Widok

płaskostopie u 4 latka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mój syn ma płaskostopie, ponoć lekkie, mam od pediatry zalecenie aby z tym coś zacząć robić, tylko w sumie nie wiem co. Iść do ortopedy? rehabilitacja? w przedszkolu mają gimnastykę ale nie korekcyjną. Jak któraś wie co i jak proszę o informację.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepiej ćwiczyć regularnie w domu,
Można kupić w sklepie medycznym wkladki suplinujace,
W tym wieku może jeszcze samo zniknąć
Ja bylam z moim 4 latkiem u ortopedy , ale moje dziecko ma duże plaskosopie i samo się juz nie cofnie, my mamy specjalne wkladki ,
Jeśli mialabys odwiedzić ortopede, lekarz powinien dac skierowanie
chyba będę musiała iść jeszcze raz do pediatry bo już sama nie wiem, może ktoś coś jeszcze podpowie.
Możesz iść do ortopedy, dla jasnej sytuacji i wlasnego spokoju
Jestem zdania ze im wczesniej tym lepiej
Przy lekkim plaskostopiu nam lekarz zalecil wkladki i obowiązkowo basen , no i gimnastyka, nawet nie kazal przyjść na kontrole
Po roku bylo ok
a te ćwiczenia to z internetu po prostu ściągnąć? Nie chcę mu krzywdy zrobić :)
Moga Byc chodzi o to aby wzmocnić mięśnie stop
Czyli my np.chodzimy po wewn. I zewn. Krawędziach stopy, lapiemy palcami nóg jakąś chusteczkę,
Stoimy na podlodze o tylko pracując palcami poruszamy się. Itd
Nam lekarz kazal nawet kilka razy dziennie ćwiczyć, wiadomo , dziecko nie wytrzyma dlugo, wiec nawet po 5 min
ja jestem właśnie po wizycie u ortopedy z podobną diagnozą od pediatry (syn 4,5latka), ale dostaliśmy skierowanie do ortopedy (pediatra powiedziała że na pewno będzie musiał nosić wkładki)
i tu moje zaskoczenie bo ortopeda stwierdził coś całkowicie innego, absolutnie żadnych wkładek, wszystko się jeszcze kształtuje i jest za wcześnie, tym bardziej że jak siedzi ma idealne stopy i nóżki, powiedział że ma za słabe mięśnie łydek i jako ćwiczenia zalecił jazdę na rowerze biegowym, hulajnodze, czy normalnym rowerze (mój syn akurat ma awersje to jazdy na rowerze i nie wiem jak go przekonać)
za pół roku idziemy do kontroli, zobaczymy

wniosek z tego taki: konsultacja z ortopedą a dopiero potem ewentualnie wkładki czy odpowiednie ćwiczenia
powodzenia
image
W 'Mamo tato co ty na to' Zawitkowski radzi jak najwięcej sportu i aktywności przy wadach postawy, a na płaskostopie skakanie boso na trampolinie. Wtedy pracują wszystkie mięśnie stóp i całe ciało i dziecko ma dużo przyjemności z gimnastyki.
Kasienka a u kogo bylas?
Odświeżam temat. Proszę o namiary na ortopedę do którego warto iść się z czterolatkiem, najlepiej w Gdańsku.

Niedawno byłam z moim synem u ortopedy, oprócz płaskostopia ma bardzo wysokie podbicie, lekarz powiedział, że to normalne i do 4 a nawet 6 roku życia mam nic z tym nie robić. Wkładki profilowane nie są polecane bo ta płaska stopa poprostu się tam gniecie i nienaturalnie układa "do normalności" kiedy nie jest na to czas. Nam zalecił buty z szerszą podeszwą.
Buty ortopedyczne dla dzieci warto jest przejrzeć sobie tutaj. W sklepie mają spory wybór takiego obuwia.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

do góry