Widok

podwyższony ALT i AST u synka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej Forumki! Badanie krwi wykazalo, ze moj synek ma podwyzszony AST i ALT. Czy macie doswiadczenie w tym temacie? Zastanawiam sie, czy to moze byc cos groznego? Dopiero za miesiac mamy zrobic kontrolne badanie. Strasznie sie tym wynikiem zmartwilam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak bardzo podwyższone?
Nie ma podanych norm, jest tylko sam wynik:
AST 96U/l i ALT 83 U/l.
Norma jest do 40, ale u dorosłych. Nie orientuje się czy u dzieci sie różni.

Na początek Cię uspokoję - jednorazowy wynik nie świadczy o niczym. Trzeba wykluczyć błąd w laboratorium, bo sie niestety często zdarza, zrobić szereg dodatkowych badań i dopiero można diagnozować.

Zastanów się czy jest coś co Cię niepokoi u synka poza złym wynikiem? Ma jakieś inne objawy? Z jakiego powodu robiłaś te badania?

Generalnie podwyższenie znaczne może oznaczać problemy z metabolizmem i/lub choroby wątroby, zapalenie trzustki, mononukleozę zakaźną, alkohol lub cytomegalię. Pewne rzeczy możemy wykluczyc przez wzgląd na wiek pacjenta ;)

A na koniec czy byłaś z wynikami u lekarza??
Maly byl pod opieka Akademii Medycznej na obserwacji pod katem toksoplazmozy ale na szczescie zostala ona wykluczona. Dlatego mial pobierana krew i wszystko jest dobrze oprocz tych dwoch wynikow. O bledzie raczej nie ma mowy bo krew byla pobierana bezposrednio w Akademii Medycznej ale moze skoro zalecili mi kontrole za miesiac to moze wroci to do normy.
Na wypisie jest napisane, ze mam podawac Hepatil ale jutro jeszcze podejde do pediatry.
Mam nadzieje ze to nic zlego!
A z czego wynikło podejrzenie toksoplazmozy??
Czy wykluczono także cytomegalię?
W ciazy mialam niepewne przeciwciala, stad te badania kontrolne u synka. Cytomegalie wykluczono.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niektóre leki mogą też powodować podwyższenie. Czy mały dostawał jakieś leki? A może Ty w ciąży brałaś? Ile synek teraz ma?

Bo o to czy nie piłaś alkoholu w ciąży nie pytam, ale taka przyczyna też jest możliwa.
Ja nawet cukierka z dodatkiem alkoholu nie zjem! W ciazy bralam Rovamecyne na toksoplazmoze. Maly ma 5 miesiecy i do tej pory zadnych lekow nie dostawal. Moze w takim razie to lekarstwo w czasie ciazy!
To jest możliwe, Rovamycyna to z tego co pamiętam antybiotyk. Chociaż niewiem czy po 5 mc nadal by się to utrzymywało....
Tak czy siak musisz się skonsultować z zaufanym lekarzem i zapytać o swoje obawy.
Nie denerwuj się, na razie nic to nie znaczy, jeśli synek rozwija się normalnie i nie ma innych objawów.
Powodzenia!
Dziekuję:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

do góry