Widok

opłaty kościelne

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czytałam ostatnio wątek o cenach za ślub w kościele. Ze zgrozą przeczytałam o cenach 1000-1500zł. W kontekście tego najbardziej oburza mnie fakt zbierania kasy-na tacę- podczas ceremonii zaślubin. Często grywam na ślubach w kościele, i muszę przyznać, że jest to najbardziej żenujący moment. Przecież księża pobierają już za to oplatę, prawda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a my w naszej parafii zalatwialismy wszystko - i protokol i licencje i oczywiscie zapowiedzi.
po spisaniu protokolu dalismy ksiedzu 100 zl.

w parafii gdzie slub bedzie placimy jakies 150 zl.

a my płaciliśmy:
licencja (pozwolenie na slub w innych kosciele) - 50 zł
akt chrztu (odpis) - 0 zł
kosciolek (przy spisywaniu protokolu wczoraj) - 40 zł w kopercie (siostrze)
zapowiedzi w naszych kosciolach - jeszcze nie wiadomo, ale ok. 40 zł

...damy jeszcze siostrze za dekoracjie kosciola
...i wydamy jeszcze sporo kasy na spiewaczke do kosiola...itd.

co parafia to inaczej, ale nikt od nas nic nie wymagal. Nie można popadać w paranoje. A jak juz nawet krzywo patrza to co to za kosciół ? (nie wspominajac o cennikach, ktore sa nielegalne !)

:o)

[img][/img]
za poradnictwo nie płaci się nic albo co łaska, ale płaci się za materiały które oni dają, książki, myśmy płacili 20zł
mszy znaczy się...
Mozna poprosić o niezbieranie kasy na tace podczas maszy slubnej. Myslmy tak zrobili i nie bylo problemu. I 1500 nie dałam wcale :)
jak już jesteśmy przy temacie, to chciałabym zapytać, czy płacicie coś za poradnictwo rodzinne? Jeśli tak, to jaka jest przyjęta kwota?
pozdr
ula
Dokładnie a ksiądz ma obowiązek udzielić slubu właśnie za co łaska może warto do Kurii napisać albo do TVN ;) bo to grabież w biały dzień a co z ludźmi których niestać na to??
image
to cos nie tak z tym 1000, mysmy płacili 200zł i wiem że średni płaci się 200-500zł, a jezeli więcej to nie dawac i już, przecież to jest "co łaska"
miasto za Toruniem...mało istotne jakie......wszystkie parafie-a są tam 3 pobierają taką kwotę, jeśli natomiast ksiądz dowie się, że para bierze ślub w nie swojej parafii żąda 50% tej kwoty, a uczą życia w skromności;) cóż za obłuda
jaka to miejscowość, że trzeba płacić 1500zł?
zwariować.nie zwariować, ale uwierz mi -jeśli musiałabyś, to byś zapałaciła.ja nie mam możliwości zapłacić mniej niż 1500zł, bo nie bedę wiozła gości do innej miejscowości, więc płacę
nigdy w zyciu-jeszcze nie zwariowalam!
Hej!
1000-1500zł za oplate koscielna to chyba jakies kpiny. Ja nie dam wiecej jak 200 PLN. Bez przesady i tak na slub i wesele jest mnustwo wydatkow. Wy tez tak duzo placicie sa kosciol?
Dąbrowianka.

image
tez racja :))
image
Chyba lepsze niz szwendajacy sie ksiadz z tacą, goraczkowe szukanie drobnych przez gości, brzek monet...Cały nastroj pryska.
bo w niektorych kosciolach mozna z ksiedzem ustalic ze nie bedzie zbierania na tace tylko TY skladasz ofiare za wszystkich gosci nie wiem czy to fajne wyjscie ;))
image
prawda....
nich nikt nie daje na tace i bedzie po problemie... moze to ich czegoś nauczy, aczkoliwek byłam w sobote na ceremonii slubu i zbierania na tace nie było
... mam nadzieje ze u mnie tez nie bedzie...

do góry