Widok
pielęgnacja "klejnotów"maluszka
hej dziewczyny:)
napiszcie mi jak wam mówiono o pielęgnacji siusiaka waszych synków.Ja do konca tego nie wiem.
Przy każdej kąpieli odciągam leciutko małemu skórkę ale boję się ,ze zrobię mu krzywdę.
lekarka rodzinna na pierwszym szczepieniu troszkę mu odkleiła tą skórkę ale jak dotąd ma tylko malutki otworek:)Po jakim czasie skórka całkowicie powinna da się odciągnąć???
Pomóżcie!
napiszcie mi jak wam mówiono o pielęgnacji siusiaka waszych synków.Ja do konca tego nie wiem.
Przy każdej kąpieli odciągam leciutko małemu skórkę ale boję się ,ze zrobię mu krzywdę.
lekarka rodzinna na pierwszym szczepieniu troszkę mu odkleiła tą skórkę ale jak dotąd ma tylko malutki otworek:)Po jakim czasie skórka całkowicie powinna da się odciągnąć???
Pomóżcie!
u nas są nawracające zapalenia napletka (bakterie w posiewie, typowe dla tych okolic)...
Gabryś ma problemy ze stulejką :/ na początku skórka też prawie wcale Mu nie schodziła... nam też mówiono, żeby nic z tym nie robić... aż zmieniliśmy pediatrę :]
dostaliśmy maść na "poluzowanie" napletka :) no i musimy odciągać i czyścić (nie tylko w kąpieli)
Gabryś ma problemy ze stulejką :/ na początku skórka też prawie wcale Mu nie schodziła... nam też mówiono, żeby nic z tym nie robić... aż zmieniliśmy pediatrę :]
dostaliśmy maść na "poluzowanie" napletka :) no i musimy odciągać i czyścić (nie tylko w kąpieli)
nam kazali nic nie robic az skonczylo sie tym ze napletek calkowicie nie schodzil i wdawalo sie zapalenie, czerwona koncowka, dostalismy masc i przez 2 miesiace smarowalismy zeby zszedl, juz jest ok ale skora bardzo ciasna , codziennie sciagmy i myjemy, bo "serek" tam sie zbiera czyli brud wiec trzeba to myc
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
moje maleństwo na początku tez miało tylko taką małą dziurkę, pani doktor mówiła, że mogę z tym nic nie robić ale ona zaleca żeby troszeczkę ściągać w ciepłej wodzie żeby powoli skórka się rozciągała to wtedy nie będzie potrzebna interwencja chirurgiczna, trzeba tylko uważać żeby nie ściągnąć za bardzo bo wtedy może nie wrócić skórka z powrotem. mały dziś ma 5,5 m-ca skórka już się rozciąga (widać efekty) infekcji żadnych też nie było!
flora
We wszystkich dzieciowych książkach i w szkole rodzenia mówili, żeby napletka nie ruszać, bo nawet do 2rż może być przyrośnięty, myć po wierzchu wodą z mydłem i finito.
Jak synek miał 3 miesiące, trafiliśmy z nim do szpitala - zapalenie układu moczowego. Tam do cewnikowania odciągnęli mu napletek, a tam:
- pełno brudu, bo jednak nic do końca nie było przyrośnięte i się zebrało
- trochę krwi, bo jednak nieco przyrośnięte było...
Od tej pory przy każdej kąpieli mamy zalecenie odciągania napletka i mycia wodą z mydłem, a minimum raz dziennie odkażamy specjalnym płynem.
I bądź tu matko mądra. Sama nie wiem, co Ci poradzić. Gdybym miała teraz następnego synka, to też byłabym w kropce. Chyba bym zmusiła pediatrę do dokładnej oceny.
Jak synek miał 3 miesiące, trafiliśmy z nim do szpitala - zapalenie układu moczowego. Tam do cewnikowania odciągnęli mu napletek, a tam:
- pełno brudu, bo jednak nic do końca nie było przyrośnięte i się zebrało
- trochę krwi, bo jednak nieco przyrośnięte było...
Od tej pory przy każdej kąpieli mamy zalecenie odciągania napletka i mycia wodą z mydłem, a minimum raz dziennie odkażamy specjalnym płynem.
I bądź tu matko mądra. Sama nie wiem, co Ci poradzić. Gdybym miała teraz następnego synka, to też byłabym w kropce. Chyba bym zmusiła pediatrę do dokładnej oceny.
przymoczki? :P tzn okłady gazik + Rivanol? i tak codziennie?
Octeniseptu - psikacie na siusiaka raz dziennie? codziennie?
a moczenie - samego siusiaka? jak to zrobić? :>
musimy znowu zrobić posiew - kontrolnie, bo ostatnio były te bakterie P... coś tam ;P ale w takiej ilości, że nawet nic z tym nie było robione :P
może też powinniśmy wprowadzić taki element higieny?
Octeniseptu - psikacie na siusiaka raz dziennie? codziennie?
a moczenie - samego siusiaka? jak to zrobić? :>
musimy znowu zrobić posiew - kontrolnie, bo ostatnio były te bakterie P... coś tam ;P ale w takiej ilości, że nawet nic z tym nie było robione :P
może też powinniśmy wprowadzić taki element higieny?
Octenisept jest genialny. Siostra mi przyniosła go do szpitala po porodzie, zaczęłam go używać na ranę po nacięciu zamiast zalecanego Tantum Rosa. Jaka to była uuuulga :) Kolezanki z sali też wypróbowały i zaraz kupiły własne butle.
Goi nadkażone odciski na stopach (mam wiecznie obtarte stopy, nawet skarpety mnie obcierają, bez octeniseptu nie radzę sobie), pomaga w zakażeniach cewki moczowej... Zupełnie nie piecze... Nobla dla wynalazcy octeniseptu proszę :)
Goi nadkażone odciski na stopach (mam wiecznie obtarte stopy, nawet skarpety mnie obcierają, bez octeniseptu nie radzę sobie), pomaga w zakażeniach cewki moczowej... Zupełnie nie piecze... Nobla dla wynalazcy octeniseptu proszę :)
Nie jest to normalna pielęgnacja zdrowego dziecka, tylko takiego, które miało dwa zakażenia, refluks i napletek oceniony jako "rozpulchniony, podatny na zakażenia". Bez wyraźnego zalecenia lekarza bym tego nie robiła.
Na początku braliśmy dwa razy dziennie gazik z rivanolem i trzymaliśmy kilka minut. Teraz z octeniseptem udaje nam się utrzymać max kilkadziesiąt sekund, potem Stach ucieka ;)
Nadmanganian - dwa kryształki do kubeczka i moczenie podczas zabawy w wannie, tak długo, jak Stach ma ochotę bawić się czymś na stojąco, czyli znów kilkadziesiąt sekund max.
Na początku braliśmy dwa razy dziennie gazik z rivanolem i trzymaliśmy kilka minut. Teraz z octeniseptem udaje nam się utrzymać max kilkadziesiąt sekund, potem Stach ucieka ;)
Nadmanganian - dwa kryształki do kubeczka i moczenie podczas zabawy w wannie, tak długo, jak Stach ma ochotę bawić się czymś na stojąco, czyli znów kilkadziesiąt sekund max.
Hmmm, pewnie tak. A może wybrać się do lekarza, bo może nawet trzeba bedzie coś ciachnąć, jak nie teraz, to w przyszłości. Polecam Czarniaka, przyjmuje na Opolskiej, teraz już chodzimy do niego do Akademii. Mam ten komfort, że ufam mu na tyle, że czuję się zwolniona z myślenia non stop o tych siuśkach ;), grzebania w necie, o wszystko pytam tylko Czarniaka i koniec, on decyduje :)
byłam raz u Dr Czarniaka(jak jeszcze nasze ubezpieczenie obejmowało Endomed) z wynikami badań posiewu... a ja potrzebowałam receptę chyba na Zinnat :P
zobaczył wyniki i kazał powtórzyć badania - były zanieczyszczone "typowymi bakteriami szpitalnymi"... badanie było wtedy robione w szpitalu na Zaspie...
zobaczył wyniki i kazał powtórzyć badania - były zanieczyszczone "typowymi bakteriami szpitalnymi"... badanie było wtedy robione w szpitalu na Zaspie...
Dziewczyny ja juz zupelnie zglupialam. Jak juz wyzej napisala Aghata we wszystkich ksiazkach pisza by napletka nie ruszac i to do 3 roku zycia! No wiec nie ruszamy. Tylko teraz sie wystraszylam,ze moze to jednak niedobrze. Ale chyba bysmy zauwazyli gdyby cos bylo nie tak, prawda? Musze sie umowic na szczepienie i zapytac pediatre,bo niezle napedzilyscie mi teraz stracha :(
Hej:)
U mojej kolezanki tez tak bylo-prosze nie sciagac napletka do 2rż. Ale jej mąż tak sobie pomyslał "jak tak można długo nie myc pod napletkiem skoro u dorosłego cżłowieka zbiera się serek to i u maluszków" Takze wział i ściagnął napletek a tam prawie 1cm serka jeszcze chwilkę i byłoby mega zapalenie!!! Takze widzicie te cudowne czytadła o kant d... My bylismy we wt na cUM-ie i tam ściagneli Małemu napletek, bo zakładali cewnik. Teraz próbowałam w kąpieli ściagac ale juz szybciutko zarosło. Ide dzis do pediatry i tez dokłądnie zapyta co robić.
U mojej kolezanki tez tak bylo-prosze nie sciagac napletka do 2rż. Ale jej mąż tak sobie pomyslał "jak tak można długo nie myc pod napletkiem skoro u dorosłego cżłowieka zbiera się serek to i u maluszków" Takze wział i ściagnął napletek a tam prawie 1cm serka jeszcze chwilkę i byłoby mega zapalenie!!! Takze widzicie te cudowne czytadła o kant d... My bylismy we wt na cUM-ie i tam ściagneli Małemu napletek, bo zakładali cewnik. Teraz próbowałam w kąpieli ściagac ale juz szybciutko zarosło. Ide dzis do pediatry i tez dokłądnie zapyta co robić.
sciagac!!!! ja jestem za tym, na poaczatku nie sciagalm i tyle sera ze masakra!!!! fujj, maz tez powiedzila ze sam codziennie myje to jak u syna ma nie myc, okazalo sie ze calkoiwcie zarosniety
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553
Obejrzyjcie sobie ten wykład. My też byliśmy zdecorientowani bo jeden lekarz mówił, żeby nie ruszać nic a drugi, żeby codziennie ściągać. Nie wiedziałam kogo słuchać i co robić. Ten filmik dużo wyjaśnia
Obejrzyjcie sobie ten wykład. My też byliśmy zdecorientowani bo jeden lekarz mówił, żeby nie ruszać nic a drugi, żeby codziennie ściągać. Nie wiedziałam kogo słuchać i co robić. Ten filmik dużo wyjaśnia
Beti1 - idź do pediatry albo do nefrologa, niech Ci zapisze diprogente w maści - do ściągania napletak a do tego potrzebana wam dobra diagnostyzka - ciągłe ZUM nie są normalne, Zacznij od USG u dr Kosiaka. Mój synek miał dwa usg na którym nikt nic nie widział niepokojącego, dopiero na trzecim u Kosiaka okazało się, że jest wada i to baaaardzo poważna :-(
nie wiem czy dobrze podam link, ale tu jest wszystko wyjaśnione tak że lepiej sie nie da
http://www.mp.pl
http://www.mp.pl
no wiedziałam że źle :)
Agusia, może mi pomożesz?
http://forum.gazeta.pl/forum/w,577,119386786,119386786,Stulejka_sklejka_napletek_Obejrzyj_film.html
Agusia, może mi pomożesz?
http://forum.gazeta.pl/forum/w,577,119386786,119386786,Stulejka_sklejka_napletek_Obejrzyj_film.html