Widok

plusy i minusy mieszkania w bliźniaku - szeregowcu

Proszę o poradę tych którzy mieszkają/li w szeregowcu. Otóź - jesteśmy zmuszeni (przez metraż) do zmiany mieskzania w bloku na najchętniej bliźniak. mamy jeden po remoncie na oku - budowany w latach 80tych - , 3 kondygnacje po 58m2 (na dole garaż, kotłownia, plus jedno pomieszczenie i wc),
Na Iszym pietrze salon, kuchnia, łazienka
na IIgim 3 pokoje + łazienka.
Działka tyci.
Cena względna. Ale dokładając 200tys mozna wybudiowac swoj dom w tamtejszej okolicy. nie wiem czy warto sie wpierniczac w dom, bo pierwszy buduje sie dla wroga:) Bliźniak mozna byłoby wykańczac powoli.
mam taki mętlik w głowie a decyzję musimy podjąc "za chwilę", ze postanowiłam sie was podpytać - moze mi cos wyklarujecie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lepiej dom budowac jak maz kase to zawsze lepiej w dom od podstaw wlozyc bo kupiony szeregowiec moze miec juz wady jak stoi nie uzytkowany tak dlugo , zawilgocenie itp. i trzeba bedzie w wykonczenie tez ze 200000 wlozyc . lepiej jak to mowia miec swoje gacie jak wciskac sie w stare czyjes.
Jeśli lokalizacja ta sama to w Twojej sytuacji budowałabym dom, będziesz miała wszystko "po swojemu", nowe a tak do końca nie wiadomo w co się wpakujesz kupując 30-letni bliźniak. Dodatkowo dom jednorodzinny to większa swoboda, w bliźniaku zawsze trzeba mieć wzgląd na sąsiada, a z sąsiadami bywa różnie.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieszkam w szeregu z pierwszej połowy lat 90-tych, ale technologia jak w 80-ych i to czy warto wejśc w stary szereg czy budować dom zależy od wielu rzczecy:
ja uważam że co nowe to lepsze, ale jest kwestia kasy , 200 tyś dopłata do domu ( nie wiem czy działka w tym jest), kolejne 200 na wykończenie , ogrodzenie, zagospodarowanie terenu).
Po prostu trzeba przeliczyć. Ja wszedłem w stary szereg ze wzgledu na lokalizację, i wydaje mi się że jak masz mozliwośc posiadania nowego domu w tej samej lokalizacji to lepsze jest nowe, oczywiście jeśli finansowo cię stać, i masz czas i nerwy na budowę domu.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

gdzie jupujecie materiały budowlane? (10 odpowiedzi)

Hej, gdzie kupujecie materiały budowlane? Interesuje mnie YTONG 24, stal, gdzie mają interesujące...

Czy da się urządzić małą funkcjonalną łazienkę? (4 odpowiedzi)

Czy naprawdę da się urządzić bardzo małą łazienkę tak, żeby była funkcjonalna? Myślę o wannie,...

Wynajmować czy na kredyt brać... Jak żyć? (183 odpowiedzi)

Co lepsze, a może co gorsze..?! Bawić się w wynajem, spłacać czyjś kredyt czy już lepiej zacząć...

do góry