Widok

nnt. ile kosztuje rozwód?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak w temacie, moze któras z was niedawno sie rozwodziła, interesuje mnie cala procedura, od złozenia wniosku, ile trzeba zapłacic i jak długo sie czeka. i gdzie sie składa papiery rozwodowe? w gdyni, czy w gdansku? no coz sama niedawno przygotowywałam sie do slubu a teraz szykuje sie do rozwodu. prosze o wszelkie informacje, dodam ze nie mamy dzieci ani majatku do podziału.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam taką samą sytuację jak koleżanka zadająca pytanie i dopiero zaczynam się wczytywać w to wszystko co piszecie. czy to ze sad nie daje rozwodów młodym małżeństwom jest poparte jakimś doświadczeniem? co jeśli mąż mieszka u mnie i nie chce się wyprowadzić? siłą rzeczy mamy jedną lodówkę :( sąd też bierze takie rzeczy pod uwagę? przecież nie wyrzucę go na siłę :(( no i jak mogę udokumentować to, że nie chce sie wyprowadzić? a może nie jest to niezbędne - bo jak mam to wywalczyć z moim mężem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co, jeśli jedna ze stron nie chce rozwodu i odpowie : kocham nad życie, zrobię wszystko, żeby ratować ten związek? Co, jeśli tylko jedna strona chce odejść?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdecyduje Sąd czy rozwód udzielić czy też nie. Co to za pytanie ?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Znalazłam w sieci wzór pozwu o rozwód. Czy jeśli punkty II, III i IV mnie nie dotyczą (brak dzieci, brak wnoszenia o alimenty, brak wnoszenia o podział kosztów procesowych), to piszę tylko punkt I - że wnioskuję o rozwód?

Ile miesięcy musi trwać całkowity rozkład pożycia, aby sąd uznał zasadność wniosku?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
jak sie nie myle to 6 miesiecy
Czy wystarcza deklaracja stron, czy potrzebni są świadkowie?
W moim przypadku wystarczyła deklaracja.
U mnie też wystarczyła deklaracja. No i pytali, czy jesteśmy w innym związku. Jeśli jedna ze stron nie zgadza się na rozwód, to niestety czekają was następne rozprawy
Czy uważacie, że pismo o rozwód powinien przygotować prawnik, czy same napisałyście?
ja pisalam sama. rozne wzory sa na internecie,pisz wedlug tego:)
Pisałam sama . Co do większości spraw dogadaliśmy się przed rozwodem. Choćby po to, aby rozwód przebiegł jak najspokojniej
przed ślubem chyba każda zadaje sobie to pytanie czy to oby napewno ten jedyny na całe zycie ja jeszcze nie mam dzieci ale boje sie ze jak sie pojawią to on może sie zmienić a rozwód kosztuje 600zł i nie ma już spraw pojednawczych. Dużo zdrówka i powodzenia
a powiedzcie jak to wygląda jak jesteśmy 3 lata po ślubie ja mogę rozmawiać z mężem i mu tłumaczyć ale jak groch o ścianę masakra.On dalej uważa że jest kawalerem i chodzi z kumplami i chleje co wtedy sąd na to? mamy jedno dziecko pomóżcie ,bo ja już mam tego dość a widzę ze cala ta sytuacja odbija się na córce
ja na pierwsza sprawe czekalam 6 miesiecy;/ rozwod bez orzekania o winie a i tak nie dostalismy rozwodu:] Pani sedzia wyslala nas do mediatora i to jest absolutnie konieczne i kosztuje 100zł. Mediator ma dostarczyc dowody do sądu, ze małżeństwo nie jest absolutnie do uratowania i, że oboje jesteśmy tego pewni. W 3 rocznicę ślubu mamy rozwód i mam nadzieje, że na tej sprawie się skończy. Łącznie cała sprawa w dniu rozwodu będzie trwała prawie rok. Dzieci nie mamy, majątku w sumie też żadnego. Pozew napisałam sama, wystarczy kilka zdań.

Jeżeli macie dziecko to nie wiem czy bedzie tak łatwo. Mojej mamy znajoma nie dostała rozwodu, bo syn ma 16 lat i sędzia kazał poczekać do ukończenia pełnoletności. Ale każda sprawa jest indywidualna. Na sprawie, sędzia będzie Was próbowała i tak pogodzic. Ja nie mieszkałam z mężem 8 mięsięcy bez totalnie żadnego kontaktu z jednej i drugiej strony, ale P.sędzia uznała, że to i tak jest za krótko;/ W razie czego pytaj...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestes swiezo po rozwodzie wiec moge powiedziec jak to wyglada :) pisze sie pozew i przy jego składaniu placi sie 600 zl po ok miesiacu przychodzi polecony z data rozprawy. po zlozeniu pozwu wychodzi ok 3 miesiecy do rozprawy. Jesli jest bez orzekania o winie i nie ma dzieci to na tej rozprawie jest juz koniec:) fakt ze sedzia sie pyta czy nie da rady sie pogodzic i takie bzdetki ale jesli sie powie ze nie to nie wysyla nigdzie ....przy najmniej u mnie tak było. zadawała pytania ale obyło sie bez jakiejs totalnej masakry. Acha i połowa kosztów czyli 300 zł jest zwracana a 300 zostaje w sadzie. sedzia sie jeszcze pyta osoby ktora skladała pozew czy druga osoba ma zwrocic połowe kosztów czyli 150 zł i to tyle ;)
jaq mysle ze trzeba wziac adwokata jak sie ma np. meza zawizietego. ja mialam dobra radce prawna, szla jak burza i wszystko poszlo sprawnie, i do tego calkiem niedrogo, ciesze sie ze mi pomogla
dla zaintersowanych podaje, gdansk, garncarska tel 58 320 15 18
1rok seperacja zona wyjechala do irladi zalozyl2 rodzine urodzila nidawno syna zabrala 2 synow corka pozostala ze mn a mieszkam obecnie w norwegi
ja miałam również bardzo skomplikowaną sprawę i do tego zawziętego byłego - ale trafiłam na świetnego i stosunkowo niedrogiego adwokata ktry rozwiązał moje wszystkie problemy. Dziś po raz kolejny planuje ślub i wesele. Jesli będa zainteresowane moge podac namiar - nie chce robić reklamy
bardzo prosze o namiary ,zalezy mi na wlasnie kims takim. z gory dziekuje
do góry