Widok

pomożcie dziecko nie dostało sie do ,,0,, w szkole

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Kochane mam pytanie dwie sytuacje : siostra składała podanie do dwoch szkół do zerowki - jedna szkoła rejon druga szkoła poza rejonem.

dziecko dostalo sie do szkoly w rejonie na 25 miejsc zostalo przyjetych 24 dzieci i uwaga w tym dzieci spoza rejonu poniewaz logiczne - bo były wole miesjca,

do szkoły poza rejonem dziecko sie nie,,zakwalifikowało,,- mimo ze jest 10 dzieci na liscie a miejsc jest wolnych jeszcze 15 dyrekcja swoja decyzje opiera na tym ze to nie nasz rejon ( 5 dziec sie nie dostalo) i że musi trzymac miesjca na dzieci z rejonu jak siostra zapytala czy nie obowiazauja terminy rekrutacji - nie uslyszala odpowiedzi.

podobno,,zerowka,, nie jest rejonizowana i tu pada moje pytanie dlaczego jedna szkola skoro ma wolne miejsca to od razu przyjmuje wszystkie chetne dzieci i nie robi problemu a inna szkola nie przyjmuje mimo ze miejsca sa.

odsyla do dadatkowej rekrutacji w sierpniu.

czy jest to zgodne z przepisami? czy tez sie z tym spotkalyscie? powiem ze nie rozumiem tego skoro obowiazuja rodzicow terminy i skoro sa wolne miesjca to dlaczego dzieci nie zostaly przyjete w pierwszej rekrutacji?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A skąd wiesz, że się dziecko nie dostało? Przecież jeszcze nie ma wyników rekrutacji, 22 kwietnia będą dopiero.
wynik rekrutacji byl dzisiaj lista zostala zawieszona o 12:00 jedna lista dzieci ,,zakwalifikowane ,, i druga 5 dzieci spoza rejonu nie zakwalifikowane i tak jak pisalam w pierwsej szkole byla lista zakwalifikowanych wszystkich dzieci - z rejonu i nie z rejonu bo byly miejsca.
w obu szkolach jest 7 dni na potwierdzenie ze dziecko bedzie chodzic do danej placówki.
powiem, że nie rozumiem tego.
Dziecko dostalo sie do szkoly 1 wyboru wiec nie rozumiem problemu.
skladalam wniosek o przyjecie corki w zeszlym roku do 0. Podanie skladalam w placowce 1 wyboru ( mialam wybrane 2). Jezeli dziecko dostanie sie do jednej ze szkol ( pierwszy wybor) to jego kandydatura nie bedzie rozpatrywana juz w drugiej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@pytajaca:
napisz pismo do obu szkół żeby wyjaśnili czemu w jednej szkole jest tak a w innej inaczej
ale z tego co widzę rejonizacja zależy od gminy...
jest możliwe, że te szkoły są w różnych gminach? :|
obie klasy maja 25 miesc i do obu szkol bylo mniej kandydatow niz miejsc mimo to do jednej dzieci spoza rejonu sie dostaly bez problemu a do drugiej nie dostaly sie- mimo wolnych miejsc.

nie ma znaczenia do ilu szkól sklada sie podanie tak poinformowala Pani dyrektor max 3 prosty przyklad to samo dziecko skladalo do tych dwoch szkol podanie i nie bylo z rejonu w obu szkolach i do pierwszej sie dostalo a do drugiej juz nie.
mimo,
w obu byly miesjca.

mam nadzieje ze zrozumiale napisalam:P
własnie gmina jest ta sama:) a rozne zasady:P
tak, ja nie załapałem tego z miejscami...

no ale skoro się dostało, to w czym problem?
chcecie iść do tej drugiej szkoły gdzie się nie dostało?

to pojedź do tamtej szkoły i zapytaj ;) a najlepiej pojedź tam z wydrukowanym odpowiednim przepisem i zapytaj dlaczego się nie stosują ;)
No mozna skladac do 3, ale jak podczas rekrutacji dostanie sie do pierwszej w kolejnosci to w nastepnych z automatu nie bierze udzialu, bo po co?
Jaki bylby balagan gdyby kazdy z rodzicow zlozyl podania do 3 szkol i mimo tego ze dziecko sie dostalo do pierwszej szkoly braloby udzial w rekrutacji do 2 pozostalych. Sztuczny tlok by sie tylko robil.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
w gminie Pruszcz Gdanski bierze udzial w kazdej rekrutacji niezaleznie czy sie dostalo do szkoly 1- wyboru.
"6. Wyniki rekrutacji oraz listy dzieci zakwalifikowanych do placówek

W dniu 22 kwietnia 2016 r. o godz. 12.00 placówki ogłaszają listy dzieci zakwalifikowanych do przedszkoli/oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych. Wyniki rekrutacji rodzice mogą sprawdzić na dwa sposoby:
w placówce pierwszego wyboru lista dzieci zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych
logując się na stronie internetowej dla rodziców

7. Potwierdzenie przez rodziców woli przyjęcia dziecka do placówki

Jeśli dziecko zostało przydzielone przez system do przedszkola, to rodzice w terminie od 25 kwietnia od godz. 8.00 do 04 maja 2016 r. do godz. 15.00 muszą udać się do tej placówki i potwierdzić wolę umieszczenia w niej dziecka poprzez podpisanie umowy (w przedszkolu) lub oświadczenia woli podjęcia nauki w szkole (w oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej) załącznik nr 7. Wtedy dziecko ostatecznie zostaje przyjęte do przedszkola/oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej. Listy dzieci przyjętych do placówek zostaną opublikowane 06 maja 2016 r. od godz. 13.00."

Dla całego Gdańska obowiązują te same zasady rekrutacji - skąd wobec tego lista przyjętych dzieci 8 kwietnia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
chodzi o gmine Pruszcz Gdanski

no wlasnie nie wiem, jak mam szukac przepisu ktory to precyzuje ;P

dziwne ze jedna szkola przyjmuje wszystkie dzieci bo ma wolne miesca a inna na co czeka????
To i tak tydzień przed terminem:

"15 kwietnia 2015 r. podanie do publicznej wiadomości poprzez umieszczenie w widocznym miejscu, w siedzibie szkoły, listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych oraz podanie informacji o liczbie wolnych miejsc."

Chociaż... w zasadach rekrutacji w Pruszczu jest takie zdanie: "Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji kandydatów do przedszkoli znajdują się w poszczególnych szkołach." Wynika z tego, że zasady te nie są ujednolicone (tak jak jest to w Gdańsku), tylko szkoły same ustaliły wewnętrzne zasady...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to przepis z 2015 roku :P
Rzeczywiście! Zajrzę jeszcze raz - ale informacje wzięłam ze strony Urzędu Gminy Pruszcz Gdański, tak jak dla szkół gdańskich...

Dziwne, że zeszłoroczna rekrutacja pojawia się po otwarciu zakładki :/
Ale jest też odnośnik do tegorocznej. Ostatni punkt brzmi:
"Przedszkole stosować będzie zasady przyjmowania uczniów do publicznych przedszkoli,
określone w rozdziale 2a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty."
Czyli trzeba szukać dalej.
dziekuje Ci bardzo za pomoc:)
Tu znajdziesz wszystko:

http://www.pruszczgdanski.pl/images/docs/urzad_gminy/aktualnosci/01.2012/zasady.pdf

Jest tam takie zdanie:
"Jeżeli po przeprowadzeniu postępowania rekrutacyjnego przedszkole nadal dysponuje wolnymi miejscami dyrektor tej placówki przeprowadza postępowanie uzupełniające."

No, właśnie, a Twoje dziecko nie dostało się, mimo że były miejsca wolne, prawda?
prawda ;P sa wolne miesjca i siostrzenica sie nie dostala.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

do góry