Widok

poradnictwo rodzinne

Wesele Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny, szukam poradnictwa rodzinnego, czy ktoś wie gdzie odbywają się najlbliższe, a czy ktoś wie gdzie można odbyć 3 godz.poradnictwa na raz, chodzi mi o termin od 28 października.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też szukam ale ja słyszałam że te poradnie są przy kościołach ale chyba nie karzdych

Nigdzie nie odbędziesz 3 spotkań w ciągu 3 godzin naraz, ja też szukałam parafii, gdzie mogłabym je przejść szybciej, udało się w jednej dogadać, że cały kurs będzie trwał nie np 10 tygodni tylko 5...
I zaraz wytłumaczę dlaczego to nie jest możliwe.Na pierwszych zajęciach dostajesz zestaw ćwiczeniowy (książeczki, zeszyciki, termometry, itp.) tłumaczy się narzeczonym na czym polega "kalendarzyk małżeński" :D :D od tego dnia następne spotkanie odbędzie się w przeciągu miesiącem, bo muszą sprawdzić "pracę domową :)))

I poradnictwo odbywa się zazwyczaj na terenie Kościoła w określony dzień o umówionej godzinie...Na 100% pewna nie jestem, czy we wszystkich, ale w tych co ja byłam i rozmawiałam na ten temat tak odbywały się zajęcia.

Darunia - można odbyć poradnictwo podczas jednego spotkania, trwa ono około 4 godzin... też dostajesz materiały dydaktyczne itp. Kosztuje to 50 zł. (podobno za te materiały), ale za jednym razem masz z głowy wszystkie 3 spotkania :) My robiliśmy to poradnictwo u Pani na Pogórzu, jest to katechetka i te spotkania prowadzi u siebie w mieszkaniu, także nie zawsze odbywa się to przy kościołach... Dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie ma czasu na robienie poradnictwa w parę miesięcy...

image
image
Wczoraj powiedziano nam, że przy mojej parafii poradnictwo odbywa się w przeciągu 2,5 godz. na jednym spotkaniu

Uuuu, a my sporo czasu poświeciliśmy na poszukiwanie osoby, która mogłaby przeprowadzić nam ten kurs z przyśpieszeniem...Zmieniamy z narzeczonym Parafię do ślubowania i żeby odebrać dokumenty i przekazać do innej, (według wymagań proboszcza :| ) musimy mieć do końca wypełnioną kartę... A ślub tuż, tuż...

Sunny1984 dziękuję, że wyprowadziłaś mnie z błędu :) a resztę przepraszam, kierowałam się wiadomościami zdobytymi podczas rozmów z katechetkami w czasie swoich poszukiwań poradnictwa...

dziewczyny to podajcie mi miejsce gdzie można odbyć za jednym razem wszystko.
Czy ja bym mogła też poprosić o namiar do tej pani na pogórzu??

Ps. Caesariatus a do jakiej parafii należysz i czy mogą tam chodzić osoby spoza?;-)

image

Numer tel. do Pani Ireny Machnikowskiej to 058 665-70-20. Spotkania zazwyczaj organizuje w soboty na 16, ale jak wam nie pasuje to może zgodzi się na inny termin :)

image
image
Kosmisia, należę do parafii Kozala, nauki będę robić w Podwyższenia Krzyża (bo w Kozala nie prowadzą), a poradnictwo albo na Kozala albo w Podwyższenia krzyża - jeszcze nie wiem :) I do Podwyższenia na nauki i do Kozala na poradnictwo możesz spokojnie chodzić nawet jeśli do parafii nie należysz, nie ma znaczenia, gdzie będziesz uczęszczać na te spotkania :)

a u tej Pani co podaliście to można odbyć wszystko za jednym razem???
poproszę o odpowiedż na mojego e-maila
No to my jutro zaczynamy nauki w Pruszczu :) 4 spotkania w Podwyższenia Krzyża, zobaczymy jak to będzie... Nic się za nie nie płaci.

o :) a trzeba mieć skierowanie od księdza? Bo ja też jestem z tej parafii...I może lepiej zostać u siebie na naukach niż pędzić gdzieś do
Gdańska.

[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
No my właśnie wyszliśmy z założenia, że po co pędzić wieczorami do Gdańska, skoro można u siebie chodzić na nauki. Czy będzie źle czy dobrze - nie mam pojęcia, bo nie słyszałam żadnych opinii o naukach w tym kościele, więc się okaże :) Pani z biura parafialnego jakiś czas temu przez telefon wprowadziła mnie w błąd mówiąc, że muszę wziąć ze swojej parafii karteczki, poszłam więc do Kozala i tam się okazało, że tej babki mam nie słuchać, bo oni nawet takich karteczek nie mają :) Poszłam więc bezpośrednio do biura przy Kościele Podwyższenia i ta sama pani bez najmniejszego problemu wypisała mi karteczkę, na której mamy zbierać pieczątki :) No więc jutro idziemy po pierwszą ;)

wielkie dzięki za info :) właśnie poprosiłam mojego M., żeby zobaczył, czy da się jeszcze na nie zapisać :)

nie trzeba się zapisywać :) one prowadzone są cyklicznie - w każdy wtorek omawiany jest kolejny temat, niezależnie od tego, kiedy zaczniesz chodzić, zrobisz po kolei wszystkie tematy :) wystarczy wziąć kartkę z biura i przyjść na spotkanie we wtorek na 19.00 :) wiem, że na te nauki specjalnie przyjeżdżają różne osoby z Gdańska czy może skądś dalej nawet i omawiają temat, który do nich należy

aha :) no nawet jeszcze lepiej :)
Choć nie zdążę mojemu M. tego przekazać, bo się w kancelarii stawił właśnie i czekam na wieści;)
Wielkie dzięki za informacje :)

nie ma za co :)

no i wszystko załatwione :) Tylko dowiedzieliśmy się, że już nasza godzina zajęta :(( (ksiądz chyba zapomniał nas wpisać w tył poprzedniego kalendarza...:( ) więc wzięliśmy 15-tą... Ale ważne, że się dało załatwić nasz termin, bo mało brakowało, a byśmy w ogóle nie zapisali się na 11 lipca :/ (a salę już mamy...)

O kurcze... szkoda, że z godziną nie wyszło, dobrze, że w ogóle termin nie odpadł... To jest to, czego ja się obawiam w Bazylice Mariackiej... A nie zapiszą nas wcześniej niż w grudniu... Zobaczymy co to będzie, chciałabym mieć ślub na 16.00, to taka najbardziej w sam raz godzina wydaje mi się...

To kiedy zaczynacie nauki? :)

jutro :)

My też właśnie chcieliśmy na 16, no ale trudno.

No to pewnie się spotkamy :) Choć narzeczony namawia mnie, by zacząć nauki w kolejny wtorek, a nie w dzień moich urodzin ;)

po części ma rację :)

jeszcze nad tym pomyślimy :)

My już mamy nauki za sobą:-) Chodziliśmy do Katedry, troszke za długo trwały, ale luz. teraz jesteśmy na etapie poszukiwania dobrego poradnictwa rodzinnego, ale pani (ta, o której mowa wcześniej) nie odbiera telefonów.

image

Hm... Dodzwoniłem się do tej pani Machnikowskiej z Pogórza. Wszystko ok, elastyczność gdy chodzi o terminy - jednak bynajmniej spotkanie nie jest jedno, a trzy, w jakiś odstępach czasu. Czyli dokładnie to, czego chcieliśmy uniknąć :|
tomuu - trzeba było powiedzieć, że ślub macie za miesiąc to zrobiłaby wam jedno spotkanie ;)

image
image
tak tak!! trzeba ją nakręcić-powiedzcie,że wyjeżdżacie albo coś. My tez u niej mieliśmy i nie było problemu:)

image
heheh a nie prosi o jakieś potwierdzenie tego faktu?:D

image

Nas o nic nie prosiła ani nie pytała :)

image
image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry