Widok

pierwsze ruchy dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pierwsze ruchy dziecka poczułam w 20 tygodniu, ale właściewie nie wiem czy to były pierwsze ruchy dziecka, bo były naprawe delikatne i się zastanawiałam, czy to nie było coś z jelitami. Kiedy poczułyscie już takie wyrazne ruchy dziecka, ze już było wiadomo, że to na pewno ruch dziecka???Na początku jak te ruchy sa takie delikatne to jak często w ciągu dnia je odczuwałyście., bo mi się czasami wydaje, że odczuwam je tylko raz dziennie...a może sa takie delikatne, że coś robiąc ich nawet nie poczuję...Czy wiecie jak sie liczy termin porodu na podstawie pierwszych ruchów dziecka??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi się wydawało że w 21 tyg poczułam
ale tak mi się zdaje że troszkę wcześniej to nastąpiło ttylko miałam takie same odbawy czy tonie ruchy jelit:)

image

Hejka
Ja pierwsze ruchy wyczułam w 17 tygodniu ciąży, przypominały one przelewanie się wody w brzuszku, czy też latające motylki.
Wyczuwałam je sporadycznie, potem z biegiem czasu jak dziecko rosło coraz częściej. Gdy maluszek nabiera siły, ruchy są badziej odczuwalne.

Polecam odwiedzić stronkę, gdzie w prosty sposób przedstawiono rozwój dziecka w zależności od wieku płodu

http://niemowle.onet.pl/pl_PL/learning_101.php?s=11#

Pozdr

Ja pierwszy raz poczułam jakby mnie ktoś tak leciutko tknął od środka w 20 tc. Dokładnie w dzień matki ;-).
Wcześniej też wyczuwałam jakby ruchy jelit i do dziś nie wiem czy to było to.
Natomiast to co dzieje się teraz to przechodzi ludzkie pojęcie. Cały brzuch skacze na prawo i lewo. Niesamowite uczucie.

image
image
RENNI super ta stronka :))))

image
image
a ja pierwsze w 16 tygodniu poczułam:)takie bulgotanie :)inne niż wszystkie wczesniej znane odglosy brzuszkowe:)super uczucie:)
a kiedy poczułyście pierwsze kopnięcia?i mniej wiecej z jaka czestotliwoscia sie one pojawiają?kilka razy dzienny czy moze raz na tydzień?
kopniecie w 22 ale u mnie maly sie zawsze wypinal albo pupa albo wbijal mi glowke w jedno miejsce teraz mam troche brzuch wydety w tym miejscu:)
image

Uploaded with ImageShack.us
a czy to mozliwe z e przy pierwszym dziecku czuje juz (18 tydzien) kopnięcia?wczoraj wcziczorem leżąc w łóżku głaskałam brzuszek i nagle jakby 3 razy sie podniósł w zasadzie punktowo i sie uspokoiło później juz tylko bąbelki były....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

do góry