Widok
Rodzice maleństwa powinni co powiedzieć co masz robić jeżeli chodzi o kościół. A na prezent kup jakąś pamiątkę dla dziecka, kase rodzice wydadzą na domowe wydatki a pamiątkę dziecko będzie miało na zawsze. Ja kupiłam chrześniakowi złoty łańcuszek i medalik z Matką Boską by mała go w opiece :-)
Na razie rodzice nie chcą zdradzić płci dzieciątka :) Ale chyba łańcuszek z medalikiem można kupić zarówno dziewczynce jak i chłopczykowi? Do tego pamiątka z chrztu będzie OK. Myślę,że chyba to wystarczy, tylko,że my oboje z moim narzeczonym jesteśmy rodzicami chrzestnymi... Więc czy na pewno? Kompletnie się na tym nie znam... a chciałabym dobrze wypaść ;)
nuśka ja i moj narzeczony rownież zostaniemy w lutym rodzicami chrzestnymi:)) Jeszcze nie wiem co kupimy małemu( to chłopczyk), ale myślałam nad pieniązkami i złotym medalikiem.Medalik na pamiatke , a rodzice beda wiedzieli co malenstwu za pieniązki kupic.Ja jako matka chrzestna kupuje jeszcze świece i chustkę do chrztu
[/url]

Nie kupuje się podobno krzyżyka, bo to oznacza krzyż na całe życie czy coś takiego...
Ja zostałam mamą chrzestną miesiąc temu. Zapytałam (przez osobę trzecią) rodziców Malucha, czy chcieliby dla Niego właśnie jakiś łańcuszek z medalikiem, czyli pamiątkę, czy raczej coś przydatnego. Powiedzieli że mają dla synka już łańcuszek i medalik wygrawerowany a Mały nie ma zabawek, więc cieszyłby się z jakiejś fajnej. Kupiłam więc dwie super wypasione zabawki a jako pamiątkę pismo święte dla dzieci pt. "Moje pierwsze opowieści biblijne"- naprawdę polecam, taka ładna, biała okładka zawiązywana złotą wstążką. Do tego zrobiłam śliczną dedykację i wkleiłam do środka. Zarówno rodzice jak i dziecko byli bardzo zadowoleni:)))
Ogólnie to chyba dobrze jest podpytać rodziców malucha.
Ja zostałam mamą chrzestną miesiąc temu. Zapytałam (przez osobę trzecią) rodziców Malucha, czy chcieliby dla Niego właśnie jakiś łańcuszek z medalikiem, czyli pamiątkę, czy raczej coś przydatnego. Powiedzieli że mają dla synka już łańcuszek i medalik wygrawerowany a Mały nie ma zabawek, więc cieszyłby się z jakiejś fajnej. Kupiłam więc dwie super wypasione zabawki a jako pamiątkę pismo święte dla dzieci pt. "Moje pierwsze opowieści biblijne"- naprawdę polecam, taka ładna, biała okładka zawiązywana złotą wstążką. Do tego zrobiłam śliczną dedykację i wkleiłam do środka. Zarówno rodzice jak i dziecko byli bardzo zadowoleni:)))
Ogólnie to chyba dobrze jest podpytać rodziców malucha.
E tam zabobon.... Zloty medalik od chrzestnych to prezent na cale zycie!
Zawsze mozna kupic jeszcze- jesli jest taka mozliwosc- jakis chodzik albo krzesleko z blatem do jedzenia. Cos, co sie rodzicom maluszka przyda. Ale dla mnie medalik bylby lepszy, bo z tego sie nie wyrasta :)
Zawsze mozna kupic jeszcze- jesli jest taka mozliwosc- jakis chodzik albo krzesleko z blatem do jedzenia. Cos, co sie rodzicom maluszka przyda. Ale dla mnie medalik bylby lepszy, bo z tego sie nie wyrasta :)
[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]

[/url]

[/url]
Moim zdaniem dziecko powinno mieć jakąś pamiątkę, ale też coś z czego będzie mogło teraz skorzystać. I w tym temacie najlepiej podpytać rodziców. Myślę że dużo zależy od sytuacji rodziców dziecka. Jeśli nie są baaardzo zamożni i nie mogą kupić dzieciaczkowi wszystkiego to może akurat woleliby coś przydatnego...
Nasza kruszynka dostala na chrzest od dziadkow zloty lancuszek,srebrny smoczek z wygrawerowanym imieniem i data urodzienia,kase,a od chrzestnych ksiazeczke z modlitwami dla maluszka,wielka maskotke prosiaczka z Kubusia Puchatka,wiekla i smieszna zabawke edukacyjna,srebrna pamiatka,ciuszki i krzeselko uczydelko(jest do niego jeszcze troche za mala ale za jakis czas bedzie sie na nim swietnie bawila).Osobiscie uwazam ze fajnie kupic pamiatke i jakas zabawke dla malenstwa.