych przedsiębiorst wiedzą iż taki chwyt jak "specjalnie dla pani może mogli byśmy zejś z ceny o jakieś 5 tys, 7tyś czy 10tys" spodziała jak płachta na byka i klient pomyśli, że to super oferta i się zdecyduje. Klient zktórym dzis miałam spotkanie kupuje mieszkanie za 390tys zł. Cena wyjściowa to 425tys zł.
Nie myślcie że za rok będą tańsze mieszkania bo one mogą by tańsze przy dobrych negocjacjach już teraz.
W dalszym ciągu są banki które kredytują 100% wartości nieruchomości a nawet ponad 100%.
Ja na razie nie odczułam spadku zainteresowania, dalej siedzę w biurze od rana do późnego wieczora:) bo ci którzy chcą mie własny kąt i tak i tak będą brali kredyt
bez zastanowienia jestem w stanie poda co najmniej 3 banki które kredytują 100%
zgadzam sie z toba :)

z millennium ludzie przychodzą z płaczem, szukając jak najszybciej obojętnie czego, o Polbanku lepiej nie wspominac:(
Tak naprawdę wiele banków wywołało wiele łez:( Nie zazdroszczę tym ludzią Trafili w najgorszy momęt
ja na szczecie jeszcze złapałam sie na stare warunki ing, a także złozyłam wniosek do multi, ale mam nadzieje ze wkrótce dolącze dokument który brakuje i pójdzir jak po maśle wypłata kredytu.

image
niektórzy na ostatnią chwile zdążyli, inni mieli pecha i trafili w ten okres zmian gdzie z dnia dzień tracili zdolnoś lub zwiększano im marże itp. Teraz już wszystko zaczyna się normowac jues dużo ciężej dosta kredyt i warunki są gorsze ale chociaż klient wie na czym stoi i nie dostaje codziennie tel z innymi informacjami:(

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Dekoracje do mieszkania (29 odpowiedzi)

Co myślicie o panelach tapicerowanych na ścianę? Szukam czegoś, co dodałoby trochę przytulności...

Orlex (26 odpowiedzi)

A co powiecie o Orlexie?

Dom drewniany (16 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry