Widok
Nigdzie nie odbędziesz 3 spotkań w ciągu 3 godzin naraz, ja też szukałam parafii, gdzie mogłabym je przejść szybciej, udało się w jednej dogadać, że cały kurs będzie trwał nie np 10 tygodni tylko 5...
I zaraz wytłumaczę dlaczego to nie jest możliwe.Na pierwszych zajęciach dostajesz zestaw ćwiczeniowy (książeczki, zeszyciki, termometry, itp.) tłumaczy się narzeczonym na czym polega "kalendarzyk małżeński" :D :D od tego dnia następne spotkanie odbędzie się w przeciągu miesiącem, bo muszą sprawdzić "pracę domową :)))
I zaraz wytłumaczę dlaczego to nie jest możliwe.Na pierwszych zajęciach dostajesz zestaw ćwiczeniowy (książeczki, zeszyciki, termometry, itp.) tłumaczy się narzeczonym na czym polega "kalendarzyk małżeński" :D :D od tego dnia następne spotkanie odbędzie się w przeciągu miesiącem, bo muszą sprawdzić "pracę domową :)))
Darunia - można odbyć poradnictwo podczas jednego spotkania, trwa ono około 4 godzin... też dostajesz materiały dydaktyczne itp. Kosztuje to 50 zł. (podobno za te materiały), ale za jednym razem masz z głowy wszystkie 3 spotkania :) My robiliśmy to poradnictwo u Pani na Pogórzu, jest to katechetka i te spotkania prowadzi u siebie w mieszkaniu, także nie zawsze odbywa się to przy kościołach... Dobre rozwiązanie dla kogoś kto nie ma czasu na robienie poradnictwa w parę miesięcy...
Uuuu, a my sporo czasu poświeciliśmy na poszukiwanie osoby, która mogłaby przeprowadzić nam ten kurs z przyśpieszeniem...Zmieniamy z narzeczonym Parafię do ślubowania i żeby odebrać dokumenty i przekazać do innej, (według wymagań proboszcza :| ) musimy mieć do końca wypełnioną kartę... A ślub tuż, tuż...
Sunny1984 dziękuję, że wyprowadziłaś mnie z błędu :) a resztę przepraszam, kierowałam się wiadomościami zdobytymi podczas rozmów z katechetkami w czasie swoich poszukiwań poradnictwa...
Sunny1984 dziękuję, że wyprowadziłaś mnie z błędu :) a resztę przepraszam, kierowałam się wiadomościami zdobytymi podczas rozmów z katechetkami w czasie swoich poszukiwań poradnictwa...
Kosmisia, należę do parafii Kozala, nauki będę robić w Podwyższenia Krzyża (bo w Kozala nie prowadzą), a poradnictwo albo na Kozala albo w Podwyższenia krzyża - jeszcze nie wiem :) I do Podwyższenia na nauki i do Kozala na poradnictwo możesz spokojnie chodzić nawet jeśli do parafii nie należysz, nie ma znaczenia, gdzie będziesz uczęszczać na te spotkania :)
No my właśnie wyszliśmy z założenia, że po co pędzić wieczorami do Gdańska, skoro można u siebie chodzić na nauki. Czy będzie źle czy dobrze - nie mam pojęcia, bo nie słyszałam żadnych opinii o naukach w tym kościele, więc się okaże :) Pani z biura parafialnego jakiś czas temu przez telefon wprowadziła mnie w błąd mówiąc, że muszę wziąć ze swojej parafii karteczki, poszłam więc do Kozala i tam się okazało, że tej babki mam nie słuchać, bo oni nawet takich karteczek nie mają :) Poszłam więc bezpośrednio do biura przy Kościele Podwyższenia i ta sama pani bez najmniejszego problemu wypisała mi karteczkę, na której mamy zbierać pieczątki :) No więc jutro idziemy po pierwszą ;)
nie trzeba się zapisywać :) one prowadzone są cyklicznie - w każdy wtorek omawiany jest kolejny temat, niezależnie od tego, kiedy zaczniesz chodzić, zrobisz po kolei wszystkie tematy :) wystarczy wziąć kartkę z biura i przyjść na spotkanie we wtorek na 19.00 :) wiem, że na te nauki specjalnie przyjeżdżają różne osoby z Gdańska czy może skądś dalej nawet i omawiają temat, który do nich należy
no i wszystko załatwione :) Tylko dowiedzieliśmy się, że już nasza godzina zajęta :(( (ksiądz chyba zapomniał nas wpisać w tył poprzedniego kalendarza...:( ) więc wzięliśmy 15-tą... Ale ważne, że się dało załatwić nasz termin, bo mało brakowało, a byśmy w ogóle nie zapisali się na 11 lipca :/ (a salę już mamy...)
[url=www.nawieszaczku.pl]
[/url]