Widok
7 lat temu :) Jest coś takiego jak CopyRightTrolling czego przykładem jest ta opłata, a raczej dezinformacja bo statystycznie kilka Par, djów powieli opłatę . Wg strony Zaiksu to sala weselna powinna wnosić opłatę w abonamencie. Niektóre sale nie płacą i wtedy przerzucają opłatę na młodych (niektóre sale płacą i tak pobierają opłatę od Pary Młodej).
Tutaj wpis na ten temat, wszystko fajnie wyjaśnione :) http://blog.mrplanner.pl/zaiks-a-wesele-kto-placi/
Mówicie ze dj powinien zapłacic za zaiks.A co jak dj nie ma działalnosci (nie musi miec) i nie mowcie ze jak nie ma działnosci to sie nieszanuje (oszczedzam na ZUSIE) Podam przykład nie wynajmujecie dj'a na wesele bo szkoda wam pieniedzy ,puszczacie sobie piosenki z magnetofonu,cd, laptopa itp.. to kto powinien zapłacic Za publiczne oddtwarzanie? Dj gra na czyjes zlecenie jest tylko podwykonawcą.To wy go zatrudniacie i wy ponoscie opłaty lub sala na której robicie wesele.
Nie prawda taka opłatę uiszcza organizator a nie wykonawca. Jednakże pierwszy raz spotykam się z sytuacją gdzie to para młoda musi uiścić takową opłatę. Zazwyczaj domy weselne czy restauracje maja wykupiony abonament roczny a koszty wliczane są w cenę, którą płaci zleceniodawca - w tym przypadku państwo młodzi
Ja polecam alternatywe dla zaiks i spav itp. muzyka bez ZaiKS. Muzyka bez opłat dla biznesu. Niska cena a wysoka jakość!! Polecam Soniqa.pl
Właściciel restauracji nie jest obowiązany opłacać ZAiKS.
W razie kontroli może powiedzieć: "Idźcie do organizatorów wesela.
Muzyka to nie moja sprawa.
Do mnie należy tylko wynajem lokalu (sali)
i ewentualnie sprawy kulinarne.
A w trakcie wynajęcia kto gra i co grają to mnie nie obchodzi.
Muzyka to nie moja sprawa. Ja się tym nie zajmuję!
Dla mnie muzyki może nie być!"
W razie kontroli może powiedzieć: "Idźcie do organizatorów wesela.
Muzyka to nie moja sprawa.
Do mnie należy tylko wynajem lokalu (sali)
i ewentualnie sprawy kulinarne.
A w trakcie wynajęcia kto gra i co grają to mnie nie obchodzi.
Muzyka to nie moja sprawa. Ja się tym nie zajmuję!
Dla mnie muzyki może nie być!"
Dzisiaj z orkiestrami, dj'ami jest różnie. Niektórzy mają zarejstrowaną działalność inni nie i właściciele lokali dobrze o tym wiedzą. Generalnie powinien za to zapłacić zespół czy dj, który gra, bo to on gra utwory innych wykonawców, ale jeśli trafisz na odpowiedzialnego właściciela sali, to może kazać Ci za to zapłacić, ponieważ zabezpieczają się w ten sposób. Gdyby nagle przyjechała kontrol to są kryci. Opłata uiszczona i nie ma problemu. My za to płacimy 70zł. Właścicielka sali roczną kwotę za ZAIKS dzieli na ilość imprez i to mnie więcej tyle wychodzi. Jeśli ktoś chce to może sprawdzić organizatora. Nigdy nie wiadomo czy nie znajdzie się osoba i powie " nie wiem czy to ważne, ale uprzejmie donoszę..." więc się zabezpieczają.
Ja polecam korzystanie ze stron internetowych, na których znajdziemy muzykę bez opłat ZAIKS. Według mnie jedną z lepszych tego typu stron jest http://www.musicdays.pl, są zarówno oferty płyt jak i radia. DO każdej płyty dostajemy licencje, inforumjacą o zwolnieniu z opłat ZAIKS. Wybór jest ogromny, a ceny mają naprawdę przystępne
Tak ciężko poszukać w google w myśl hasła "ile wynoszą kary dla zaiks i z czego wynikają" ?
http://zaiks.org.pl/168,0,3_odpowiedzialnosc_karna_za_naruszenie_praw_autorskich_i_pokrewnych_w_dzialalnosci_muzycznej
https://www.google.pl/#q=jakie+są+kary+dla+zaiks
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
http://zaiks.org.pl/168,0,3_odpowiedzialnosc_karna_za_naruszenie_praw_autorskich_i_pokrewnych_w_dzialalnosci_muzycznej
https://www.google.pl/#q=jakie+są+kary+dla+zaiks
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Prawda jest taka że zawsze płaci lokal.Powinien DJ,ale w razie kontroli nigdy nie czepiają się DJ ani orkiestry,tylko zawsze z automatu sali weselnej.Do lokalu też wysyłane są ponaglenia do zapłaty.Para Młoda nie ma co płacić,bo ich nie pociąga się do odpowiedzialności w ogóle.Tak powiedział kierownik sali w której moja sis robi wesele.Brzmi logicznie.
ZAIKS nie może tak twierdzić, że w sklepie radio uprzyjemnia ludziom w kolejce. Każdy płaci tylko i wyłącznie za zakupy czy radio jest czy nie.
A więc takie uprzyjemnianie ludziom nie daje właścicielowi sklepu zysku ani złamanego grosza bo każdy kto idzie do sklepu to idzie po zakupy a nie po to żeby słuchać tam radia i za to niedopatrzenie winę ponosi tylko rząd bo dał przyzwolenie na takie pazerstwo zaiksowi!
A więc takie uprzyjemnianie ludziom nie daje właścicielowi sklepu zysku ani złamanego grosza bo każdy kto idzie do sklepu to idzie po zakupy a nie po to żeby słuchać tam radia i za to niedopatrzenie winę ponosi tylko rząd bo dał przyzwolenie na takie pazerstwo zaiksowi!
sala, restauracja nie ma nic do płat za ZAIKS to zespół lub dj powinien mieć podpisaną umowę z zaiksem ,potencjalna knajpa nie ma pojęcia co będzie grał zespół lub dj ja co kwartał wysyłam raport do Warszawy co grałem, kto ten utwór napisał , kto wyprodukował itd. Para młoda płaci za muzykę i logiczne, że przy kontroli całą odpowiedzialność ponosi osoba grająca lub odtwarzająca
dla tych co nie wiedzą:
opłatę do ZAiKSu z tyt. utworów granych/odtwarzanych na weselach (bo to was interesuje) pokrywa nie zespół, nie DJ tylko ORGANIZATOR IMPREZY. Tak jest w przepisach. Można by się zastanawiać kto jest organizatorem imprezy lokal, czy para młoda. Moim zdaniem tak logicznie to para młoda.
Jeżeli lokal i tak płaci jakiś ryczałt, bo jest to restauracja i coś tam zawsze gra, to ewentualnie da się to podciągnąć również pod wasze wesele, ale jeżeli jest to np. tylko jakaś sala weselna, to oni wtedy nie mają zamiaru za was ponosić tych kosztów.
opłatę do ZAiKSu z tyt. utworów granych/odtwarzanych na weselach (bo to was interesuje) pokrywa nie zespół, nie DJ tylko ORGANIZATOR IMPREZY. Tak jest w przepisach. Można by się zastanawiać kto jest organizatorem imprezy lokal, czy para młoda. Moim zdaniem tak logicznie to para młoda.
Jeżeli lokal i tak płaci jakiś ryczałt, bo jest to restauracja i coś tam zawsze gra, to ewentualnie da się to podciągnąć również pod wasze wesele, ale jeżeli jest to np. tylko jakaś sala weselna, to oni wtedy nie mają zamiaru za was ponosić tych kosztów.

[/url]
[/url]