Odpowiadasz na:

Re: nnt. Przepis na ciasto z kuchni nigelli - wielka prośba o pomoc w znalezieniu.

Proszę bardzo :) Chyba sama zrobię :)
A przepis jest w anglojęzycznej wersji "How To Be A Domestic Goddess". Może w polskiej też. Nie wiem, mam "obcą" :D

Podstawa:
rozwiń

Proszę bardzo :) Chyba sama zrobię :)
A przepis jest w anglojęzycznej wersji "How To Be A Domestic Goddess". Może w polskiej też. Nie wiem, mam "obcą" :D

Podstawa:

250g herbatników

75g roztopionego masła

Blaszka do tarty 25 cm średnicy


Masa:

1 duże jajko (oddzielić żółtko od białka)

75g cukru pudru

500g serka mascarpone

limonka lub cytryna (do smaku)

600-800g mieszanych owoców jagodowych (2-3 litrów)

Umieść herbatniki w malakserze lub robocie kuchennym i rozkruszyć na najwyższych obrotach. Następnie, przy włączonym urządzeniu, dodać stopione masło. Wyłożyć masę na blaszkę do tarty- na grubość palca. Myślę że ma na myśli ok 1-1,5 cm :) Włożyć do lodówki.

Ubić białko jaja na sztywno, odstawić na chwilę. Ubić żółtka z cukrem do białości. Mascarpone dokładnie wymieszać z ubitymi żótkami oraz z sokiem z limonki lub cytryny. Następnie połączyć białko z serkiem .

Wyjąć schłodzoną podstawę z lodówki, wyłożyć do niej masę i na wierzch wyłożyć owoce.

Ja wkładam to ciasto jeszcze na 2-3 h do lodówki.

Chyba nabrałam ochoty przepisując ten przepis :)

Smacznego :)

zobacz wątek
14 lat temu
MamaMarty

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry