Widok

plan mszy slubnej

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Znalazlam to na stronce kosciolka w ktorym biore slub, moze komus sie przyda wiec wklejam :)

Plan:

Odpowiednio wcześnie przed rozpoczęciem Mszy Świętej narzeczeni oraz świadkowie ustawiają się w drzwiach kościoła;
Kapłan wychodzi do drzwi kościoła i tam wita narzeczonych;
Następnie w procesji młodzi razem ze świadkami udają się za kapłanem do ołtarza;
Narzeczeni zajmują przygotowane dla nich miejsca przed ołtarzem;
Rozpoczyna się Msza Święta;
Po Ewangelii i homilii następuje właściwa liturgia sakramentu:

Narzeczeni podchodzą do ołtarza;
Kapłan mówi do narzeczonych:
i , wysłuchaliście słowa Bożego i przypomnieliście sobie znaczenie ludzkiej miłości i małżeństwa. W imieniu Kościoła pytam was, jakie są wasze postanowienia.
i , czy chcecie dobrowolnie i bez żadnego przymusu zawrzeć związek małżeński?
Narzeczeni: Chcemy
Czy chcecie wytrwać w tym związku w zdrowiu i w chorobie, w dobrej i złej doli, aż do końca życia?
Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy?
Prośmy Ducha Świętego, aby uświęcił ten związek i dał narzeczonym łaskę wytrwania. Niech ich miłość przez Niego umocniona stanie się znakiem miłości Chrystusa i Kościoła.
Wszyscy śpiewają trzy zwrotki hymnu do Ducha Świętego (O Stworzycielu, Duchu, przyjdź...);
Kapłan zwraca się do narzeczonych, aby wyrazili zgodę małżeńską:
Skoro zamierzacie zawrzeć sakramentalny związek małżeński, podajcie sobie prawe dłonie i wobec Boga i Kościoła powtarzajcie za mną słowa przysięgi małżeńskiej
Narzeczeni zwracają się twarzami do siebie podając sobie prawe dłonie;
Kapłan wiąże dłonie końcem stuły;
Narzeczony powtarza za kapłanem:
Ja, , biorę ciebie, , za żonę i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Narzeczona powtarza:
Ja, , biorę ciebie, za męża i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Kapłan wypowiada formułę potwierdzającą zawarcie związku:
"Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela" (Mt 19,6). Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła katolickiego potwierdzam i błogosławię w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Wszyscy odpowiadają: Amen
Kapłan błogosławi obrączki, a następnie mówi:
Na znak zawartego małżeństwa nałóżcie sobie obrączki
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę prz
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę przeznaczoną dla niej, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Żona nakłada na serdeczny palec męża obrączkę przeznaczoną dla niego, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Małżonkowie wracają na swoje miejsca przed ołtarzem;
image
Następuje modlitwa powszechna za nowożeńców, ich bliskich oraz potrzeby całego Kościoła;
Przygotowaniem darów ołtarza zaczyna się liturgia eucharystyczna, która przebiega jak zwykle aż do modlitwy Ojcze Nasz;
Po Modlitwie Pańskiej nowożeńcy klękają przed ołtarzem, a kapłan odmawia nad nimi specjalne błogosławieństwo. Po słowach: Przez Chrystusa, Pana naszego, wszyscy odpowiadają: Amen;
Nowożeńcy wstają;
Kapłan wypowiada słowa: Pokój Pański niech zawsze będzie z wami... oraz Przekażcie sobie znak pokoju;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni przekazują sobie znak pokoju i miłości;
Następuje śpiew: Baranku Boży, kapłan wypowiada słowa: Oto Baranek Boży...;
Do Komunii Świętej nowożeńcy oraz świadkowie przystępują przed ołtarzem. (Nowożeńcy, ich rodzice, świadkowie ślubu i krewni mogą otrzymać Komunię pod dwiema postaciami)
Po przyjęciu Komunii nowożeńcy wracają na swoje miejsca;
Na koniec Mszy nowożeńcy klękają, a kapłan udziela im uroczystego błogosławieństwa. Po każdym wezwaniu wszyscy odpowiadają: Amen;
Po udzieleniu błogosławieństwa i rozesłaniu, kapłan schodzi do nowożeńców i składa im życzenia. W tym czasie wszyscy śpiewają pieśń na zakończenie;
Kapłan udaje się do zakrystii;
Młoda para, po krótkim dziękczynieniu, idzie przed obraz Matki Bożej Nieustającej Pomocy, by w krótkiej modlitwie prosić o opiekę na nowo rozpoczętą drogę życia;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni goście wychodzą z kościoła;
image
super pomysl, dzieki rozyczko za te info :))

a drobiazg :)
zawsze warto wiedziec dokladnie co nas czeka :))
image
wiecie co jak czytam słowa przysiegi to płakać mi się chce :)

a ja sie denerwuje :)
rany nie wiem co to bedzie wkosciele....zawal normalnie albo tak i sie rece beda trzasc ze nie trafie obraczka w palec ukochanego :)
image
wiecie co, z doświadczenia powiem, że na miejscu w kościele przeżywa się to zupełnie inaczej niż w rozmyślaniach przed... niczego nie można przewidzieć.
A czy ktos wie dokladnie jakie modlitwy odmawiamy wszyscy przez cala msze?:) Ja sie przyznam ze wielu z nich pewnie nie znam a juz nie wspomne o piesniach:/ Moze da sie jakos to obejsc??:) Pomozcie!
poczytaj plan-tam pisze jakie modlitwy sie odmawia
a swoja droga...nie znasz podstawowych modlitw???
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znam najbardziej podstawowe ale np nigdy nie wiem dlaczego na mszy zawsze sie odmawia Wierzw w Boga w jakiejs rozwleklej wersji:/ Ja np umiem tylko ta krotka.. A swoja droga, tak nie znam wszystkich modlitw, bo nie chodze do Kosciola co niedziele. Nie jestem az tak praktykujaca.
Dzieki bardzo za te info.Teraz wiem co i gdzie mamy robic w danym momecie.A jak to czytalam to az poczulam motylki w brzuchu a o scisku serca nie wspomne.

image
image
ciesze sie ze sie komus to przydalo :)
image
szkoda, że my będziemy mieli jakąś inna kolejność, bo mogłabym się jakoś przygotować :( Nawet nie wiem kiedy powinno się klękać i wstawać, bo zawsze robiłam to odruchowo (jak wszyscy klękali ja też i jak wszyscy wstawali ja też wstawałam)

Echhh... :)) Poczułam motylki :-))))

ja też :D

image
image
fajnie, ze pomyslalas o nas i wkleilas! przyda sie! ale chyba narzeczonemu poki co nie pokaze co go czeka hihihihi;)))

image
image
możecie sobie pójść na ślub jakiejś innej forumki lub znajomej przed Waszym ślubem i przyjrzeć się dokładnie ceremonii zaślubin. Nic strasznego, nie ma sie czego bać. Zawsze to lepsze niż samo czytanie o ślubie w necie.
;)

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
dzieki różyczko:) Wydaje mi sie, ze przy zakladaniu obrączki nie mówi sie imienia, tylko po raz pierwszy mężu/ żono:) przyjmij tę obrączkę... tak kiedyś ksiądz uczył moich znajomych i tak mówili. A jak u Was?

image
image
Po imieniu, z pamięci zresztą.

Pozdrawiam,

wiesia
a to roznie - w jednych kosciolach mowia po imieniu (przy obraczce) a w niektorych wlasnie juz zono/mezu :)

image
image
nieee no cos rewelacyjnego... super, ze moge dokladnie sobie utrwalic w glowie to, co bedziemy mowic z Sebastianem :-)

Dzięki wielkie Różyczko :-)))

imageimage
no prosze nie spodziewalam sie ze sie tak ucieszycie :)
ale jak to znalazlam, sama sie cieszylam, ze dokladnie bede wiedziec co gdzie i kiedy i jak :)

fajnie, ze sie przydalo :)
image
spokojnie dziewczyny. Ja strasznie panikowałam na myśl o przysiedze, myślałam że będę płakać, że coś przekręcę, że wyślizgnie mi się obraczka...a było pięknie. W tamtym momencie byłam bardzo przytomna i świadoma..tę chwilę pamietam najwyrażniej :)

image
o rrrany..ja tez mam motylki w brzuchu..niby sie nie stresuje ale moj organizm jakby taki " rozstrojony"- wogole nie slucha co do niego mowie...
dzieki wielkie za ten wątek

image
hop bo to ciekawe ;)

podbijam dla belki :)
image
kurde az mi sie lezka zakrecila boje sie ze bede caly czas plakac

url=http://www.abcslubu.pl]image[/url]
i juz mam ten koszmar przed oczami jaki byl na slubie cywilnym moim gdzie w jednej rece trzymalam kwiatki a druga usilowalam wepchnac (doslownie!!) obraczke na palec mojego meza :):);) jak to sie w kosciele powtorzy to umre z rozpaczy :):);)
odłóz kwiatki na ten moment do zakladania obraczki :)

image
image

Inne tematy z forum Wesele

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

do góry