Widok

po poronieniach - pomoc dobrego specjalisty ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam już jedno dziecko, starania o kolejne skończyły się na dwóch poronieniach, oba w 6tc.. mój ginekolog nie zalecił mi żadnych specjalnych badań i trochę umywa ręce od tej sytuacji.. ja natomiast chciałabym wiedzieć na czym stoję, dlaczego tak się dzieje i czy jeszcze mam szansę.. Czy możecie polecić jakiegoś dobrego specjalistę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pisz do mnie: meseczina@o2.pl
Mam sytuację podobną do Ciebie i "zęby zjadłam" na niepłodności wtórnej.
Poczytaj o dr Piątkowskim. Ja do niego trafiłam po poronieniu, zajmuje sie ciężkimi przypadkami. Teraz jestem w 25tyg:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez polecam dr piątkowskiego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam pakiet genetyczny "nawracajace poronienia" z invicty, teraz są w promocyjnych cenach.
W moim przypadku wszystko wyjaśnił.
A ja polecam doktora Śliwińskiego z Gamety. Co prawda osobiście nie korzystałam z jego usług ale znam kilka osób które po kilku poronieniach wreszcie po jego leczeniu utrzymały ciążę. Bardzo dobry specjalista. Jest nie tylko ginekologiem ale tez endokrynologiem.
Ja polecam dr Gniadka z Invikty- po porodzie przedwczesnym w 27 tygodniu i poronieniu 5-6 tydzień mam dwie zdrowe córeczki :)
image
A powiedzcie czy udało Wam sie znaleźć przyczynę poronien?
Ja znalazłam przyczynę moich nieszczęść. Niestety w Trójmieście nie znalazłam pomocy, leczyłam się u dr.Piątkowskiego i w Gamecie...
A mozesz powiedziec co u Ciebie było przyczyną?
Tez chodzę do dr. Piatkowskiego:)
u mnie immunologa, Piątkowski najpierw się z tą teorią zgadzał a potem całkowicie niej zaprzeczał i uparcie trzymał się swoich niepotwierdzonych niczym racji
mam na koncie dwa poronienia. I tak samo jak u Balbinki była to kwestia immunologii. Polecam dr Suchanek-dzięki niej urodziłam zdrowego synka.
Mnie dr.Suchanek zlekceważyła, stwierdziła, że wyniki dobre, choć część miałam na granicy normy, bardziej pomocny był hematolog niż ona. Immunologia jest podstępna i mało kto wie, że nawet jeśli pewne badania przed ciążą wychodzę przyzwoicie, to już w jej trakcie mogą nie mieścić się w żadnych granicach.
w 2010 r urodziłam zdrową córeczkę, potem 2 poronienia :/ moja ginekolog się wypięła i powiedziała, że tak czasem jest, że nie muszę jeszcze szukać przyczyn... niby natura zdecydowała tak...

s****a tata, zaczęłam na własną rękę drążyć temat, porobiłam badania i wyszła niedoczynność tarczycy + haschimoto :/

zaczęłam się leczyć, zmieniłam ginekologa i teraz jestem kolejny raz mamą rocznej dziewczynki :)

ale gdybym już po 1 poronieniu została uświadomiona i dobrze pokierowana to drugiego poronienia by nie było :/
Tak tez zauważyłam ze nasi lekarze nie umieją podejść do tematu poronienia.
U mnie Piątkowski szczerze przyznał ze sie nie wglebial w tematykę i w kolejne ciąży po prostu clexane bo nic więcej nie da sie zrobić.

Monika a ty do jakiego lekarza chodzilas?
2 ciążę prowadził mi dr Grążawski. Chodziłam i nadal chodze do niego do Przychodni Dąbrowa-Dąbrówka w Gdyni. Polecam go. Mimi ze chodziłam na NFZ to na każdej wizycie miałam USG i skierowania na badania :)
On pracuje na codzień w szpitalu na Zaspie
Moja koleżanka po dwóch poronieniach również chodziła do Grążawskiego i ma teraz zdrową roczną córkę.
Po trzech poronieniach robią badania genetyczne na NFZ. Polecam dr Limona z Klinicznej. U mnie po 4 poronieniach okazalo sie,ze mialsm ukryta chorobę autoimmunologiczną tarczycy. Badania hormonalne byly okej, dopiero przeciwciała ujawniły anomalię.
Z zakresu imunnologi także polecam dr Suchanek- dzięki niej udało mi się donosić ciąże ( w moim przypadku bez leków niemożliwe). W sprawach genetyki prof. Limon. Wszystko można zrobić na NFZ, ale wiadomo swoje trzeba odczekać...niestety.
Jeśli znajdzie się lekarza, który wystawi skierowanie na badania NFZ to, tak, ale musi jeszcze się nie bać ich wypisać, bo to drogie badania i boją się kontroli, a no i muszą mieć podpisany kontrakt NFZ. Prof.Limon i badania genetyczne... byłam rok temu i się nie załapałam, bo uwaga! poradnia genetyczna przy Akademii Medycznej nie dostała kontraktu. Sama wizyta u profesora poniżej wszelkiego poziomu krytyki, śmiał się z moich wyników, sposobu leczenia, nie wykazał żadnego zainteresowania historią moich poronień ani tym, że mam już zdrowe dziecko. Na koniec stwierdził, że co bym nie zrobiła to i tak nie miałam i nie mam szans na zdrową i zakończoną sukcesem ciążę.
Lepiej już iść do dr.Ochman, przyjmuje w Inviccie także na NFZ (odeszła w ubiegłym roku z Akademii Medycznej).
Kariotyp zrobiłam w końcu prywatnie i wszystko wyszło w porządku...
To na podstawie jakich badań Limon wysnul takie tezy, skoro kariotyp zrobilas po wizycie?
Wiesz, mnie też to bardzo zdziwiło, sama wizyta trwała może 15minut, jedyne o co mnie zapytał, to ile razy poroniłam i czy w rodzinie mojej lub męża były historie poronień. Obejrzał moje wyniki badan immunologicznych- to one go tak rozbawiły, na koniec wypisał skierowanie na zbadanie kariotypu i zakończył stwierdzeniem żebym sobie darowała dalej to szukanie i zmienianie lekarza, bo i tak nic nie zmienię.
Rozsądni, oczytani i mający doświadczenie kliniczne lekarze mają świadomość , że problem poronień nawykowych to niesłychanie trudna sprawa. Niestosowne jest lekceważenie któregokolwiek z choćby najmniej prawdopodobnych czynników, czy profesorskie wyśmiewanie kogokolwiek, kto próbuje spróbować zaradzić problemowi. Jednak należy się szacunek lekarzom PRAKTYKOM, którzy przyznają, że problem jest wielodyscypplinarny i nie udają że wiedzą jako ginekolodzy, immunolodzy, hematolodzy wszystko na ten temat. Proponuję nie wyśmiewać i szydzić z tych, którzy poważnie traktują roniące, nawet jeżeli uczciwie na pewnym etapie diagnozowania zmieniają zdanie. Wśród wyszydzanych na tym wątków jest ktoś, kto ma osiągnięcia, np. po 5 poronieniach u mojej krewnej, dzięki temu mam siostrzeńca. A krewkie internetowo osoby zachęcam do stonowanych opinii, skończenia medycyny i tej specjalizacji i zajęcia się problemem poronień, zobaczymy jak Wam pójdzie.
Elżbieta jeżeli jest taki wspaniały to dlaczego nie wskazalas nazwiska?
Jeżeli chodzi o poronienia to,czasem może sie zdarzyć ze każde jest o innej etiologii i trzeba znaleźć lekarza, który nie bedzie szedł schematem a zastanowi sie nad pacjentka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry