Widok

nnt. woda w lodówce electrolux?

Posiadamy lodówkę marki Electrolux, od jakiegoś czasu zauważyłam, że zbiera się w niej woda (ponadto ściana wewnętrzna jest oszroniona).
Myślałam, że może przyczyną takiej sytuacji jest iż mamy lodówkę włączoną na dwójkę (wskaźnik chłodzenia), dlatego postanowiłam ją zwiększyć - jednak nadal zbiera się w niej woda.
Nie otwieramy kilkanaście razy razy dziennie lodówki i patrzymy się w jej zawartość. Raczej standardowo, sięgamy po produkt i odrazu zamykamy.

Może miałyście podobną sytuację i wiecie dlaczego tak się dzieje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest to, iż** - śpieszyłam się trochę podczas pisania ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A owszem, my mamy podobny kłopot. Lodówka firmy Ariston. Na tylnej ściance wewnątrz lodówki robi się warstwa lodu, bardzo gruba, wręcz ogromna. Wypycha ona półki do przodu, więc musimy co i rusz odmrażać. Z kolei pod lodówką ciągle stoi woda.
Także nie otwieramy lodówki zbyt często. Nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Za to serwis za diagnozę zażyczył sobie niezłą cenę i nie wiem czy to sie opłaca, bo może być tak, że koszt tej naprawy będzie zbyt duży i lepiej będzie kupić nową lodówkę.

Podłączę się więc do Twojego pytania. Może ktoś wie?
tam z tyłu jest taki kanalik do odprowadzania ew. wody ze srodka przynajmniej mój Siemens tak ma - czasem ten kanalik nam się zapychał i woda splywała wtedy po sciance na doł , wystarczylo przeczyścić czymś cieńkim i dłuższym - nam się zapychalo zaraz na początku przy wlocie po przeczyszczeniu woda już się nie zbierała.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
rybalon, kanalik mamy przeczyszczony i robimy to regularnie. Pierwsze co sprawdziliśmy to było to :)
U nas przyczyna jest gdzie indziej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Miałam to samo, odmrozić lodówkę musisz
mam to samo, moja mama ma to samo i ciotka też... a mamy zupełnie inne lodówki, ja już się z tym pogodziłam i po prostu wycieram tą wodę raz na jakiś czas.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Woda to jeden problem. A lód na tylnej ścianie to dodatkowy kłopot z którym nie mogę sie pogodzić ot tak, bo zbiera się on na 4-5cm i wypycha mi półki w lodówce, przez co nie mogę zamknąć lodówki.
Odmrażanie to tylko leczenie objawu, bo to powraca kilka dni po odmrożeniu.

@ajeczka - czyli cieknąca woda to standard w dzisiejszych lodówkach??
kurcze to faktycznioe problem - u mnie lodu ani wody nie ma lodowka ma juz 6 lat i chodzi idealnie poza tym ze ten kanalik trezba przepchac raz na ruski rok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jadźka: no na to wskazują moje obserwacje...
problemu z lodem nie mam, tylna ściana jest tylko oszroniona. Może wstawiasz ciepłe rzeczy do lodówki i Ci parują? stąd większa wilgotność i lód na ścianie?

Rybalon: no to masz szczęście ;) a jaka to lodówka? firma i model?
ja mam Siemensa ,pralkę zresztą też mam z tej firmy dziala idealnie juz 7 lat :-)
ale bosch tez dobry zdaje się - ja wlasciwe wierze w te dwie firmy :-)
lodowkę mam z jakimś tam systemem antibacteria i czymś jeszcze nie pamiętam :-)
Mamy też ELEKTROLUX
na ściance tylnej często jest mały szron lub krople wody-w sklepie powiedziano,ze woda,bo się rozmraża automatycznie.Tam jest taki na dole otworek i takie coś plastikowe,co się w niego wkłada,by otworek się nie zapychał.Woda tam ścieka...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam podobny problem z częścią zamrażarki na dole. Okazało się ze uszczelka była nie szczelna. Warto sprzawdzić czy drzwiczki domykają się po całej długości (nie zapominając o górze )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też o tym pomyślałam.

Miesiąc temu wyjechaliśmy na 3 dni, a drzwiczki zostały uchylone i po powrocie mieliśmy "epokę lodowcową" - kilka centymetrów lodu, które trzeba było skuwać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja siostra ma ten sam problem ze swoją lodówką electroluxa, w serwisie powiedzieli jej, że to normalne. Dziwne trochę, bo w moim siemensie nie ma czegoś takiego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@rybalon - nie wstawiam nigdy ciepłych potraw do lodówki. Już jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Od tego lodu zamarza mi wszystko co położę w głębi półki. Masakra.
U nas z pewnością nie jest to normalne, bo lodówka działała 3 lata bez zarzutu, a teraz od 1,5 roku dzieją się takie cuda. Z resztą serwis też mówił, że to jest usterka ewidentna, tyle, że zaśpiewali taka kasę za przyjazd i samo sprawdzenie co się dzieje, że nieco zbladłam.... Plus oczywiście sugestia, że to brak czynnika chłodzącego, a dopełnienie kilka stów. No jeśli robi mi się lód to raczej nie problem braku czynnika...

Ciekawy pomysł z tą uszczelką i to musimy sprawdzić. Dzięki za sugestię :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moze wam uszczelka nie do ciska dobrze? albo duzo otwartych mokrych produktow wkladasz?
i mysle ze szybciej zmniejszenie mocy mrozenia pomoze niz zwiekszanie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
może to wam pomoże ..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic344259.html
ktoś tez pisał o electroluksie w innym watku więc moze to być to samo
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Wczoraj odmroziłam całą lodówkę, a dzisiaj widzę, że woda znowu się zbiera... :/

Kurczę, nie mam nawet karty gwarancyjnej do tej lodówki, ponieważ wynajmujemy mieszkanie, i lodówka tak naprawdę nie jest nasza, więc żadnej dokumentacji nie posiadamy i tym samym podstawy aby wezwać serwis :/

Na początku nie zwracałam na to uwagi, ale teraz problem się pogłebia, ponieważ niektóre produkty są wilgotne przez tą wodę ;/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry