Widok

nowa wersja forum

Dzis wdrożyliśmy nową wersje forum.

Oprócz zmian wizualnych dodaliśmy pare usprawnień:
1. nowe widoki płaskie, ze stronnicowaniem
2. możliwosc cytowania w widokach płaskich
3. możliwośc poprawienia treści po blokadzie antyspamowej

Czekamy na wasze opinie.
Moje miasto to trojmiasto
https://www.trojmiasto.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Beznadzieja.
Rozumiem, że coś musicie robić, bo za to Wam płacą.
Ale czemu akurat rozchrzaniacie layout, który był sensowny, przejrzysty i intuicyjny?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ktory layout konkretnie uwazasz ze "rozchrzanilismy"?
widok watku/ strona główna?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

No dobra. Czas na konkrety.
Stronę wizualną pominę. Może przedszkolakom się spodoba.
1. Widok: drzewo. Jakie q.. drzewo? Zero wcięć - nie widać, do jakiej wypowiedzi odnosi się konkretna odpowiedź. Dotychczas (dopóki drzewko się nie spłaszczyło) było to widoczne jak na dłoni.

2. Brak dat/godzin wpisów i adresów IP piszących. Enigmatyczna informacja, że wpisu dokonano "dwa dni temu" nic nie daje, jeśli chce się prześledzić chronologię wypowiedzi. A adresy IP też były niezwykle przydatne.

Ze zmian, jakie wprowadziliście, jedynie możliwość poprawki zablokowanego wpisu ma sens.
Resztę sobie odpuśćcie... błagam :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

1. Drzewo od drzewiastego ukladu opinii (z zaznaczeniem hierarchi). Zgadzam sie ze to troche niefortunna nazwa co proponujesz?
Wcięcia postaramy sie zwiększyć.

2. Dokladne daty i godziny sa po najechaniu na skrot "5 dni temu". Wg mnie czytajac watek ktory ma 3 lata lepiej szybko odroznic stare komentarze od nowych niz wczytywac sie w czy to byl 13 maja 2011 czy 18 czerca.
O ip w formie zamaskowanej jeszcze powalcze bo wiem ze to wazne dla was narzedzie.

Wielu uzytkownikow prosilo o stronnicowane widoki plaskie zeby sledzic najnowsze wpisy w watkach bez potrzeby przegladania calych watkow po 1000 postow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> co proponujesz?

Już pisałem: powrót do starego layoutu z zaimplementowaniem w nim modyfikacji, które zrobiliście.
Modyfikacja wpisu "odrzuconego" -bardzo OK.
Widok płaski - na HP funkcjonował równolegle z widokiem struktury drzewa. Czyli - da się. Wystarczyłoby rozszerzyć takie rozwiązanie na pozostałe działy Forum.
Zgadzam się, że jeśli w dłuuuugim wątku są np. 3 nowe wypowiedzi, rozrzucone po całym wątku, to trudno je znaleźć. Ale wystarczyłoby dodać przy każdej "nowej" wypowiedzi link "idź do następnej nowej" i problem byłby z bani.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A w kwestii dat:
Jeśli uważacie Forumowiczów za takich tłuków, którzy muszą mieć napisane jawnym tekstem "3 lata temu" zamiast "2012-01-03" to trudno.
Jakoś to przeżyjemy.
Ale pomysł z "dymkiem" podającym datę i godzinę wpisu jest kompletnie nietrafiony. Trza ustawić kursor i chwilę zaczekać, żeby dymek wyskoczył. Nie da się skopiować daty i godziny (podając komuś np. kiedy ktoś coś napisał) tylko trzeba je przepisywać ręcznie.
Jeśli już się upieracie przy wersji dla błyskotliwych inaczej, to darujcie sobie dymki, ale po prostu niech to będzie jawnie napisane:
3 lata temu (2012-01-03 12:37:00)
Miejsce na to przecież jest - cała linijka jest wolna.

Nie dyskutuje o opcji powrotu do starego layout, bo to nie w moim zasiegu (przekaze). Przy kazdej zmianie wygladu sie pojawiaja opinie ze stare bylo lepsze a po czasie uzytkownicy jednak doceniaja wprowadzone zmiany.

Widok plaski na HP to byl jakis dziwny twor (agregowal wszystkie opinie z roznych watkow). Malo kto z niego korzystal i rozumial dlaczego tak to dziala. Wprowadzilismy go zeby zachowac kompatybilnosc ze stara wersja przy ostatniej aktualizacji ponad 5 lat temu.

Przycisk "zobacz nowe posty" byl i zostal ale to nie jest rozwiazanie intuicyjne dlatego dodatkowo wprowadzamy widoki stronnicowane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

sayl
2017-01-03 12:38:49
A w kwestii dat:
Jeśli uważacie Forumowiczów za takich tłuków, którzy muszą mieć napisane jawnym tekstem "3 lata temu" zamiast "2012-01-03" to trudno.
Jakoś to przeżyjemy.
Ale pomysł z "dymkiem" podającym datę i godzinę wpisu jest kompletnie nietrafiony. Trza ustawić kursor i chwilę zaczekać, żeby dymek wyskoczył. Nie da się skopiować daty i godziny (podając komuś np. kiedy ktoś coś napisał) tylko trzeba je przepisywać ręcznie.
Jeśli już się upieracie przy wersji dla błyskotliwych inaczej, to darujcie sobie dymki, ale po prostu niech to będzie jawnie napisane:
3 lata temu (2012-01-03 12:37:00)
Miejsce na to przecież jest - cała linijka jest wolna.
Miejsce jest na wszystko ale teraz jest tendencja do minimalistycznych i lekkich widokow. Ja tez wolalbym interfejs tekstowy albo api i samemu zdecydowac o tym co dla mnie jest lepsze, ale o wygladzie decyduja jednak graficy i musza sie dostosowac do wiekszosci uzytkownikow.

Postaram sie umozliwic mozliwosc skopiowania daty chociaz w widoku plaskim z ktorego teraz pisze jest automatycznie wlaczona opcja cytownaia i tu dokladnie widac na co sie odpowiada i kiedy to bylo napisane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli nieważne, czy coś jest dobre, użyteczne, przejrzyste?
Ważne, żeby było modne?
Podążajmy za trendami.. a rychło będziemy wszyscy "trendowaci" :/

Jeśli portal rzeczywiście liczy się z głosami Forumowiczów, może zrobimy referendum?
Zestaw pytań dotyczących każdego zmienionego elementu. Tydzień czasu na oddanie głosu. Wyłącznie zalogowani użytkownicy i każdy może oddać tylko jeden głos.
Najprostszy sposób aby poznać Vox Populi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

sa∂yl
2017-01-03 13:08:16
Czyli nieważne, czy coś jest dobre, użyteczne, przejrzyste?
Ważne, żeby było modne?
Podążajmy za trendami.. a rychło będziemy wszyscy "trendowaci" :/

Jeśli portal rzeczywiście liczy się z głosami Forumowiczów, może zrobimy referendum?
Zestaw pytań dotyczących każdego zmienionego elementu. Tydzień czasu na oddanie głosu. Wyłącznie zalogowani użytkownicy i każdy może oddać tylko jeden głos.
Najprostszy sposób aby poznać Vox Populi.
Nie biezesz pod uwage ze zdecydowana wiekszosc uzytkownikow forum sie nie loguje, kto by reprezentowal ich glos? Zamiast tracic czas na dobieranie pytan i implementowanie referendum wolimy wprowadzic pare usprawnien.

Jak widzisz na biezaco omawiam twoje sugestie, czesc z nich bedzie wprowadzona jeszcze dzis. Daj nam troche czasu i poczekajmy na zdanie pozostalych uzytkownikow.

Przy takim "ścisku" na Forum, jaki jest ostatnio, głosów za wiele się nie spodziewajcie.
A w dział "O Forum" zaglądają nieliczni. Głównie "starzy" czyli i tak opinie nie będą reprezentatywne dla wszystkich Forumowiczów.

BTW: od dłuższego czasu w dziale "O forum" wisi opinia o f-mie Meblolux.
Mimo wielokrotnego zgłaszania do moderacji, wpis nie został przeniesiony na właściwsze miejsce (np. "Opinie i oceny").

No ale najważniejsze, żeby było modnie... :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wątek o firmie Meblolux został przeniesiony do opinii i ocen.

Korzystając z okazji - jest w planach opcja pisania w wersji zalogowanej także i pod artykułami? Nie obowiązkowo dla wszystkich, ale dla tych co mają tu konto byłoby to czasem poręczniejsze, tym bardziej że czasem ktoś się podszywa pod cudzy, np. mój;) nick...
Resztę napisał Sadyl;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Generalnie nowe forum do kitu. Szczerze mowiac przestane tu wchodzic. Kompletny brak przejrzystości. Wczesniej jednym spojrzeniem mozna bylo zobaczyc wiele informacji/tytulow watkow i bylo super. Teraz jest to kompletnie nieczytelne. Jesli chcecie przy tym pozostac to Was zegnam. Jesli wrocicie do tego co bylo to i ja wroce.

A dla tych ktorzy chca czytac ostatnie posty wystarczylo w starym forum zrobic przycisk "pokaz od najnowszych" i po temacie.
Nie wiem kto wpadl u Was na taki pomysl aby wygladalo to tak jak wyglada ale ta osoba/osoby ma mizerne pojecie w temacie przejrzystosci. Rozumiem tez, ze pobiera pensje za swoja prace.

Poza tym JAK TO WALI PO OCZACH !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wprowadzilismy czesc sugerowanych poprawek:
- glebsze wciecia
- przywrocone rangi (dodany tez 1 poziom dla najbardziej aktywnych)
- przywrocone maskowane ip
- wygodniejszy podglad dokladnej daty (przez klik)
- przywrocony indywidualny kolor uzytkownika sadyl ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nadszedł czas, żeby się pożegnać. Nieczytelne toto, wyblakłe, oczy się męczą. Jednym słowem: masakra. Nie podoba mi się. Uzasadniać bardziej nie będę, głodna jestem, obiad mi się grzeje, ale zaglądanie tu przestało od dziś być przyjemnością, będzie tylko koniecznością :(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

> - glebsze wciecia

Ok. Wreszcie cokolwiek widać.

> - przywrocone rangi (dodany tez 1 poziom dla najbardziej aktywnych)

Co kto lubi...

> - przywrocone maskowane ip

Ok.

> - wygodniejszy podglad dokladnej daty (przez klik)

Nie działa

> - przywrocony indywidualny kolor uzytkownika sadyl ;)

No! ;]

Jeszcze zróbcie layout taki jak był wczoraj i będzie całkiem cacy.
Albo nie pytajcie się forumowiczów o opinię, jeśli nie jesteście gotowi jej usłyszeć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

> Nieczytelne toto, wyblakłe, oczy się męczą

Toner oszczędzają ;]

W wątkach jest kolor czcionki #373737 czyli ciemnoszary. Ale w listingu wątków w działach już jasnoszary (#959595).
To nic, że oczy się szybko męczą. Modnie jest ;]

>Rozumiem, że coś musicie robić, bo za to Wam płacą.

Wyjaśniło się przynajmniej, co robili admini, kiedy proszeni o interwencję nie reagowali lub kiedy powinni byli sami coś zauważyć i tez nie reagowali...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum O forum

nie mogę dodac ogłoszeń (5 odpowiedzi)

witam, proszę o sprawdzenie, wyskakuje mi jakis błąd jeśli chcę dodac na sprzedaz samochód?

do góry