Widok

nowa wersja forum

Dzis wdrożyliśmy nową wersje forum.

Oprócz zmian wizualnych dodaliśmy pare usprawnień:
1. nowe widoki płaskie, ze stronnicowaniem
2. możliwosc cytowania w widokach płaskich
3. możliwośc poprawienia treści po blokadzie antyspamowej

Czekamy na wasze opinie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jakie nowe sekcje z danymi? Jedynie podgląd treści wypowiedzi w prawych bloczkach doszedł.
https://web.archive.org/web/20160318121225/http://forum.trojmiasto.pl/

Owszem było ciasno i nie raz wchodziłem w "rugby" zamiast "rowery" ale przynajmniej wszystko się mieściło i było pod ręką..
Mona by zmniejszyć czcionkę o 1-2 punkty, ikonę działu przenieść tak jak było w starej wersji, opisy działów złamać na dwie linie (z lewej dużą czcionką nazwa działu, obok w dwóch liniach opis).
Odstępy między tematami w prawych bloczkach można jeszcze spokojnie zmniejszyć.

Jest możliwość ustawienia czcionki z wersji mobilnej? Wydaje mi się czytelniejsza (mam wyłączone wygładzanie czcionek, bo w większości przypadków strony lepiej wyglądają - nie robi się kolorowa mora).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zekker
2017-01-04 11:16:27
Jakie nowe sekcje z danymi? Jedynie podgląd treści wypowiedzi w prawych bloczkach doszedł.
https://web.archive.org/web/20160318121225/http://forum.trojmiasto.pl/

Jest możliwość ustawienia czcionki z wersji mobilnej? Wydaje mi się czytelniejsza (mam wyłączone wygładzanie czcionek, bo w większości przypadków strony lepiej wyglądają - nie robi się kolorowa mora).
Dla wszystkich doszedl boks "popularne fora".
A dla uzytkownikow zalogowanych "moje tematy" w prawej kolumnie.

Watpie, wiekszosc uzytkownikow ma ustawienia domysle - czyli wygladzanie wlaczone.

Szczerze mówiąc.. bardziej niz z zaproszenia do kina ucieszyłbym się z CZYTELNEJ i PRZEJRZYSTEJ wersji Forum.
Kolor czcionki i linii nadal nie został zmieniony a to parę sekund ingerencji w css.
Odstępy w pionie są za duże, czcionki są za duże (poza czcionkami, którymi jest napisana sama treść wpisów, bo te akurat są ok).
Nie bierzecie pod uwagę uwag Forumowiczów a za wszelką cenę lansujecie nowy wygląd Forum, z ew. kosmetycznymi poprawkami.
"Starzy" w pewnej mierze z pewnością przyzwyczaili się do "starego" layaoutu. Ale "łyknęliby" nowy bez marudzenia, gdyby był lepszy.
Lepsze jest wrogiem dobrego... ale LEPSZE a nie jedynie nowsze czy modniejsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odstepy, kolory lini i czcionki zostaly zmienione dzis o 11, proponuje wymusic przeladowanie styli strony (CTRL+F5 / CTRL+R)

Zmienił się kolor linii. Czcionki zostały bez zmian :/
Proponuję ciemny szary dać w miejsce jasnego szarego (czyli w listingu wątków w dziale i podglądzie początku wpisu) a tekst wpisów zrobić po prostu czarny. Co Wy się tego czarnego tak boicie?

Proponuję jeszcze skorzystać z propozycji Aradasha i łapki wyrównać w pionie do góry stopki (nawet kosztem jej zwężenia). Oszczędzi to sporo niewykorzystanego miejsca.
No i przeflancujcie zaczep nowego wpisu (a name="npuN") przed awatar (czyli zaraz po zaczepie a name="post NR"), zeby nie trza było przewijać ekranu w górę, aby zobaczyć, kto ten nowy wpis dodał.

I jeszcze proponuję:
- tytuł wątku wrzucić w tę samą linię, gdzie jest wybór widoku. Sporo miejsca od góry się niepotrzebnie marnuje.
- kosz (zgłoś do moderacji) umieścić w jednej linii z łapkami, jako pierwszą ikonę od prawej, za "skomentuj". Tu się akurat miejsca nie oszczędzi ale będzie logiczniej i intuicyjniej.

Jeżeli coś działa dobrze to po co to zmieniać ? Praca w korporacjach nauczyła mnie że ambicje programistów, administratorów i biegłych użytkowników programów, zakłócają metodologię posługiwania się danym programem przez jego użytkowników . Tak jest i teraz. Może spełniły się życzenia i wybujałe ambicje jakiś użytkowników, ale to co teraz widzę jest dla mnie złe.
Przykład : chcę podglądnąć jakiś wątek w trakcie pisania nowego, cofnięcie się powoduje utratę pisanego tekstu. Ponadto gdy otworzyłem temat HP, nie były w nim oznaczone nowe wpisy. Co wam administratorzy i pomysłodawcy dały te zmiany ?

"cofnięcie się powoduje utratę pisanego tekstu"
Nie prawda.

Za zaproszenie do kina dziękuje, spasuje ;)
Ale gdyby dało się zmienić moją nazwę konta na "Aradash" byłbym bardzo wdzięczny.

Jeszcze jedna kwestia:
Skoro sygnatura ma maksymalną szerokość (tak zakładam) to:
-sygnature i post-options można wrzucić do jednego kontenera np. post-footer
-'edytuj' można przesunąć na prawo tam gdzie był w poprzedniej wersji forum
-wyrównać tym sposobem post-options do dolnej linii sygnatury

image

forum rowery zupełnie zamarło z przerażenia

ja też wracam na precel, tu mnie najwidoczniej nie chcą, to co się będę wciskał

Aradash2
2017-01-04 16:01:02
Za zaproszenie do kina dziękuje, spasuje ;)
Ale gdyby dało się zmienić moją nazwę konta na "Aradash" byłbym bardzo wdzięczny.

Jeszcze jedna kwestia:
Skoro sygnatura ma maksymalną szerokość (tak zakładam) to:
-sygnature i post-options można wrzucić do jednego kontenera np. post-footer
-'edytuj' można przesunąć na prawo tam gdzie był w poprzedniej wersji forum
-wyrównać tym sposobem post-options do dolnej linii sygnatury

image
Dla mnie to jest bez sensu. Co jeśli użytkownik nie ma stopki? Dane te mają wchodzić w pole tekstowe? Na pewno są jeszcze inne opcje. Zwróć uwagę, że mała grupa osób ma stopkę.

Ja chętnie zgarnęłabym niechciane bilety kinowe, ale nie chce mi się jechać do Gdańska ;)

"Dla mnie to jest bez sensu"
Dlatego to ja jestem programistą z 10+ letnim doświadczeniem a nie odwrotnie :DDD

"Co jeśli użytkownik nie ma stopki?"
Jeśli i stopka i 'post-options' będą w footerze wtedy przy braku stopki będzie to wyglądało podobnie jak teraz:
image

Psujta, psujta...
Pysia żeśta mi wystraszyli i zaginął w tym kociołku :(((

Ps
W goglach do pływania, wygląda to dużo lepiej

Aradashu, przed chwilą raz jeszcze sprawdziłem. Pisałem odpowiedź w wątku HP, cofnąłem i po powrocie moje zapisy zniknęły.

Admin się nie odzywa.
Coś czuję w kościach, że administracja Forum spoczęła na laurach i stwierdziła, ze jest cacy i więcej zmieniać nie zamierza.

Szkoda, bo forum nadal jest nieprzejrzyste i słabo czytelne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Laurow tu nie bylo wiec nie ma na czym spoczywac.

Nie mozemy wprowadzic wszystkich proponowanych przez was zmian. Te z ktorymi sie zgadzalismy zostaly wprowadzone. Inne nie beda bo sie z nimi nie zgadzamy lub z powodow ktorych wy nie bierzecie pod uwage (np. problemy z ulozeniem ukrytych danych dla moderatorow lub to ze prezentacja postu jest uniwersalna dla widoku drzewka i plaskiego).

Zmiana czcionki na ciemniejszą też jest kontrowersyjna?
Tej jasnoszarej praktycznie nie widać.
Ktoś miał "artystyczną wizję" a reszta musi męczyć oczy, tak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

o ktorej konkretnie czcionce mowisz na liscie watkow czy tresci komentarza?

Widać, jak uważnie czytasz nasze wpisy.

4 stycznia 2017 o 11:45 napisałem:
"Zmienił się kolor linii. Czcionki zostały bez zmian :/
Proponuję ciemny szary dać w miejsce jasnego szarego (czyli w listingu wątków w dziale i podglądzie początku wpisu) a tekst wpisów zrobić po prostu czarny. Co Wy się tego czarnego tak boicie?"

Przy okazji chciałbym nieśmiało przypomnieć, że w przypadku forum DYSKUSYJNEGO podstawową rolę gra treść przekazu a nie jego forma graficzna. Czyli dobrze by było, gdyby się to łatwo CZYTAŁO.
Wodotryski i kolorowe gadżety zostawcie sobie na stronę główną portalu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry