Widok

poradźcie mamy jaką pralkę warto kupić

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chcę kupić nową pralkę i chętnie posłucham Waszych porad jakiej firmy z jakimi opcjami? co się sprawdziło a co nie? zastanawiałam się nad pralkosuszarką, ciekawa jestem opinii uzytkowników?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam od czterech lat pralkę Gorenje. Jestem z niej bardzo zadowolona, ani razu jeszcze się nie zepsuła, a piorę bardzo często (nieraz 3 pralki na dzień). Ma opcję opóźnienia startu i wyższego poziomu wody.
Pralkosuszarki nie polecam. Sporo ubrań kurczy się po suszeniu w niej.
Pralko suszarki nie polecam o niebo lepiej pralkę i suszarkę (korzystałam z obu opcji). Przy pralkosuszarce załadunek prania jet większy, a suszyć możesz mniejszą ilość kg więc część trzeba odjąć. W suszarce nigdy nic mi się nie skurczyło ;) a używamy z rodzicami dobre kilka lat :) jakość szuszenia wg mnie lepsza i prania jak się od razu wyjmie i poskłada po suszeniu nie trzeba prasować :)
My mamy BOSCH WAE 20391 PL i jesteśmy zadowoleni :)
Suszarki firmy niestety nie pamiętam, ale to jakiś starszy model
image
Ja polecam pralkę Bosh modelu nie podam bo już mam ją od ponad 6 lat,suszarkę simens nic się jeszcze nie skurczyło ani nie zniszczyło.
Nam pare dni temu popsuła sie pralka, pan wymienił jedną czesc za 200 zl.
Pralke Samsung mamy jakies 8 lat i pierwszy raz sie zepsula, koleś powiedzial ze to normalne zuzycie pralki i po takim czasie moze w dobrej pralce byc już cos do wymiany.

Podpytalam sie go troche jaką pralkę wybierać i dał kilka rad:
- nie warto kupować pralek ktore kosztują ponad dwa tysiace zlotych bo wczesniej czy pozniej i tak sie zepsuje, a pralki takich firm jak bosch czy siemens mają tylko oryginalne części zamienne i naprawa jest bardzo kosztowna, nieoplacalna.

Jego zdaniem lepiej kupić tańszą pralkę ok 1000-1200 zl, która jest równie dobra, a nie bedzie szkoda jej zamienic na nową w przypadku awarii

Na pytanie czy warto inwestowac w pralkę np firmy Miele ktora kosztuje np 6000 zl, powiedzial - każda pralka się psuje jedna troche wczesniej druga pózniej, zalezy od typu i szczęscia własciciela.
Jesli w pralce zepsuje się nie grzalka itp tylko elektronika to pralka jest albo do wyrzucenia albo koszt naprawy bardzo wysoki.
To zdanie pana specjalisty...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pralkę przede wszystkim oszczędną taką z klasą energetyczną A++ lub A+++ oraz z dużą ilością obrotów np 1400 lub nawet 1600 no chyba że możesz pozwolić sobie na pralkę i suszarkę lub masz miejsce gdzie suszyć;)
My mamy taką z 1400 obrotów wirowania i ciuszki są prawie suche po wyjęciu;) wystarczy godzina czy dwie na balkonie i są całkiem suche;)

Co do firmy to dużo nie pomogę, ale tak jak pisała Aaaaa każda pralka się kiedyś popsuje więc lepiej taką z mniejszą ilością elektroniki;)))), zawsze to mniej części które mogą nawalić;)

Pralko-suszarki również nie polecam, gdyż jak "coś jest od wszystkiego to jest do niczego" ;P
Pieniądze szczęścia nie dają, ale łatwiej cierpieć w luksusie...
[url=http://lilypie.com]
image[/url]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
> To zdanie pana specjalisty...

Zauważ, że Pan żyje z naprawy pralek, zatem niekoniecznie musi być obiektywny. Pralki Miele kosztują kosmicznie dużo, ale też działają po 20 i więcej lat bezawaryjnie. Mając budżet rzędu 1 kzł zastanawiałbym się nad alternatywą: nową Jakąś Tam lub używaną Miele. Z pewnością nie kupiłbym nowej pralki za 2 kzł - i tu się zgadzam ze zdaniem Pana specjalisty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Zauważ, że Pan żyje z naprawy pralek, zatem niekoniecznie musi być obiektywny. "

Dlatego właśnie napisałam że to jest jego zdanie (nie moje).
Mało obiektywne, ale może komuś się przyda taka informacja :)
dzieki za porady chyba faktycznie odpuszczę sobie pralko suszarkę i wybiorę coś z dużą ilością obrotów bo na dwa sprzęty oddzielnie nie mam miejsca w domu. a co do firmy.... duzo osób poleca bosha...
Jeśli niebawem... a tak może być będę wymieniać pralkę napewną będę brała takie opcje - duże dzwi (bezcenne przy wkładaniu/wyjmowaniu np. kołdry, pojemna - czyli żeby taką kołdrę właśnie wyprać (teraz mam taką wąską i jest z tym problem), jakaś funkcja eko na małe, krótkie pranie, wysokie obroty, opóźniony start - świetna funkcja, jeśli wiesz o której wracasz, możesz ustawić akurat koniec prania na Twój powrót, nie czekasz, a pranie nie pozagniatane. A i jeszcze fajna opcja jak jest zegar z wyświetlaczem, który pokazuje ile jeszcze minut zostało do końca prania - no ale to w tych z większą elektroniką zdaje się.
Na pewno nie ma co się łaszczyć na niewiadomo jaką ilość programów do prania, bo potem i tak się kozysta z góra trzech- to tak z mojej praktyki.

Moja mama ma Beko, świetne duże drzwi, bardzo wygodne i jest bardzo cicha, niestety modelu nie znam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z racji braku miejsca na dwa sprzęty kupiłam właśnie pralko-suszarkę firmy Hotpoint Ariston. Obawiałam się właśnie tego, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak jak napisał ktoś wyżej, ale postanowiłam zaryzykować bo stojąca ciągle w mieszkaniu suszarka z ciuchami doprowadzała mnie do szału. No i po ok pół roku użytkowania mojej pralkosuszarki mogę stwierdzić, że kocham ją chyba jeszcze bardziej niż zmywarkę :)
Mam 9kg wsadu prania i 6kg suszenia więc jeśli wykorzystam cały bęben na pranie suszenie muszę podzielić ale do tej pory tylko raz udało mi się uzbierać 9kg prania w jednym kolorze.
Nie udało mi się jeszcze niczego w suszarce skurczyć :)
odeszło też mnóstwo prasowania, trzeba przetestować kilka suszeń i już dokładnie wiem jaki program nastawić, żeby pranie wyjąć, dobrze strzepnąć, ja rozkładam wszystko na zwykłą suszarkę na dosłownie 2-3 minuty żebyu "odparowało" i składam do szafy.
Prasowanie koszul męża też stało się łatwiejsze.
Trochę bałam się o rachunki, ale jesli chodzi o wodę jest nawet lepiej niż było a w r-kach za prąd też bez zmian.
mam taką http://www.mediamarkt.pl/pralko-suszarka-hotpoint-ariston-wdd-9640b-eu,id-284973?gclid=CM66pI26q78CFasBwwodmi0AJg
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
ja mam pralkę i suszarkę oddzielnie. Obydwa sprzęty marki LG,jeśli masz miejsce to lepiej kup oddzielnie, bo wychodzi trochę bardziej ekonomicznie (pod względem zużycia prądu). A suszarka to świetna sprawa, mam małe dziecko i pranie jest codzienne czasami nawet dwa razy dziennie, już nie miałam gdzie tego rozwieszać więc kupiłam suszarkę. I nie żałuję, to spora wygoda.
niestety miejsca nie mam na dodatkową suszarkę :(
Ja mam Beko i jestem mega zadowolona ;)
Energooszczędna A++ i z funkcją baby project
A ile z tych oszczędności wpłynęło Ci na konto?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Co kupić - wyposażenie

Meble kuchenne z salonu czy od stolarza? (136 odpowiedzi)

Witam, Jakieś 4 lata temu urządzałem pierwszą w życiu kuchnię w moim własnym, nowym mieszkaniu....

drzwi wejściowe (3 odpowiedzi)

jakie macie drzwi wejściowe do domu? Ja bardzo długo szukałam dobrych drzwi pasujących do domu...

drzwi wewnętrzne. białe? (51 odpowiedzi)

zastanawiam sie czy są "modne" białe drzwi wewnętrzne? w mieszkaniu. jakie są plusy i minusy...

do góry