Widok
ja zaszczepilam juz teraz
wszystko zalezy czy np chcesz oddac dziecko do zlobka czy mala ma kontakty z dziecmi
bede musiala oddac mala do zlobka jak bedzie miala okolo 10-11 miesiecy dlatego zdecydowalam sie teraz
ale jesli bym nie oddawala to bym sie wstrzymala do 6-7 miesiaca wtedy oszczedzasz na 1 dawce
wszystko zalezy czy np chcesz oddac dziecko do zlobka czy mala ma kontakty z dziecmi
bede musiala oddac mala do zlobka jak bedzie miala okolo 10-11 miesiecy dlatego zdecydowalam sie teraz
ale jesli bym nie oddawala to bym sie wstrzymala do 6-7 miesiaca wtedy oszczedzasz na 1 dawce
nie oddaję dziecka do żłobka ale w rodzinie jest sporo dzieci, dlatego się zastanawiam...z drugiej strony przerażają mnie trochę te opowieści o autyzmie, który może być skutkiem ubocznym tej szczepionki, moja kuzynka robi badania słuchu u dzieci i często spotyka się z domniemanym "poszczepiennym" autyzmem u niemowląt, trochę mnie to zniechęca do tej szczepionki..zastanawiam się czy jeszcze nie zaczekać
Ja zaszczepiłam po drugich urodzinach.
Przemyślałam sprawę, doszłam do wniosku, że nie ma sensu szybciej.
Mała jest w domu z nianią, spotkania z dziećmi ma tylko z rodziny, więc nie chciałam obciążać jej za szybko tą nieszczęsną rtęcią.
A i po drugim roku wystarczy jedna dawka- to do mnie przemawiało.
Przemyślałam sprawę, doszłam do wniosku, że nie ma sensu szybciej.
Mała jest w domu z nianią, spotkania z dziećmi ma tylko z rodziny, więc nie chciałam obciążać jej za szybko tą nieszczęsną rtęcią.
A i po drugim roku wystarczy jedna dawka- to do mnie przemawiało.
Ja miałam szczepić, ale nie zaszczepię, własnie z powodu tego cholernego autyzmu poszczepiennego, którego prawdopodnie dorobiła się dwu letnia córka mojej koleżanki. Na 100% nie ma pewności, że to po szczepieniu, jednak krótko po niej, zauważono zmiany w zachowaniu.
To przewaliło szalę na NIE, wachałam się, czy szczepic, czy nie i po tej widomości, powiedziałam NIE. Czy dobrze robię - to życie mnie zweryfikuje.
To przewaliło szalę na NIE, wachałam się, czy szczepic, czy nie i po tej widomości, powiedziałam NIE. Czy dobrze robię - to życie mnie zweryfikuje.
Na przyczynę autyzmu składa się głównie:
-wiek ojca od 40 i więcej lat zwiększa ryzyko zachorowalności na autyzm
-zaburzenia metaboliczne, przede wszystkim nietolerancja glutenu i kazeiny,zaleca się dietę pozbawioną tych substancji
-urazy okołoporodowe
-uszkodzenia centralnego układu nerwowego
-toksoplazmoza (wrodzona)
-dziecięce porażenie mózgowe
-poważne infekcje i intensywne antybiotykoterapie w okresie niemowlęcym
-alergie i osłabiona sprawność immunologiczna
-obniżona zdolność do detoksykacji
-zatrucie rtęcią i metalami ciężkimi
Także jak widać jest wiele czynników mogących wywołać tą chorobę.
-wiek ojca od 40 i więcej lat zwiększa ryzyko zachorowalności na autyzm
-zaburzenia metaboliczne, przede wszystkim nietolerancja glutenu i kazeiny,zaleca się dietę pozbawioną tych substancji
-urazy okołoporodowe
-uszkodzenia centralnego układu nerwowego
-toksoplazmoza (wrodzona)
-dziecięce porażenie mózgowe
-poważne infekcje i intensywne antybiotykoterapie w okresie niemowlęcym
-alergie i osłabiona sprawność immunologiczna
-obniżona zdolność do detoksykacji
-zatrucie rtęcią i metalami ciężkimi
Także jak widać jest wiele czynników mogących wywołać tą chorobę.
ja szczepie ale mam to w pakiecie podstawowym...wiec bezplatnie
w 2 mz, nast. w 4mz, a pozniej na 1 rok,
meningi- w 3 i 4 , oraz jeszcze jedna dawka, ale nie pamietam kiedy
i rotawirusy, za ktore place, 1 dawka szczepionki 57£
moje dziecko na pewno bedzie w zlobku juz od ok.1 rz, do tego dzieci w rodzinie itp...
w 2 mz, nast. w 4mz, a pozniej na 1 rok,
meningi- w 3 i 4 , oraz jeszcze jedna dawka, ale nie pamietam kiedy
i rotawirusy, za ktore place, 1 dawka szczepionki 57£
moje dziecko na pewno bedzie w zlobku juz od ok.1 rz, do tego dzieci w rodzinie itp...

[/url]