Widok
nnt. woda w lodówce electrolux?
Posiadamy lodówkę marki Electrolux, od jakiegoś czasu zauważyłam, że zbiera się w niej woda (ponadto ściana wewnętrzna jest oszroniona).
Myślałam, że może przyczyną takiej sytuacji jest iż mamy lodówkę włączoną na dwójkę (wskaźnik chłodzenia), dlatego postanowiłam ją zwiększyć - jednak nadal zbiera się w niej woda.
Nie otwieramy kilkanaście razy razy dziennie lodówki i patrzymy się w jej zawartość. Raczej standardowo, sięgamy po produkt i odrazu zamykamy.
Może miałyście podobną sytuację i wiecie dlaczego tak się dzieje?
Myślałam, że może przyczyną takiej sytuacji jest iż mamy lodówkę włączoną na dwójkę (wskaźnik chłodzenia), dlatego postanowiłam ją zwiększyć - jednak nadal zbiera się w niej woda.
Nie otwieramy kilkanaście razy razy dziennie lodówki i patrzymy się w jej zawartość. Raczej standardowo, sięgamy po produkt i odrazu zamykamy.
Może miałyście podobną sytuację i wiecie dlaczego tak się dzieje?
A owszem, my mamy podobny kłopot. Lodówka firmy Ariston. Na tylnej ściance wewnątrz lodówki robi się warstwa lodu, bardzo gruba, wręcz ogromna. Wypycha ona półki do przodu, więc musimy co i rusz odmrażać. Z kolei pod lodówką ciągle stoi woda.
Także nie otwieramy lodówki zbyt często. Nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Za to serwis za diagnozę zażyczył sobie niezłą cenę i nie wiem czy to sie opłaca, bo może być tak, że koszt tej naprawy będzie zbyt duży i lepiej będzie kupić nową lodówkę.
Podłączę się więc do Twojego pytania. Może ktoś wie?
Także nie otwieramy lodówki zbyt często. Nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Za to serwis za diagnozę zażyczył sobie niezłą cenę i nie wiem czy to sie opłaca, bo może być tak, że koszt tej naprawy będzie zbyt duży i lepiej będzie kupić nową lodówkę.
Podłączę się więc do Twojego pytania. Może ktoś wie?
tam z tyłu jest taki kanalik do odprowadzania ew. wody ze srodka przynajmniej mój Siemens tak ma - czasem ten kanalik nam się zapychał i woda splywała wtedy po sciance na doł , wystarczylo przeczyścić czymś cieńkim i dłuższym - nam się zapychalo zaraz na początku przy wlocie po przeczyszczeniu woda już się nie zbierała.
Woda to jeden problem. A lód na tylnej ścianie to dodatkowy kłopot z którym nie mogę sie pogodzić ot tak, bo zbiera się on na 4-5cm i wypycha mi półki w lodówce, przez co nie mogę zamknąć lodówki.
Odmrażanie to tylko leczenie objawu, bo to powraca kilka dni po odmrożeniu.
@ajeczka - czyli cieknąca woda to standard w dzisiejszych lodówkach??
Odmrażanie to tylko leczenie objawu, bo to powraca kilka dni po odmrożeniu.
@ajeczka - czyli cieknąca woda to standard w dzisiejszych lodówkach??
@rybalon - nie wstawiam nigdy ciepłych potraw do lodówki. Już jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Od tego lodu zamarza mi wszystko co położę w głębi półki. Masakra.
U nas z pewnością nie jest to normalne, bo lodówka działała 3 lata bez zarzutu, a teraz od 1,5 roku dzieją się takie cuda. Z resztą serwis też mówił, że to jest usterka ewidentna, tyle, że zaśpiewali taka kasę za przyjazd i samo sprawdzenie co się dzieje, że nieco zbladłam.... Plus oczywiście sugestia, że to brak czynnika chłodzącego, a dopełnienie kilka stów. No jeśli robi mi się lód to raczej nie problem braku czynnika...
Ciekawy pomysł z tą uszczelką i to musimy sprawdzić. Dzięki za sugestię :)
U nas z pewnością nie jest to normalne, bo lodówka działała 3 lata bez zarzutu, a teraz od 1,5 roku dzieją się takie cuda. Z resztą serwis też mówił, że to jest usterka ewidentna, tyle, że zaśpiewali taka kasę za przyjazd i samo sprawdzenie co się dzieje, że nieco zbladłam.... Plus oczywiście sugestia, że to brak czynnika chłodzącego, a dopełnienie kilka stów. No jeśli robi mi się lód to raczej nie problem braku czynnika...
Ciekawy pomysł z tą uszczelką i to musimy sprawdzić. Dzięki za sugestię :)
może to wam pomoże ..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic344259.html
ktoś tez pisał o electroluksie w innym watku więc moze to być to samo
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic344259.html
ktoś tez pisał o electroluksie w innym watku więc moze to być to samo
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Wczoraj odmroziłam całą lodówkę, a dzisiaj widzę, że woda znowu się zbiera... :/
Kurczę, nie mam nawet karty gwarancyjnej do tej lodówki, ponieważ wynajmujemy mieszkanie, i lodówka tak naprawdę nie jest nasza, więc żadnej dokumentacji nie posiadamy i tym samym podstawy aby wezwać serwis :/
Na początku nie zwracałam na to uwagi, ale teraz problem się pogłebia, ponieważ niektóre produkty są wilgotne przez tą wodę ;/
Wczoraj odmroziłam całą lodówkę, a dzisiaj widzę, że woda znowu się zbiera... :/
Kurczę, nie mam nawet karty gwarancyjnej do tej lodówki, ponieważ wynajmujemy mieszkanie, i lodówka tak naprawdę nie jest nasza, więc żadnej dokumentacji nie posiadamy i tym samym podstawy aby wezwać serwis :/
Na początku nie zwracałam na to uwagi, ale teraz problem się pogłebia, ponieważ niektóre produkty są wilgotne przez tą wodę ;/