Widok
nnt Powiekszony wezel podrzuchwowy
Dziewczyny! Od jakiegos czasu jak dotykam sie pod rzuchwa wyczuwam po jednej strony taka kulke, ktoreje po drugiej stronie nie mam. Zastanawiam sie czy to taka "uroda" czy tez jestem powaznie chora:/ Wiem, ze z wezlami chlonnymi nie ma zartow i troche sie zdenerwowalam. Dodam, ze czasem to mam a czasem nie. Do lakarza sie wybieram w przyszlym tygodniu ale ciekawa jestem czy ktoras z Was wie co to moze byc??
Aguś, do lekarza idź swoją droga, ale na uspokojenie powiem Ci, że ja też tak mam, kiedyś byłam z tym u lekarza, ale powiedział, że taka moja natura, jak jestem przeziębiona, to węzeł znacznie się powiększa, a tak normalnie jest sobie taka kulka nie jakaś duża, ale łatwo wyczuwalna:))więc nie panikuj
ja też mam taki węzeł powiększony bardzo od lat- nie odczuwam go ale jak pomacam pod uchem na szyi za rzuchwą to jest to kasztanek w odczuciu. lekarz stwierdził że to zwłókniały węzeł chłonny po stanie zapalnym który pozostał powiększony.Nie ma się czym przejmować.
Inną sprawą jest, że jeśli jest stan zapalny np zwiazany z zębem, gardłem po jednej stronie tak jak to jest u Ciebie to taki węzeł podrzuchwowy powinien lekko pobolewać i być miękki, ruchomy jeśli jest twardy, niebolesny zwłaszcza chodzi tu o podpachowe powiększone węzły to wtedy można się zacząć nieco niepokoić.A tak to bym spokojnie do tego podeszła i w ciągu tygodnia jak cię to niepokoi poszłabym na kontrolę bez paniki.
Inną sprawą jest, że jeśli jest stan zapalny np zwiazany z zębem, gardłem po jednej stronie tak jak to jest u Ciebie to taki węzeł podrzuchwowy powinien lekko pobolewać i być miękki, ruchomy jeśli jest twardy, niebolesny zwłaszcza chodzi tu o podpachowe powiększone węzły to wtedy można się zacząć nieco niepokoić.A tak to bym spokojnie do tego podeszła i w ciągu tygodnia jak cię to niepokoi poszłabym na kontrolę bez paniki.
Najlepiej to iśc do lekarza ;-)
Powiększone węzły moga zostac po infekcji, anginie,zwykłym przeziębieniu. Może jakiś ząbek Ci się psuje - warto to sprawdzić. Czasami węzły powiększają się przy toksoplazmozie, cytomegalii,mononukleozie. Niekoniecznie to od razu musi być coś poważnego. W tych poważniejszych rzeczach, powiększone węzły to tylko jeden z objawów. Nic się nie martw, to z pewnością nic groźnego - ale do lekarza dla św. spokoju warto pójść.
Pozdrawiam
Ola
Powiększone węzły moga zostac po infekcji, anginie,zwykłym przeziębieniu. Może jakiś ząbek Ci się psuje - warto to sprawdzić. Czasami węzły powiększają się przy toksoplazmozie, cytomegalii,mononukleozie. Niekoniecznie to od razu musi być coś poważnego. W tych poważniejszych rzeczach, powiększone węzły to tylko jeden z objawów. Nic się nie martw, to z pewnością nic groźnego - ale do lekarza dla św. spokoju warto pójść.
Pozdrawiam
Ola
przy mononukleozie miała wszystkie węzły na całym ciele conajmniej jak kasztany- i czułam się ewidentnie chora,słaba myślałam, że mam białaczkę;)okazało się to jednak po półtora miesiącu dociekań przeróżnych lekarzy po prostu mononukleozą. Ale przy takich chorobach jak tokso, cytom. mononukleoza wydaje mi się że więcej wezłów jesy powiększonych i te po pachami szczególnie