Widok
pls o opinie szkoła językowa Bell
cześć :) mam wielką prośbę o opinie o szkole językowej Bell w Gdańsku? mocno się nad nia zastanawiam porównując do English Unlimited, ale wolałabym jednak Bell, tylko nie za bardzo znam osoby, które się tam uczyły, żeby podpytać o lektorów, szkołę, poziom. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie o tej szkole. Pozdrawiam i z góry dziękuje :)
Bell jest ogólnie dobrą szkołą. Natomiast o wiele ważniejsze od szkoły jest to który z lektorów będzie ciebie uczył. Oczywiście w szkole typu Bell, która jest już długo na rynku i lektorom płaci nie najgorzej, nauczyciele będą lepsi ni w szkółce, która oferuje godzinę zajęć za 9złotych. Na twoim miejscu podeszłabym do szkoły, zapytała o lektora prowadzącego grupę (teraz powinni już to mniej więcej wiedzieć), o jego kwalifikacje, doświadczenie, itp.
[b] 25.04.2009 [/b]
[b] 25.04.2009 [/b]
Ogólnie polecam tę szkołę, ale...
1. Raz zapisałam się na kurs advanca i miałam świetnego native speakera, aczolwiek z przyczyn różnych, że tak powiem dość olewałam lekcje i egzamin oblałam (aczkolwiek wina jest moja)
2. znowu poszłam do Bella i znowu miałam nativa, ale.... tym razem (sam w sobie nauczyciel ok) ale to był Amerykanin, który moim skromnym zdaniem nie był odpowiedni do grupy advance. był mało wymagający, dziwił się, że chcemy więcej pracy, a jak już dawał to ... jakieś takie to wszystko łatwe było, jak nie do tego egzaminu. do egzaminu czułam się średnio przygotowana i nie podeszłam.
3. jeśli znowu bym chciala iść na kurs, to znowu poszłabym do Bella.
1. Raz zapisałam się na kurs advanca i miałam świetnego native speakera, aczolwiek z przyczyn różnych, że tak powiem dość olewałam lekcje i egzamin oblałam (aczkolwiek wina jest moja)
2. znowu poszłam do Bella i znowu miałam nativa, ale.... tym razem (sam w sobie nauczyciel ok) ale to był Amerykanin, który moim skromnym zdaniem nie był odpowiedni do grupy advance. był mało wymagający, dziwił się, że chcemy więcej pracy, a jak już dawał to ... jakieś takie to wszystko łatwe było, jak nie do tego egzaminu. do egzaminu czułam się średnio przygotowana i nie podeszłam.
3. jeśli znowu bym chciala iść na kurs, to znowu poszłabym do Bella.
Polecac to nie wiem czy mogę, bo ja z branży jestem i to autoreklama by była;) Natomiast jeśli idziesz do grupy prowadzonej przez native'a koniecznie wypytaj sie o jego kwalifikacje. Tak jak Moka zuważyła - lektorzy z jednej szkoły potrafia byc bardzo różni. Czasami zdarza sie, że native to Amerykanin po na przykład filozofii, który przyjechał do Polski na kilkuletnie wakacje. Czyli do prowadzenia konwersacji o zyciu to moze i owszem sie nadaje, ale do kursu językowego... tu bym się zastanowiła.
W skrócie:
Pójdz jeszcze raz do Bella. Zapytaj sie czy twój ewentualny native ma certyfikat CELTA, TESOL(TEFL) lub DELTA. I czy uczył juz grupy na Twoim poziomie.
Poza tym dużo zależy od grupy. Na przykład atmosfera nauki w grupie CAE złozonej z licealistów bedzie zupełnie inna niz w grupie na tym samym poziomie, ale złożonej z ludzi na studiach, którzy często sami juz sobie kurs finansują.
[b] 25.04.2009 [/b]
W skrócie:
Pójdz jeszcze raz do Bella. Zapytaj sie czy twój ewentualny native ma certyfikat CELTA, TESOL(TEFL) lub DELTA. I czy uczył juz grupy na Twoim poziomie.
Poza tym dużo zależy od grupy. Na przykład atmosfera nauki w grupie CAE złozonej z licealistów bedzie zupełnie inna niz w grupie na tym samym poziomie, ale złożonej z ludzi na studiach, którzy często sami juz sobie kurs finansują.
[b] 25.04.2009 [/b]