Widok

nnt. mieszkanie na parterze

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na parterze właśnie i proszę Was kobitki byście napisały plusy i minusy takiego mieszkania. Proszę o wypowiedź tylko te osoby, które mieszkały na parterze. Z góry dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kupiłam teraz na parterze od Lubicz Apartamenty w Rowach i widzę same plusy:
- nie trzeba nosić zakupów
- ogródek
- łatwo wyjść z dzieckiem na spacer
- nikt nie upomina mnie, że chodzę za głośno
- widzę dzieci z okna i co dzieje się na podwórku
- blisko do piwnicy
- oszczędność czasu na wychodzeniu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Taaa... I dlz tej nachalnej, durnej reklamy aż odkopałaś wątek sprzed 8 lat...Bardzo wiarygodne...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro ten apartament ma same plusy to ja dodam minusy
1. Ogródek to problem, trzeba o niego dbać, grabić liście, kosić itd.
2. Sąsiedzi u góry mogą robić afery, że kosząc robisz hałas
3. Sasiedzi u góry będą sie tłukli i ciągle ci hałasowali nad głową
4. Ty siedzisz w ogródku np. się opalasz czy gawędzisz z koleżanką, a nachalna sąsiadka sie gapi i podsłuchuje bezczelnie siedząc pół dnia w oknie czy na balkonie tuż nad twoją głową
5. Jak trafisz na wrednych sąsiadów to z górnych balkonów czy okien trafią do ogródka pety, śmieci i różne inne niespodzianki, łącznie z tzw. pawiem po imprezce wyżej
6. Każdy kto minie ogródek za płotem będzie ci zaglądał, trzeba by było mury postawić, a to kosztuje
7. Będą ci zza płotu śmieci wrzucać
8. Nie pogrillujesz, bo wspólnota może mieć zakaz grillowania na terenie ogródków i balkonów
9. Mieszkania z ogródkiem są droższe
10. Płacisz większe podatki, bo masz większy udział w działce na której stoi dom
11. Strach przed włamaniem
12. Robactwo pcha się z podwórka do salonu
13. Np. w czasie imprezy z butami ładują ci sie wprost z ogródka do salonowego dywanu albo przejdą w brudnych butach po cały domu
14. Jeśli w bloku jest dużo dzieci i ty masz dzieci to spore szansa, że najwięcej będą wszyscy przesiadywać u ciebie, bo masz ogródek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam na 'wysokim' parterze, nad garażami. Wcześniej mieszkałam na 1 i ostatnim piętrze i mam porównanie.
Zalety:
-nie mam ogródka ale mam taras gdzie mieszczę komplet mebli wypoczynkowych i sporo pozostałej przestrzeni
-faktycznie, sąsiedzi nie narzekają, że za głośno chodzimy po domu bo pod nami tylko auta
-jako mama 2ki małych dzieci i posiadaczka psa cenię sobie niskie piętro. Kiedy winda jest nieczynna łatwiej jest mi wnieść wózek czy samego niemowlaka do mieszkania
-kiedy mamy gości do późnych godzin wieczornych wychodząc nie budzą całej klatki
-lżej wnieść zakupy z auta
-jako, że to wysoki parter to nikt nie zagląda nam w okna
-mam bardzo fajnych sąsiadów, życzę takich każdemu, więc jak któryś akurat kiedy wypoczywam na tarasie wyjdzie na balkon to się serdecznie przywita a mnie nie interesuje czy słucha o czym rozmawiam czy nie
-fakt, taras czy ogródek to jest pretekst do spotkań dla dzieci ale.. ja tam wolę kiedy spotykają się u mnie;) mam swoje na oku a i one są szczęśliwe, że mogą ugościć
-na wyższych piętrach jest się bardziej anonimowym wśród sąsiadów a na parterze częściej mija się wszystkich. Przynajmniej znam środowisko, w którym mieszkam
-może to moje szczęście ale nie mam kipów na balkonie czy śmieci
wady:
-brak
-podatek od gruntu w dalszym ciągu na tyle mały, że nie powinien być znaczący przy wyborze (ok 20zł rocznie)

gdybym ponownie miała wybierać wybrałabym tak samo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sprawdź http://pixelghetto.com.pl/2023/04/12/kupno-domu-na-osiedlu/ bardzo dobry wybór.

Świetnej jakości wykładziny dywanowe, idealne do sypialni i pokoju dziennego oferuje firma faktor. polecam ich produkty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na pewno wygodne jest to, że nie trzeba wysoko wchodzić. No i chyba to na tyle, jeżeli chodzi o plusy. Co do minusów - to będzie wiecznie głośno, bo będziesz słyszeć każde wejście i wyjście z klatki. Dodatkowo mieszkania na parterze są najbardziej narażone na kradzieże, także będziesz musiał je odpowiednio zabezpieczyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na parterze przydadzą się solidne rolety lub żaluzje w oknach. Jeśli szukasz tych najlepszych na rynku to polecam te oferowane przez wimarol.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli mieszkanie parterowe jest z ogródkiem, polecam wysokiej jakości kraty na ogrodzenie oferowane przez firmę promet. to solidne i estetyczne materiały.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkanie na parterze ma swoje plusy, takie jak łatwy dostęp (bez konieczności korzystania z windy czy schodów) i często własny ogródek. Minusem może być mniejsze poczucie prywatności i bezpieczeństwa. Warto rozważyć dodatkowe zabezpieczenia, takie jak system monitoringu od https://www.security.gd.pl/, aby zwiększyć komfort mieszkania na parterze.

Mieszkam na parterze od kilku lat, więc chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami. Plusy mieszkania na parterze to przede wszystkim łatwy dostęp do mieszkania, brak konieczności korzystania z windy czy schodów, co jest wygodne zwłaszcza jeśli masz dużo bagażu lub małe dzieci. Możesz także szybko wyjść na zewnątrz, co może być przydatne, jeśli masz psa lub lubisz spędzać czas na ogródku lub balkonie.

Jednak istnieją także pewne minusy. Mieszkanie na parterze może być bardziej podatne na kradzieże i włamania, dlatego trzeba zadbać o odpowiednie zabezpieczenia, takie jak drzwi antywłamaniowe i kratki na oknach. Dodatkowo, często jest mniejsza prywatność, ponieważ przechodnie mogą zaglądać do Twojego mieszkania, zwłaszcza jeśli nie masz zasłon lub rolet. Dźwięki z zewnątrz, takie jak hałas uliczny, mogą też być uciążliwe, więc warto zadbać o dobre izolacje dźwiękową.
O mnie i moich pasjach na Carrd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Okna Pava Oknoplast prośba o opinie (18 odpowiedzi)

Witam, Myślę o zamówieniu tych okien ale nie wiem jeszcze na 100%. To nowość nie znam nikogo...

Wymiana drzwi wejściowych do mieszkania (3 odpowiedzi)

Chcę wymienić drzwi do mieszkania (spółdzielcze własnościowe) - czy muszę o tym powiadamiać...

Działki (4 odpowiedzi)

Witam mam do sprzedania kilka działek na Olszynce w Gdańsku 70zł M2

do góry