Widok
nnt. ile kosztuje rozwód?
jak w temacie, moze któras z was niedawno sie rozwodziła, interesuje mnie cala procedura, od złozenia wniosku, ile trzeba zapłacic i jak długo sie czeka. i gdzie sie składa papiery rozwodowe? w gdyni, czy w gdansku? no coz sama niedawno przygotowywałam sie do slubu a teraz szykuje sie do rozwodu. prosze o wszelkie informacje, dodam ze nie mamy dzieci ani majatku do podziału.
Wpłacasz 600 zł. w kasie sądu i pokwitowanie wraz z pozwem składasz w kancelarii sądu. W każdym sądzie jest punkt info. w krórej zasięgniesz wszelkich informaci. W ciągu miesiaca przyjdzie do domu odpowiedż z terminem sprawy. W Twoim przypadku nie potrzebujesz adwokata (nie ma dzieci,majątku). Jeżeli oboje powiecie że się zgadzacie na rozwód bez orzekania o winie, to zakończy sie wszystko na tej jednej sprawie.
Nie martw sie,to nie jest takie straszne. Samo życie. Trzeba tylko być pewnym tego, co się chce w życiu. Pozdrawiam.
Nie martw sie,to nie jest takie straszne. Samo życie. Trzeba tylko być pewnym tego, co się chce w życiu. Pozdrawiam.
Niestety, będą dwie sprawy - jedna pojednawcza, druga ostateczna. Ta pojednawcza trwa bardzo krótko i jest taką formalnością. Niestety nie można jej uniknąć, chyba że sa jakieś ważne wskazania np. małżeństwo toczyło się w Gdańsku a teraz jedno z małżonków mieszka np w Katowicach, więc żeby nie fatygować go to omija się tą pojednawczą jeśli oczywiście złozy taki wniosek. Chyba że teraz jest tylko jedna sprawa. Jeszcze 4 lata temu były dwie
A, i koszta podnieśli z 400 na 600.
A, i koszta podnieśli z 400 na 600.
no i trzeba sie przygotować na klasyczne pytania sądu: o to kiedy wasz związek sie rozpadł (kiedy zerwały sie więzi emocjonalne, gospodarcze) i choć nie wynika to wprost z przepisów to praktyka jest taka, że sąd nie da wam rozwodu jeżeli np. kochaliście sie w czasie ostatnich 6-7 miesięcy- a na takie pytanie musicie być gotowi. I pamiętać, że sąd wcale chętnie rozwodu nie udziela młodym małżeństwom, jeżeli masz z mężem kontakt to ustalcie zgodne wersje:, że sie nie kochacie, nie macie wspólnej lodowki, razem nie jadacie, nie spędzacie czasu
Aha, sprawy rozwodowe rozpatrują Sądy Okręgowe - Gdańsk, Słupsk zależy od terenu.
Z opłaty 600 zł można także być zwolnionym - trzeba poprosić o to sąd w pozwie albo potem ze względu na np. trudną sytuację finansową.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Z opłaty 600 zł można także być zwolnionym - trzeba poprosić o to sąd w pozwie albo potem ze względu na np. trudną sytuację finansową.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
dzięki za wszystki odpowiedzi, naprawde jestescie nieocenieni. szklana człowieczka to forum moze i jest weselnikiem, ale sa tez takie pary, które przygotowujac sie do slubu są po osobistych przejsciach, mam na mysli rozwód. Wiec kazdy ma prawo zapytac sie, poradzic sie kogos nie tylko jakie kupic zaproszenia ale dowiedziec sie ile kosztuje wolnosc, po to aby szczesliwie w koncu wyjsc za maz za kogos innego. jezeli sprzedajesz w sklepie, to moze i nawet mnie kojarzysz, kupowałam u ciebie tusz do rzes z allegro. pozdrawiam
powód(ka) wniosi opłatę w wysokości 600 zł w sądzie w momencie składania pozwu. w przypadku prostych spraw (małżeństwo bezdzietne, brak majątku do podziału) odbywa się tylko 1 rozprawa - bardzo krótka, trwa nie więcej niż 20 minut. sędzia zadaje każdej ze stron pytania takie jak:
czy nadal kocha pan/pani żonę/męża?
kiedy ustało współżycie?
od kiedy nie prowadzą państwo wspólnego gospodarstwa domowego?
jaki powód podaje pan/pani jako przyczynę rozpadu małżeństwa?
czy sądzi pan/pani że małżeństwo ma szansę na odratowanie?
itp.
następnie orzeka o rozpadzie małżeństwa i w przypadku rozwodu bez winy żadnej ze stron decyduje o zwrocie połowy kosztów sądowych przez sąd (tj. 300 zł), oraz o zwrocie połowy z pozostałej kwoty (tj, 150 zł) przez pozwanego/pozwaną. ostatecznie więc idealny rozwód kosztuje tylko 150 zł.
proponuję nie korzystać z usług adwokata, bo w prostych sprawach jest on zbędny. ewentualnie można skorzystać z porady przed ostatecznym zredagowaniem pozwu - takowa kosztuje ok. 50 zł.
czy nadal kocha pan/pani żonę/męża?
kiedy ustało współżycie?
od kiedy nie prowadzą państwo wspólnego gospodarstwa domowego?
jaki powód podaje pan/pani jako przyczynę rozpadu małżeństwa?
czy sądzi pan/pani że małżeństwo ma szansę na odratowanie?
itp.
następnie orzeka o rozpadzie małżeństwa i w przypadku rozwodu bez winy żadnej ze stron decyduje o zwrocie połowy kosztów sądowych przez sąd (tj. 300 zł), oraz o zwrocie połowy z pozostałej kwoty (tj, 150 zł) przez pozwanego/pozwaną. ostatecznie więc idealny rozwód kosztuje tylko 150 zł.
proponuję nie korzystać z usług adwokata, bo w prostych sprawach jest on zbędny. ewentualnie można skorzystać z porady przed ostatecznym zredagowaniem pozwu - takowa kosztuje ok. 50 zł.