Widok
Asia, też myślałam, że potrzeba specjalnych garnków, ale jednak nie. Poprostu u mnie jest tak, że jak kładę pusty garnek, to się płyta indukcyjna nie odpala, dopiero jak np. wkelję zupę i postawię, to działa. TAKŻE NIE TRZEBA SPECJALNYCH GARNKÓW.
Zasada działania
W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przyjmuje ciepło od gorącego garnka). Gotowanie na płycie indukcyjnej jest więc dużo bardziej energooszczędne, ponieważ ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne.
Indukcja - najszybsza
Płyta indukcyjna błyskawicznie reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie mocy palnika. Stopień grzania można regulować tak precyzyjnie, jak w przypadku płyt gazowych.
Płyty Simensa wyposażone są w funkcję powerBoost, która dodatkowo przyspiesza czas grzania o 50%. Załączona tabela przedstawia porównanie - ile czasu jest potrzebne do zagotowania dwóch litrów wody na płytach ceramicznych, gazowych i indukcyjnych.
Indukcja - najbezpieczniejsza
Ciepło powstaje na dnie naczynia, a płyta pozostaje praktycznie chłodna, co sprawia, że niebezpieczeństwo poparzenia jest zredukowane do minimum. Z płytą indukcyjną gotowanie jest więc o wiele bardziej bezpieczne, nawet dla mniej zręcznych i niedoświadczonych amatorów gotowania.
Płyty indukcyjne Siemens mają funkcję elektronicznego wykrywania obecności naczyń i wyłączają się samodzielnie, jeżeli nie stanie na nich garnek czy patelnia. Można dodatkowo zabezpieczyć je przed przypadkowym włączeniem ich przez dzieci. Płyty wyposażone są także w czasowy wyłącznik bezpieczeństwa - jeśli przez dłuższy czas nie są zmieniane ustawienia, płyta wyłącza się sama.
Indukcja - najczystsza
Płytę indukcyjną łatwo utrzymać w nienagannej czystości. Nic, co na nią przypadkowo spadnie, lub się wyleje, nie przypali się ani nie roztopi, ponieważ płyta jest cały czas chłodna. Wystarczy tylko lekko przetrzeć płytę ściereczką.

Zasada działania
W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przyjmuje ciepło od gorącego garnka). Gotowanie na płycie indukcyjnej jest więc dużo bardziej energooszczędne, ponieważ ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne.
Indukcja - najszybsza
Płyta indukcyjna błyskawicznie reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie mocy palnika. Stopień grzania można regulować tak precyzyjnie, jak w przypadku płyt gazowych.
Płyty Simensa wyposażone są w funkcję powerBoost, która dodatkowo przyspiesza czas grzania o 50%. Załączona tabela przedstawia porównanie - ile czasu jest potrzebne do zagotowania dwóch litrów wody na płytach ceramicznych, gazowych i indukcyjnych.
Indukcja - najbezpieczniejsza
Ciepło powstaje na dnie naczynia, a płyta pozostaje praktycznie chłodna, co sprawia, że niebezpieczeństwo poparzenia jest zredukowane do minimum. Z płytą indukcyjną gotowanie jest więc o wiele bardziej bezpieczne, nawet dla mniej zręcznych i niedoświadczonych amatorów gotowania.
Płyty indukcyjne Siemens mają funkcję elektronicznego wykrywania obecności naczyń i wyłączają się samodzielnie, jeżeli nie stanie na nich garnek czy patelnia. Można dodatkowo zabezpieczyć je przed przypadkowym włączeniem ich przez dzieci. Płyty wyposażone są także w czasowy wyłącznik bezpieczeństwa - jeśli przez dłuższy czas nie są zmieniane ustawienia, płyta wyłącza się sama.
Indukcja - najczystsza
Płytę indukcyjną łatwo utrzymać w nienagannej czystości. Nic, co na nią przypadkowo spadnie, lub się wyleje, nie przypali się ani nie roztopi, ponieważ płyta jest cały czas chłodna. Wystarczy tylko lekko przetrzeć płytę ściereczką.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Rina,
sama piszesz, ze "wystarczy postawić garnek z ferromagnetycznym dnem" - to są właśnie te specjalne garnki - coraz bardziej popularne, bo można w nich też gotować na zwykłej płycie ceramicznej. Najlepiej przy kupowaniu garnków zapytaćw sklepie czy nadają się na płytę indukcyjną.
pozdrawiam
Doruś
sama piszesz, ze "wystarczy postawić garnek z ferromagnetycznym dnem" - to są właśnie te specjalne garnki - coraz bardziej popularne, bo można w nich też gotować na zwykłej płycie ceramicznej. Najlepiej przy kupowaniu garnków zapytaćw sklepie czy nadają się na płytę indukcyjną.
pozdrawiam
Doruś
Fajne gary za rozsądną cene to Lafaiet, bachmayer, maybach, (super firma)
za większą cenę wybrał bym Vinzera lub berghoffa..
niezły sklep jest na stronie (dobre ceny, niezły wybór) marki znane i mniej znane
NA TWOJĄ KIESZEŃ
http://www.sch-agd.pl/
sklep solidny, nie tylko z garnkami
mają też tanie zestawy garnków, noży, sztućców, porcelana, patelnie, czajniki, chlebaki, szybkowary itp
Plusem tego sklepu jest to, że maja marki zestawów kuchennych wielu mniej znanych firm.
Marki - berghoff, bergner są znane...sklep ten oferuje takie marki jak: vinzer, lafaiey, hoffner, millerhaus, maibach, frico, hoffburg, peterhoff, tiross itd....
www.sch-agd.pl - garnki, noże, sztućce - INDUKCJA
WYMIANA GARNKÓW NA INDUKCJĘ??
Fajne gary za rozsądną cene to Lafaiet, bachmayer, maybach, (super firma)
za większą cenę wybrał bym Vinzera lub berghoffa..
niezły sklep jest na stronie (dobre ceny, niezły wybór) marki znane i mniej znane
NA TWOJĄ KIESZEŃ
http://www.sch-agd.pl/
sklep solidny, nie tylko z garnkami
mają też tanie zestawy garnków, noży, sztućców, porcelana, patelnie, czajniki, chlebaki, szybkowary itp
Plusem tego sklepu jest to, że maja marki zestawów kuchennych wielu mniej znanych firm.
Marki - berghoff, bergner są znane...sklep ten oferuje takie marki jak: vinzer, lafaiey, hoffner, millerhaus, maibach, frico, hoffburg, peterhoff, tiross itd....
Fajne gary za rozsądną cene to Lafaiet, bachmayer, maybach, (super firma)
za większą cenę wybrał bym Vinzera lub berghoffa..
niezły sklep jest na stronie (dobre ceny, niezły wybór) marki znane i mniej znane
NA TWOJĄ KIESZEŃ
http://www.sch-agd.pl/
sklep solidny, nie tylko z garnkami
mają też tanie zestawy garnków, noży, sztućców, porcelana, patelnie, czajniki, chlebaki, szybkowary itp
Plusem tego sklepu jest to, że maja marki zestawów kuchennych wielu mniej znanych firm.
Marki - berghoff, bergner są znane...sklep ten oferuje takie marki jak: vinzer, lafaiey, hoffner, millerhaus, maibach, frico, hoffburg, peterhoff, tiross itd....
my mamy kuchenkę indukcyną, faktycznie jak się stawia zwykły garnek to płyta nie reaguje, muszą być takie, że do dna przykleja się magnes. W ikei mają takie zestawy garnków niedrogo. Jest dużo lepsza od zwykłej bo ekonomiczniejsza, szybciej się grzeje, łatwo się czyści. My nie mieliśmy wyboru, bo brak gazu ale jesteśmy zadowolenie. Mamy mastercooka
tak jak ktoś napisał: każdy garnek do którego przylepia się magnes. W ikei chyba wszystkie garnki działają na indukcji, a są niedrogie.
Działają też wszystkie garnki emaliowane, choć żarcie czasem przywiera do dna. Największym wydatkiem w moim przypadku była patelnia, bo ja używam tylko tefalowskich, a niestety one kosztują.
Ceramiczne płyty są paskudne - jak dla mnie, długo się nagrzewają i długo stygną. A indukcja działa jak kuchenka gazowa, zmniejszysz "ogień" i ziemniaki przestają kipieć ;)
Indukcyjna zużywa mniej prądu.
[/url]
[/url]
Działają też wszystkie garnki emaliowane, choć żarcie czasem przywiera do dna. Największym wydatkiem w moim przypadku była patelnia, bo ja używam tylko tefalowskich, a niestety one kosztują.
Ceramiczne płyty są paskudne - jak dla mnie, długo się nagrzewają i długo stygną. A indukcja działa jak kuchenka gazowa, zmniejszysz "ogień" i ziemniaki przestają kipieć ;)
Indukcyjna zużywa mniej prądu.

