Widok
plan mszy slubnej
Znalazlam to na stronce kosciolka w ktorym biore slub, moze komus sie przyda wiec wklejam :)
Plan:
Odpowiednio wcześnie przed rozpoczęciem Mszy Świętej narzeczeni oraz świadkowie ustawiają się w drzwiach kościoła;
Kapłan wychodzi do drzwi kościoła i tam wita narzeczonych;
Następnie w procesji młodzi razem ze świadkami udają się za kapłanem do ołtarza;
Narzeczeni zajmują przygotowane dla nich miejsca przed ołtarzem;
Rozpoczyna się Msza Święta;
Po Ewangelii i homilii następuje właściwa liturgia sakramentu:
Narzeczeni podchodzą do ołtarza;
Kapłan mówi do narzeczonych:
i , wysłuchaliście słowa Bożego i przypomnieliście sobie znaczenie ludzkiej miłości i małżeństwa. W imieniu Kościoła pytam was, jakie są wasze postanowienia.
i , czy chcecie dobrowolnie i bez żadnego przymusu zawrzeć związek małżeński?
Narzeczeni: Chcemy
Czy chcecie wytrwać w tym związku w zdrowiu i w chorobie, w dobrej i złej doli, aż do końca życia?
Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy?
Prośmy Ducha Świętego, aby uświęcił ten związek i dał narzeczonym łaskę wytrwania. Niech ich miłość przez Niego umocniona stanie się znakiem miłości Chrystusa i Kościoła.
Wszyscy śpiewają trzy zwrotki hymnu do Ducha Świętego (O Stworzycielu, Duchu, przyjdź...);
Kapłan zwraca się do narzeczonych, aby wyrazili zgodę małżeńską:
Skoro zamierzacie zawrzeć sakramentalny związek małżeński, podajcie sobie prawe dłonie i wobec Boga i Kościoła powtarzajcie za mną słowa przysięgi małżeńskiej
Narzeczeni zwracają się twarzami do siebie podając sobie prawe dłonie;
Kapłan wiąże dłonie końcem stuły;
Narzeczony powtarza za kapłanem:
Ja, , biorę ciebie, , za żonę i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Narzeczona powtarza:
Ja, , biorę ciebie, za męża i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Kapłan wypowiada formułę potwierdzającą zawarcie związku:
"Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela" (Mt 19,6). Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła katolickiego potwierdzam i błogosławię w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Wszyscy odpowiadają: Amen
Kapłan błogosławi obrączki, a następnie mówi:
Na znak zawartego małżeństwa nałóżcie sobie obrączki
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę prz
Plan:
Odpowiednio wcześnie przed rozpoczęciem Mszy Świętej narzeczeni oraz świadkowie ustawiają się w drzwiach kościoła;
Kapłan wychodzi do drzwi kościoła i tam wita narzeczonych;
Następnie w procesji młodzi razem ze świadkami udają się za kapłanem do ołtarza;
Narzeczeni zajmują przygotowane dla nich miejsca przed ołtarzem;
Rozpoczyna się Msza Święta;
Po Ewangelii i homilii następuje właściwa liturgia sakramentu:
Narzeczeni podchodzą do ołtarza;
Kapłan mówi do narzeczonych:
i , wysłuchaliście słowa Bożego i przypomnieliście sobie znaczenie ludzkiej miłości i małżeństwa. W imieniu Kościoła pytam was, jakie są wasze postanowienia.
i , czy chcecie dobrowolnie i bez żadnego przymusu zawrzeć związek małżeński?
Czy chcecie wytrwać w tym związku w zdrowiu i w chorobie, w dobrej i złej doli, aż do końca życia?
Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy?
Prośmy Ducha Świętego, aby uświęcił ten związek i dał narzeczonym łaskę wytrwania. Niech ich miłość przez Niego umocniona stanie się znakiem miłości Chrystusa i Kościoła.
Wszyscy śpiewają trzy zwrotki hymnu do Ducha Świętego (O Stworzycielu, Duchu, przyjdź...);
Kapłan zwraca się do narzeczonych, aby wyrazili zgodę małżeńską:
Skoro zamierzacie zawrzeć sakramentalny związek małżeński, podajcie sobie prawe dłonie i wobec Boga i Kościoła powtarzajcie za mną słowa przysięgi małżeńskiej
Narzeczeni zwracają się twarzami do siebie podając sobie prawe dłonie;
Kapłan wiąże dłonie końcem stuły;
Narzeczony powtarza za kapłanem:
Ja, , biorę ciebie, , za żonę i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Narzeczona powtarza:
Ja, , biorę ciebie, za męża i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz że cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy Święci
Kapłan wypowiada formułę potwierdzającą zawarcie związku:
"Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela" (Mt 19,6). Małżeństwo przez was zawarte ja powagą Kościoła katolickiego potwierdzam i błogosławię w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Wszyscy odpowiadają: Amen
Kapłan błogosławi obrączki, a następnie mówi:
Na znak zawartego małżeństwa nałóżcie sobie obrączki
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę prz
Mąż nakłada na serdeczny palec żony obrączkę przeznaczoną dla niej, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Żona nakłada na serdeczny palec męża obrączkę przeznaczoną dla niego, mówiąc:
, przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności. W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
Małżonkowie wracają na swoje miejsca przed ołtarzem;
Żona nakłada na serdeczny palec męża obrączkę przeznaczoną dla niego, mówiąc:
Małżonkowie wracają na swoje miejsca przed ołtarzem;
Następuje modlitwa powszechna za nowożeńców, ich bliskich oraz potrzeby całego Kościoła;
Przygotowaniem darów ołtarza zaczyna się liturgia eucharystyczna, która przebiega jak zwykle aż do modlitwy Ojcze Nasz;
Po Modlitwie Pańskiej nowożeńcy klękają przed ołtarzem, a kapłan odmawia nad nimi specjalne błogosławieństwo. Po słowach: Przez Chrystusa, Pana naszego, wszyscy odpowiadają: Amen;
Nowożeńcy wstają;
Kapłan wypowiada słowa: Pokój Pański niech zawsze będzie z wami... oraz Przekażcie sobie znak pokoju;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni przekazują sobie znak pokoju i miłości;
Następuje śpiew: Baranku Boży, kapłan wypowiada słowa: Oto Baranek Boży...;
Do Komunii Świętej nowożeńcy oraz świadkowie przystępują przed ołtarzem. (Nowożeńcy, ich rodzice, świadkowie ślubu i krewni mogą otrzymać Komunię pod dwiema postaciami)
Po przyjęciu Komunii nowożeńcy wracają na swoje miejsca;
Na koniec Mszy nowożeńcy klękają, a kapłan udziela im uroczystego błogosławieństwa. Po każdym wezwaniu wszyscy odpowiadają: Amen;
Po udzieleniu błogosławieństwa i rozesłaniu, kapłan schodzi do nowożeńców i składa im życzenia. W tym czasie wszyscy śpiewają pieśń na zakończenie;
Kapłan udaje się do zakrystii;
Młoda para, po krótkim dziękczynieniu, idzie przed obraz Matki Bożej Nieustającej Pomocy, by w krótkiej modlitwie prosić o opiekę na nowo rozpoczętą drogę życia;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni goście wychodzą z kościoła;
Przygotowaniem darów ołtarza zaczyna się liturgia eucharystyczna, która przebiega jak zwykle aż do modlitwy Ojcze Nasz;
Po Modlitwie Pańskiej nowożeńcy klękają przed ołtarzem, a kapłan odmawia nad nimi specjalne błogosławieństwo. Po słowach: Przez Chrystusa, Pana naszego, wszyscy odpowiadają: Amen;
Nowożeńcy wstają;
Kapłan wypowiada słowa: Pokój Pański niech zawsze będzie z wami... oraz Przekażcie sobie znak pokoju;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni przekazują sobie znak pokoju i miłości;
Następuje śpiew: Baranku Boży, kapłan wypowiada słowa: Oto Baranek Boży...;
Do Komunii Świętej nowożeńcy oraz świadkowie przystępują przed ołtarzem. (Nowożeńcy, ich rodzice, świadkowie ślubu i krewni mogą otrzymać Komunię pod dwiema postaciami)
Po przyjęciu Komunii nowożeńcy wracają na swoje miejsca;
Na koniec Mszy nowożeńcy klękają, a kapłan udziela im uroczystego błogosławieństwa. Po każdym wezwaniu wszyscy odpowiadają: Amen;
Po udzieleniu błogosławieństwa i rozesłaniu, kapłan schodzi do nowożeńców i składa im życzenia. W tym czasie wszyscy śpiewają pieśń na zakończenie;
Kapłan udaje się do zakrystii;
Młoda para, po krótkim dziękczynieniu, idzie przed obraz Matki Bożej Nieustającej Pomocy, by w krótkiej modlitwie prosić o opiekę na nowo rozpoczętą drogę życia;
Nowożeńcy oraz zgromadzeni goście wychodzą z kościoła;
szkoda, że my będziemy mieli jakąś inna kolejność, bo mogłabym się jakoś przygotować :( Nawet nie wiem kiedy powinno się klękać i wstawać, bo zawsze robiłam to odruchowo (jak wszyscy klękali ja też i jak wszyscy wstawali ja też wstawałam)

[/url]