Widok

nnt.KREDYTY HIPOTECZNE

Cześć dziewczyny!! mam takie pytanie odnośnie brania kredytu na zakup mieszkania w obecnej sytuacji na rynku finansowym. Bierzecie? Czy może czekacie, aż sytuacja się unormuje? Wiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na te pytania, ale może zmagacie się z podobnymi problemami w chwili obecnej.
Mamy wystarczającą sumę na 30/40% wkład własny i chcemy dobrać 70/60% kredytu. Co o tym sądzicie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety od piątku zaszły zmiany :( Ale to już podobno ostatnie i więcej nie będzie. Tak czy inaczej pozdrawiam i idę spać bo jutro kilka kredytów czeka :)

ja ostatnio klientowi zrobiłam kredyt w Multi z marżą na 1,65% - także nie jest tak źle :)

Dokładnie to samo napisałam. Nie chodzi zresztą tylko o wypłatę kasy z banków ale również wycofywanie kapitału z giełdy.
Jeśli zas chodzi o polbank, to takie coś jak czekanie na wypłate transzy, to w ogóle nie mieści mi się w głowie i na szczęście u nas tego nie ma.
A jeśli chodzi o klientów, to wiem o czym mówisz, bo mi samej było po prostu na maxa głupio mówić, że oferta była np na marże 1,1 a dostał Pan kredyt i owszem ale na marże 2,5...
Masakra

do polbanku podobno trzeba mniec cierpliwość. słyszałam ze nawet do 4-5m-cy trwa wypłata transzy.

prasa to za bardzo rozdmuchała, ludzie w panice wybierali pieniądze a banki w panice zmieniały warunki
i gdyby nie nasz kochany prezydent

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie będą tańsze ale chociasz ludzie wiedzą na czym stoją. Ie mi się oberwało od klientów za te zmiany, że chyba nienormalni jesteśmy, że jaja sobie robimy, że podadzą bank do sądu. Rozumiem tych ludzi aż serce ściskało gdy sie z nimi rozmawiało Zresztą mi się aż tak krytyczne sprawy nie trafiły Ale słyszałam że jaki facet, chba to było w Polbanku, dostał pałą po głowie od klienta za to że bank nie wywiązał się z wcześniejszych ustaleń
jestem doradcą finansowym i moje zdanie jest takie:
W chwili obecnej nie ma dużego wyboru wśród banków dlatego, że są zbyt duże obostrzenia.
Tak dobrych ofert bankowych jakie były, nigdy już nie będzie.
Na chwilę obecną w bankach brakuje franków szwajcarskich, dlatego ciężej jest dostać kredyt w tej walucie. Z czasem jak rynek finansowy się uspokoi, banki będą mniej zadzierały nosa. W przeciągu roku wszystko powinno wrócić do normy – (odnośnie wymagań co do kredytobiorców). Jeśli chodzi o marżę i oprocentowanie mogą spaść minimalnie, ale nigdy nie będą już takie atrakcyjne jak były.
Właściciele nieruchomości już odczuli spadek zainteresowania przez kupujących, dlatego można się sporo potargować. Ceny były przewartościowane, ale i mniejsza dostępność do kredytów ma wpływ na spadek cen mieszkań.
Bardzo dobrą ofertę na chwilę obecną ma MultiBreBank. Właściwie jedyny bank, który zachował zimną krew w tym spekulacyjnym kryzysie bankowym. Pozostałe banki wydają cyklicznie negatywne decyzje i życzą sobie wkładu własnego w wys. 35% wartości nieruchomości.

Powyżej ktoś napisał o Polbanku że daje 100% - to chyba jakiś żart!

Wg naszej oceny jakieś 40% tego co sie działo, to własnie "zasługa" mediów i siania paniki. Z dnia na dzień ludzie wycofywali z banków i giełdy ogromny kapitał, co poskutkowało takimi podwyżkami. Gdyby nie prasa i tv kryzys byłby zdecydowani mniejszy

Mam nadzieję, że dostaniecie kredyt wg starych warunków i że ing nie zrobi tak jak większość banków, że będzie rozpatrywał wnioski juz na nowych warunkach, gdyż w multi własnie tak jest. Co prawda nie wstrzymalismy wyplat transz i nie odwolywaliśmy decyzji, ale warunki się zmieniły nawet dla osob zarejestrowanych na starych zasadach i starych kalkulatorach.

telewizja i prasa wcale nie poprawia nastroju osoba starającym sie o wasne M. wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie

Dokładnie tak, my byliśmy juz tak zdołowani, że nie udzielaliśmy klientom żadnych "zapewnień", gdyż wszystko zmieniało się z dnia na dzień...
Teraz powoli chyba wszystko wraca do normy, ale przynajmniej narazie nie należy spodziewać się, że kredyty będą tańsze...

niektórzy na ostatnią chwile zdążyli, inni mieli pecha i trafili w ten okres zmian gdzie z dnia dzień tracili zdolnoś lub zwiększano im marże itp. Teraz już wszystko zaczyna się normowac jues dużo ciężej dosta kredyt i warunki są gorsze ale chociaż klient wie na czym stoi i nie dostaje codziennie tel z innymi informacjami:(
ja na szczecie jeszcze złapałam sie na stare warunki ing, a także złozyłam wniosek do multi, ale mam nadzieje ze wkrótce dolącze dokument który brakuje i pójdzir jak po maśle wypłata kredytu.

z millennium ludzie przychodzą z płaczem, szukając jak najszybciej obojętnie czego, o Polbanku lepiej nie wspominac:(
Tak naprawdę wiele banków wywołało wiele łez:( Nie zazdroszczę tym ludzią Trafili w najgorszy momęt
zgadzam sie z toba :)

bez zastanowienia jestem w stanie poda co najmniej 3 banki które kredytują 100%
zajmuję się doradztwem kredytowym od ponad 3 lat i współpracuję z kilkoma deweloperami. Jak na razie nie mówia nic o obniżce cen Wręcz przeciwnie. Z ich strony wygląda to tak: budują jeden blok po aktualnych cenach ale jeśli koszt budowy tego budynku przewyższy kwotę jaką pierwotnie zamierzali zyska to różnie między planowanym zyskiem a osiągniętym zyskiem dokładają do kolejnego bloku i to na kolejnym będą próbowali sobie odbi tą różnicę oraz oczywiście pokry koszty inflacji. W ten sposób ceny kolejnych mieszkań będą wyższe. Jednak musimy pamięta że ceny mieszkań u deweloperów już są zaniżone w związku z tym że właściciele tych przedsiębiorst wiedzą iż taki chwyt jak "specjalnie dla pani może mogli byśmy zejś z ceny o jakieś 5 tys, 7tyś czy 10tys" spodziała jak płachta na byka i klient pomyśli, że to super oferta i się zdecyduje. Klient zktórym dzis miałam spotkanie kupuje mieszkanie za 390tys zł. Cena wyjściowa to 425tys zł.
Nie myślcie że za rok będą tańsze mieszkania bo one mogą by tańsze przy dobrych negocjacjach już teraz.
W dalszym ciągu są banki które kredytują 100% wartości nieruchomości a nawet ponad 100%.
Ja na razie nie odczułam spadku zainteresowania, dalej siedzę w biurze od rana do późnego wieczora:) bo ci którzy chcą mie własny kąt i tak i tak będą brali kredyt
My też jesteśmy w takiej sytuacji i też nie wiemy co robić...
Jedni mówią, aby się wstrzymać, inni zachęcają....
Na razie czekamy do końca roku i obserwujemy co się dzieje;)

Witam!
Fakt jest jeszcze ING (w którym od dzisiaj zmieniły się warunki i są b. wysokie marże) w multibanku zaś sama pracuje i o tym banku pisałam. Jeśli zaś chodzi o Polbank, to nie wydaje mi się, że udzielają kredytu na 100% w CHF, zresztą ten bank razem z millenium najgorzej potraktował swoich klientów w ciągu ostatnich 2 tygodni - odwoływane decyzje kredytowe i nawet wstrzymania uruchomień!!! Wiem o tym od klientów, którzy przyszli do nas po ratunek.
Jeśli zaś hcodzi o ceny mieszkań, to wydaje mi się, że mimo wszystko zbyt dużo nie spadną... sama się tym martwię, gdyz chcę kupić mieszkanie.
Pozdrawiam!

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (45 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

Drzwi zewnętrzne Aluhaus - warto? (40 odpowiedzi)

Dzień dobry, Chcemy wymienić stare drzwi na nowe. Stwierdziliśmy z mężem, że pójdziemy w drzwi...

Dom drewniany (17 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry