Widok

opłata dla ZAIKSA?? Co to?

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Byłam w sobotę podpisywać umowę z salą, i wlaścicielka kazała mi właśnie uiścić taką opłatę? Co to wogóle jest? I po co? Wiem tylko że to coś związane z muzyką...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziwne ze kazali zapłacic przewaznie taka oplate wnosi orkiestra lub dj , oni powinni juz to miec zapewnione w ramach swojej działalnosci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Każdy przedsiębiorca, który w ramach prowadzonej działalności odtwarza publicznie utwory np. muzyczne, powinien za to płacić. Może się do niego z takim roszczeniem zwrócić organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, jaką jest np. ZAiKS. Z początkiem kwietnia ZAiKS opublikował nowe stawki opłat licencyjnych. Ich wysokość zależy od rodzaju prowadzonej działalności. Inne są dla hoteli, inne dla restauracji czy sklepów. Przedsiębiorcy muszą jednak pamiętać, że w Polsce funkcjonują również inne organizacje, które zajmują się pobieraniem opłat za korzystanie z praw pokrewnych. Chronią one nie autorów dzieła, ale samych wykonawców utworu."
Zrodlo: "Gazeta Prawna"
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/13199,publiczne_odtwarzanie_muzyki_kosztuje.html
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na umowie z DJ-em, jest napisane - "Zamawiający zobowiązuję się do uiszczenia opłaty z tytułu ZAIKS" - To znaczy ze gdzie mam to zapłacić? - DJ powiedział mi przy podpisywaniu, ze to mnie nie dotyczy... A właścicielka sali kazała mi zapłacić... Więc teraz już nie wiem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
za to płąci dj lub orkiestra , a ile musiałaś za to zapłacić ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ja właścicielce powiedziałam że nie zapłacę, bo coś mi się kojarzyło że na umowie z DJ-em już o tym coś pisało.. Powiedziała że sprawa do wyjaśnienia... Więc teraz już nie wiem...
Pisząc krótka Pani nic takiego nie płaci .
Osoba która to Pani powiedziała > nie ma pojęcia co powiedziała .

p.s. Wie że gdzieś coś dzwoni , ale nie wie w którym kościele :) .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wlascicielka powiedziala, ze nie placilabym tego, gdybym miala DJ-a zaprzyjaznionego z salą, tj polecanego przez restaurację. A jeśli mam innego to muszę to zapłacić.
KaskaGdansk, ta oplata placa TYLKO przedsiebiorstwa. Ty jako osoba prywatna nie mialabyc nawet fizycznej mozliwosci takowej oplaty uiscic. Nie daj sie nabic w butekle tylko wytlumacz ze ta oplate placi osoba, ktora rzeczywiscie muzyke na weselu bedzie puszczac, czyli DJ.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z beczki ZAIKSA mam takie pytanie:
Czy w sytuacji, gdy sama chcę stworzyć swoją play listę i puścić na weselu, nie zatrudniając tak naprawdę DJa, to czy powinnam również zgłosić to do ZAIKSA?
Czy uzyska Pani z tego tytułu jakieś dochody ???? .
Nie zawsze tak jest, Ostola. DJ powinien opłacać ZAIKS, ale kontroli podlega też miejsce lub lokal, gdzie odtwarzana jest muzyka, a nie konkretna osoba za konsoletą.

W praktyce oznacza to, że zespoły i DJ wcale ZAIKSu nie płacą, bo twierdzą, że każdy szanujący się lokal ma umowę i płaci za odtwarzanie muzyki, więc po co powielać opłaty. Trochę logiki w tym jest. Przepisy mamy do d... w tym zakresie.

Faktycznie lokale opłacają ZAIKS - opłatę roczną lub zryczałtowaną (kilkadziesiąt chyba zł) za każdą zgłoszoną imprezę.

Właścicielka miała prawo wymagać od klienta opłacenia tego. Osoba fizyczna może wpłacic pieniądze do ZAIKSu ze wskazaniem lokalu, w którym będzie się odbywała impreza i numeru umowy tego lokalu z ZAIKSem. Moje zdanie jest jednak takie, że skoro wypożycza się cały lokal na wesele - salę, sprzęt, jedzenie (no, nie wypożycza, ale zamawia), obsługę itp., to nietaktem jest wymaganie od klienta dopłat za ZAIKS. To tak, jakby kazać dopłacić 100zł za energię elektryczną, 50zł za papier toaletowy i mydło itp.

Ja grając np. w kawiarni pytam, czy mają ZAIKS opłacony i odpowiadają mi "Proszę się nie martwić, mamy opłatę roczną". Ale niektórym łatwiej jest obciążyć klienta dodatkowo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja słyszałam że tą opłatę płacą również restauracje, które często organizują imprezy (na własny rachunek bale, sylwester, andrzejki) albo zwyczajnie puszczają muzykę gościom w kawiarni. Jest to opłata miesięczna. Wtedy chyba dj lub orkiestra nie muszą tego płacić. Pozdrawiam.
Nie zawsze istotne są dochody, Jacek.
Nawet Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, organizując bal dla swoich podopiecznych, powinien opłacić ZAIKS. Każde publiczne odtwarzanie muzyki powinno być opłacone w ZAIKsie - teoretycznie. Brakuje przepisów wykonawczych, jak, ile itp.

Lokale zwykle mają umowy i płacą ustaloną kwotę za imprezę lub opłatę roczną. Pytajcie, czy lokale mają takie umowy. Gdy nie mają, np. impreza jest w świetlicy, to... ja nie wiem, co zrobić. Te przepisy są niejasne.

Wiem jednak, że nawet świetlice wiejskie (przynajmniej niektóre) mają umowy z ZAIKS i ludzie płacą np. za puszczanie muzyki na urodzinach opłatę ok. 60zł.
Tak więc widać dokładnie w czym problem .
No właśnie > Publiczne i tu trzeba zacząć .
Jeśli mamy urodziny i puszczamy sobie w gronie znajmych muzykę i tańczymy przy niej > to co płacić Zaiksowi ? .
Nie popadajmy w paranoję płacenia > powód słów właściciela jest prosty > to nie ten DJ :) .
Inaczej państwo młodzi płacą za to , ale jest to wliczone w ceny zleceń/najmu itd.
Chyba powinno być wstyd właścicielowi za takie złośliwe pytanie .
Momencik przeciez jak sie kupuje CD (badz mp3 przez net) to w cene zakupu wliczona jest oplata dla ZAiKS, prawda? Wiec czemu trzeba placic jeszcze raz?
Oczywiści i wszystko się zgadza > imprezy rodzinne ( wesele to impreza rodzinna ) i powiedzmy jeśli ktoś z rodziny za free DJ , ale problem stanowi publiczne odtwarzanie i uzyskiwanie w ten sposób dochodów .
Rokitnik ma rację.

Ja też musiałam płacić ZAIKS.
Nie, na własnym weselu chcę sama ustalić play listę i ją puścić, nic więcej.
do góry