Odpowiadasz na:

Re: nnt. plyta indukcyjna/ceramiczna

Asia, też myślałam, że potrzeba specjalnych garnków, ale jednak nie. Poprostu u mnie jest tak, że jak kładę pusty garnek, to się płyta indukcyjna nie odpala, dopiero jak np. wkelję zupę i postawię,... rozwiń

Asia, też myślałam, że potrzeba specjalnych garnków, ale jednak nie. Poprostu u mnie jest tak, że jak kładę pusty garnek, to się płyta indukcyjna nie odpala, dopiero jak np. wkelję zupę i postawię, to działa. TAKŻE NIE TRZEBA SPECJALNYCH GARNKÓW.

Zasada działania
W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przyjmuje ciepło od gorącego garnka). Gotowanie na płycie indukcyjnej jest więc dużo bardziej energooszczędne, ponieważ ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne.

Indukcja - najszybsza
Płyta indukcyjna błyskawicznie reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie mocy palnika. Stopień grzania można regulować tak precyzyjnie, jak w przypadku płyt gazowych.
Płyty Simensa wyposażone są w funkcję powerBoost, która dodatkowo przyspiesza czas grzania o 50%. Załączona tabela przedstawia porównanie - ile czasu jest potrzebne do zagotowania dwóch litrów wody na płytach ceramicznych, gazowych i indukcyjnych.

Indukcja - najbezpieczniejsza
Ciepło powstaje na dnie naczynia, a płyta pozostaje praktycznie chłodna, co sprawia, że niebezpieczeństwo poparzenia jest zredukowane do minimum. Z płytą indukcyjną gotowanie jest więc o wiele bardziej bezpieczne, nawet dla mniej zręcznych i niedoświadczonych amatorów gotowania.

Płyty indukcyjne Siemens mają funkcję elektronicznego wykrywania obecności naczyń i wyłączają się samodzielnie, jeżeli nie stanie na nich garnek czy patelnia. Można dodatkowo zabezpieczyć je przed przypadkowym włączeniem ich przez dzieci. Płyty wyposażone są także w czasowy wyłącznik bezpieczeństwa - jeśli przez dłuższy czas nie są zmieniane ustawienia, płyta wyłącza się sama.

Indukcja - najczystsza
Płytę indukcyjną łatwo utrzymać w nienagannej czystości. Nic, co na nią przypadkowo spadnie, lub się wyleje, nie przypali się ani nie roztopi, ponieważ płyta jest cały czas chłodna. Wystarczy tylko lekko przetrzeć płytę ściereczką.



image

zobacz wątek
17 lat temu
Rina

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry