Widok

opona Michelin Hi-Lite

Zamówiłem na allegro opone szosową Hi-Lite Comp, ku mojemu zdziwieniu ma ona jednak gładki bieżnik.
Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy nadaje się ona dobrze do jazdy po suchych nawierzchniach, czy jednak pozwala na jazde bezpieczną (bez wpadki w poślizg) w czasie deszczu lub po?
Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć na temat opon szosowych z gładkim bierznikiem czy są to opony treningowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja używam Michelin Bi-Axial Sport, które mają bieżnik. Jednak moja tylna opona jest już całkiem łysa, bieżnika brak jej kompletnie. Jeździłem w deszczu i w poślizg nie wpadałem, co prawda z górki (gdy asfalt był mokry) nigdy szybko nie jeżdżę, ale 60km/h na tej oponie łysej na wilgotnym asfalcie jechałem przynajmniej kilka razy. Tak więc wydaje mi się, że możesz jeździć, na początku bądź ostrożny i wyczuj czy są momenty w których tracisz przyczepność. To tyle co mogę Ci powiedzieć, Pozdrawiam.
Na kole które mam w rowerze mam opone MIchelin Axial Pro ta ma bieżnik, a te opone Michelin Hi-Lite o której mowa mam na kole które złożyłem do tyłu tyle że brakuje mi jeszcze do niego kasety.
dbig...Axial Pro ma bieznik??!! od kiedy? przeciez to jest typowy slick, mialem takie. Teraz mam Pro Race, pelen slick i w deszczu jezdzielm, na bardzo szybkich zjazdach, jest slisko, ale jeszcze gleby nie zaliczylem, trzeba zachowac ostroznosc, bo kazda opona szosowa na mokrym bedzie swirowac.
No całkiem gładka Axial Pro nie jest, ma wcięcia - małe kanaliki przerywane czyli to można nazwać bieżnikiem, a ta o której mowa Hi-Lite faktycznie ma gładki bieżnik jak "kolano" bo tam nie ma ani wcięć ani nic innego.
No ja swojego czasu pamietam jezdzilem na calkowitej zjechanej debicy1,95 co w ogole bieznika nie miala(akurat nie mialem kasy na nowa i musialem taka zalozyc)..to bylo w zime:P I po lodzie pod gorke dalo sie jechac gorzej z ruszeniem z miejsca..po mokrym alsfalcie bez problemow..trzeba tylko uwazac na zakretach pokrytych piaskiem.
Ale Dębica produkuje też do szosy opony, myślałem że tylko do Treków i górali.
Co do zakrętów to racja ale czy na piasku można się przewrócić jak sie spokojnie jedzie, najgorzej jak się przewrócisz i nogi "uwięzione" do zatrzasków a potem jest niemały problem z podniesieniem się i niebezpieczeństwo że cię ktoś rozgniecie na drodze.
jedna uwaga w zasadzie co do kadej opony,
najbardziej trzeba uwazac na mokrych nawierzchaniach
chwile po tym jak popada, bo tworzy sie delikatna powloka
i woda tworzy warstwe slizgowa (nie potrafie tego dobrze
opisac ale jest wtedy najbardziej niebezpiecznie)

pozdrower
Peter
dbig napisał(a):

> ale czy na piasku można się przewrócić
> jak sie spokojnie jedzie, najgorzej jak się przewrócisz i nogi
> "uwięzione" do zatrzasków a potem jest niemały problem z
> podniesieniem się i niebezpieczeństwo że cię ktoś rozgniecie na
> drodze.

nie obraz się dbig, ale deko teoretyzujesz.
po prostu miesza sie woda z kurzem(wzglednie piachem i brudem) i powstaje taka maz bardzo sliska...a najgorzej jest wtedy na skrzyzowaniach na przejciach na pieszych na farbie(kto sie wywalil ten wie:P-rezultat-obrecz do wymiany byla..bo kolo polecialo na kraweznik)
pamietam jak w 99' jak zaczynalem z spd, lezalem "uwieziony" na morskiej obok trajtka i nie moglem sie uwolnic a ludzie patrzyli co za debil lezy heheh
Ja dopiero co zacząłem swoją przygodę z SPD i już zdążyłem się do znaku na skrzyżowaniu przykleić bo przyzwyczajony do nosków ciągnąłem nogę do tyłu;P
Ale całe szczęście jak narazie obyło się bez siniaków:D

pozdrawiam
Żywy
Małe OT.
Jak czytam te wszystkie wspomnienia z nauki jazdy w spd to chyba w marcu (bo wtedy planuje zakup;-) dokupie komplet ochraniaczy;-))
I zbroję do DH :))))))
heh Michu, relaks, najgorsze sa pierwsze dni i tzw martwy punkt kiedy na podjezdzie stajesz i....gleba bo nie wiesz co zrobic hehe.
tez czekam z zakupem spdow do marca jak juz niegu nie powinno byc bo uczyc sie jezdzic na sniegu to troche niebezpiecznie:P(ostatnio przez pol lasu musialem prowadzic rower tak slisko bylo...szklanka:])
Najgorsze z tego wszystkiego to zakręty, wystarczy się mocniej pochylic i można zedrzeć sobie skróre z ramienia a jak nie ma się rękawiczek i chce się wystawić rękę to i kto wie czy złamania nie będzie.
Ja zamierzam nie szaleć nie ścigam się z nikim, lepsza jazda na kilometry a nie na czas czy kto pierwszy.
Lepiej ćwiczyć wytrzymałość niżeli szybkość.
dbig...nie filozofuj... :)
Krzyżak napisał(a):

> dbig...nie filozofuj... :)

;) Na to bedzie czas po 80-tce.
kello napisał(a):

> tez czekam z zakupem spdow do marca jak juz niegu nie powinno
> byc bo uczyc sie jezdzic na sniegu to troche
> niebezpiecznie:P(ostatnio przez pol lasu musialem prowadzic
> rower tak slisko bylo...szklanka:])

Ja też tak sobie myślałem aby poczekać z zakupem, ale sprawdziłem ceny w sklepach i okazało się że można kupić fajne rzeczy z zeszłorocznych kolekcji po niższych cenach i zaoszczędzić trochę grosza. No, a jak już kupiłem to nie mogłem się powstrzymać aby nie wypróbować jak się jeździ w SPD:-)
Także radze już teraz się rozejżeć po sklepach bo można taniej kupić, a warto nawet jeżeli zamierza się założyć SPDy doperio za jakiś czas.

pozdrawiam
Żywy
do góry