Odpowiadasz na:

Grzyby nie są bardziej ciężkostrawne aniżeli warzywa - a te podaje się dzieciom jeszcze przed skończeniem pierwszego roku życia! Mit o ciężkostrawności grzybów obalono już kilkanaście lat temu.... rozwiń

Grzyby nie są bardziej ciężkostrawne aniżeli warzywa - a te podaje się dzieciom jeszcze przed skończeniem pierwszego roku życia! Mit o ciężkostrawności grzybów obalono już kilkanaście lat temu. Grzyby jadalne są nie tylko dozwolone, ale wręcz zalecane w diecie (w tym u dzieci po ukończeniu 18 miesięcy), gdyż zawierają wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia składników jak witaminy z grupy B, witamina D, beta-glukany korzystnie wpływające na odporność, karotenoidy, cenne frakcje kwasów tłuszczowych i białka o wysokiej aktywności biologicznej. Grzyby uprawne można podawać dzieciom zastępując nimi porcję warzyw 1-2 razy w tygodniu (nie zawierają niebezpiecznych dla zdrowia składników), w tym do szczególnie cennych zaliczany jest boczniak ostrygowaty i twardziak jadalny. Na grzyby leśne należy uważać, gdyż w zależności od rejonu pochodzenia mogą być skażone metalami ciężkimi, istnieje także ryzyko pomylenia gatunków jadalnych z niejadalnymi lub trującymi.

zobacz wątek
7 lat temu
~Schockman

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry