Widok

nowa wersja forum

Dzis wdrożyliśmy nową wersje forum.

Oprócz zmian wizualnych dodaliśmy pare usprawnień:
1. nowe widoki płaskie, ze stronnicowaniem
2. możliwosc cytowania w widokach płaskich
3. możliwośc poprawienia treści po blokadzie antyspamowej

Czekamy na wasze opinie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Dla mnie to jest bez sensu"
Dlatego to ja jestem programistą z 10+ letnim doświadczeniem a nie odwrotnie :DDD

"Co jeśli użytkownik nie ma stopki?"
Jeśli i stopka i 'post-options' będą w footerze wtedy przy braku stopki będzie to wyglądało podobnie jak teraz:
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja chętnie zgarnęłabym niechciane bilety kinowe, ale nie chce mi się jechać do Gdańska ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aradash2
2017-01-04 16:01:02
Za zaproszenie do kina dziękuje, spasuje ;)
Ale gdyby dało się zmienić moją nazwę konta na "Aradash" byłbym bardzo wdzięczny.

Jeszcze jedna kwestia:
Skoro sygnatura ma maksymalną szerokość (tak zakładam) to:
-sygnature i post-options można wrzucić do jednego kontenera np. post-footer
-'edytuj' można przesunąć na prawo tam gdzie był w poprzedniej wersji forum
-wyrównać tym sposobem post-options do dolnej linii sygnatury

image
Dla mnie to jest bez sensu. Co jeśli użytkownik nie ma stopki? Dane te mają wchodzić w pole tekstowe? Na pewno są jeszcze inne opcje. Zwróć uwagę, że mała grupa osób ma stopkę.

forum rowery zupełnie zamarło z przerażenia

ja też wracam na precel, tu mnie najwidoczniej nie chcą, to co się będę wciskał

Za zaproszenie do kina dziękuje, spasuje ;)
Ale gdyby dało się zmienić moją nazwę konta na "Aradash" byłbym bardzo wdzięczny.

Jeszcze jedna kwestia:
Skoro sygnatura ma maksymalną szerokość (tak zakładam) to:
-sygnature i post-options można wrzucić do jednego kontenera np. post-footer
-'edytuj' można przesunąć na prawo tam gdzie był w poprzedniej wersji forum
-wyrównać tym sposobem post-options do dolnej linii sygnatury

image

"cofnięcie się powoduje utratę pisanego tekstu"
Nie prawda.

Jeżeli coś działa dobrze to po co to zmieniać ? Praca w korporacjach nauczyła mnie że ambicje programistów, administratorów i biegłych użytkowników programów, zakłócają metodologię posługiwania się danym programem przez jego użytkowników . Tak jest i teraz. Może spełniły się życzenia i wybujałe ambicje jakiś użytkowników, ale to co teraz widzę jest dla mnie złe.
Przykład : chcę podglądnąć jakiś wątek w trakcie pisania nowego, cofnięcie się powoduje utratę pisanego tekstu. Ponadto gdy otworzyłem temat HP, nie były w nim oznaczone nowe wpisy. Co wam administratorzy i pomysłodawcy dały te zmiany ?

I jeszcze proponuję:
- tytuł wątku wrzucić w tę samą linię, gdzie jest wybór widoku. Sporo miejsca od góry się niepotrzebnie marnuje.
- kosz (zgłoś do moderacji) umieścić w jednej linii z łapkami, jako pierwszą ikonę od prawej, za "skomentuj". Tu się akurat miejsca nie oszczędzi ale będzie logiczniej i intuicyjniej.

Zmienił się kolor linii. Czcionki zostały bez zmian :/
Proponuję ciemny szary dać w miejsce jasnego szarego (czyli w listingu wątków w dziale i podglądzie początku wpisu) a tekst wpisów zrobić po prostu czarny. Co Wy się tego czarnego tak boicie?

Proponuję jeszcze skorzystać z propozycji Aradasha i łapki wyrównać w pionie do góry stopki (nawet kosztem jej zwężenia). Oszczędzi to sporo niewykorzystanego miejsca.
No i przeflancujcie zaczep nowego wpisu (a name="npuN") przed awatar (czyli zaraz po zaczepie a name="post NR"), zeby nie trza było przewijać ekranu w górę, aby zobaczyć, kto ten nowy wpis dodał.

Odstepy, kolory lini i czcionki zostaly zmienione dzis o 11, proponuje wymusic przeladowanie styli strony (CTRL+F5 / CTRL+R)

Szczerze mówiąc.. bardziej niz z zaproszenia do kina ucieszyłbym się z CZYTELNEJ i PRZEJRZYSTEJ wersji Forum.
Kolor czcionki i linii nadal nie został zmieniony a to parę sekund ingerencji w css.
Odstępy w pionie są za duże, czcionki są za duże (poza czcionkami, którymi jest napisana sama treść wpisów, bo te akurat są ok).
Nie bierzecie pod uwagę uwag Forumowiczów a za wszelką cenę lansujecie nowy wygląd Forum, z ew. kosmetycznymi poprawkami.
"Starzy" w pewnej mierze z pewnością przyzwyczaili się do "starego" layaoutu. Ale "łyknęliby" nowy bez marudzenia, gdyby był lepszy.
Lepsze jest wrogiem dobrego... ale LEPSZE a nie jedynie nowsze czy modniejsze.

zekker
2017-01-04 11:16:27
Jakie nowe sekcje z danymi? Jedynie podgląd treści wypowiedzi w prawych bloczkach doszedł.
https://web.archive.org/web/20160318121225/http://forum.trojmiasto.pl/

Jest możliwość ustawienia czcionki z wersji mobilnej? Wydaje mi się czytelniejsza (mam wyłączone wygładzanie czcionek, bo w większości przypadków strony lepiej wyglądają - nie robi się kolorowa mora).
Dla wszystkich doszedl boks "popularne fora".
A dla uzytkownikow zalogowanych "moje tematy" w prawej kolumnie.

Watpie, wiekszosc uzytkownikow ma ustawienia domysle - czyli wygladzanie wlaczone.

Jakie nowe sekcje z danymi? Jedynie podgląd treści wypowiedzi w prawych bloczkach doszedł.
https://web.archive.org/web/20160318121225/http://forum.trojmiasto.pl/

Owszem było ciasno i nie raz wchodziłem w "rugby" zamiast "rowery" ale przynajmniej wszystko się mieściło i było pod ręką..
Mona by zmniejszyć czcionkę o 1-2 punkty, ikonę działu przenieść tak jak było w starej wersji, opisy działów złamać na dwie linie (z lewej dużą czcionką nazwa działu, obok w dwóch liniach opis).
Odstępy między tematami w prawych bloczkach można jeszcze spokojnie zmniejszyć.

Jest możliwość ustawienia czcionki z wersji mobilnej? Wydaje mi się czytelniejsza (mam wyłączone wygładzanie czcionek, bo w większości przypadków strony lepiej wyglądają - nie robi się kolorowa mora).

Wlasnie wprowadzismy spora paczke zmian sposrod waszych sugestii.

Dziekujemy za przeslane uwagi. Zeby symbolicznie docenic wasz wklad zapraszam uzytkownikow sadyl, aradash i laquu do redakcji trojmiasto.pl po odbior zaproszen do kina.

zekker
2017-01-04 10:45:29
Rozjechane jest wszystko.
Na starej wersji strona główna forum mi się cała mieściła na monitorze, teraz muszę przewinąć (mam 1440p w pionie). Temat tak samo zajmuję niepotrzebnie więcej miejsca, a czytelność wcale się nie poprawiła.

Jak chcieliście zrobić wersję dostosowaną pod komórki, to trzeba było zrobić wersję mobilną.
Kolejny portal który poszedł w graficzne bajery zamiast funkcjonalność...
Wysokosc strony glownej sie zwiekszyla bo doszly nowe sekcje z danymi. Marginesy w postach w temacie zostaly wlasnie poprawione powinno byc troche lepiej.

Wersja na komorki jest dostepna od sierpnia zeszlego roku.
http://m.trojmiasto.pl/forum/
Przekierowanie powinno byc automatyczne na urzadzeniach mobilnych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kocio
2017-01-04 09:43:08
Przepraszam, ale czy nowa wersja była kiedykolwiek testowana? Bo mam wrażenie że był to tylko nieznaczny punkt w budżecie całego projektu.
Ale tak serio, to widać niedoinwestowanie i to mocne...
Widać brak doświadczenia niemniej dla użytkownika jest to dolegliwe i nie wygląda to dobrze
Zmiany wprowadzone na hurra mogą zniechęcić bardziej niż zachęcić
Nie jestem neofobem ale to jak zamiast zamówionego stołu dostać stos nieheblowanych desek.
Niby prawie to samo ale jakby cieszy mniej
Tak nowa wersja byla testowana w zakresie adekwatnym do kategorii (to nie jest system bankowy).
Brak doswiadczenia, niedoinwestowanie - przyjmujemy krytyke ale tu nie ma o czym dyskutowac.
"zmiany na hura", "zamowiony stol" - nie znasz zalozen, harmonogramu tez nie ma o czym dyskutowac.

Poza tym nie podajesz zadnych konkretow nad ktorymi moglibysmy popracowac.

Rozjechane jest wszystko.
Na starej wersji strona główna forum mi się cała mieściła na monitorze, teraz muszę przewinąć (mam 1440p w pionie). Temat tak samo zajmuję niepotrzebnie więcej miejsca, a czytelność wcale się nie poprawiła.

Jak chcieliście zrobić wersję dostosowaną pod komórki, to trzeba było zrobić wersję mobilną.
Kolejny portal który poszedł w graficzne bajery zamiast funkcjonalność...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Squirrel-lka zagubiona w forumowej akcji
2017-01-03 14:45:15
Korzystając z okazji - jest w planach opcja pisania w wersji zalogowanej także i pod artykułami? Nie obowiązkowo dla wszystkich, ale dla tych co mają tu konto byłoby to czasem poręczniejsze, tym bardziej że czasem ktoś się podszywa pod cudzy, np. mój;) nick...
Resztę napisał Sadyl;)
Nie ma tego w planach, a nawet wiecej te profile sa specjalnie rozdzielone.

Przepraszam, ale czy nowa wersja była kiedykolwiek testowana? Bo mam wrażenie że był to tylko nieznaczny punkt w budżecie całego projektu.
Ale tak serio, to widać niedoinwestowanie i to mocne...
Widać brak doświadczenia niemniej dla użytkownika jest to dolegliwe i nie wygląda to dobrze
Zmiany wprowadzone na hurra mogą zniechęcić bardziej niż zachęcić
Nie jestem neofobem ale to jak zamiast zamówionego stołu dostać stos nieheblowanych desek.
Niby prawie to samo ale jakby cieszy mniej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie działa przycisk który przewijał temat do nowego posta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry