Widok

poszukuje Osoby, kompetentnej w temacie ZABURZEŃ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ,

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

poszukuje Osoby, kompetentnej w temacie ZABURZEŃ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ,

moje dziecko ma wskazania ku postawieniu diagnozy, niestety na obecna chwile koszt takiego badania jest dla mnie za wysoki, wydaje mi się ze jakieś pojecie mam na ten temat, jednakże wolałabym skonsultować się z kimś kompetentnym/doświadczonym w temacie by coś podpowiadzial/ ustosunkował się do moich podejrzeń.

ps. NIE poszukuje adresów poradni/ stowarzyszeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my robiliśmy diagnozę za darmo. Nie wiem po co wydawać te 200 na badanie w prywatnej placówce

w necie masz dużo na ten temat. Jak się orientujesz to pewnie wiesz,ze bez terapii cieżko coś samemu zrobić. Zależy jakie problemy ma twoje dziecko
"Nie wiem po co wydawać te 200 na badanie w prywatnej placówce"

Mogę zapytać ile czasu czekałaś "w kolejce"?

Ja robiłam prywatnie niecały miesiąc temu... niestety są ogromne terminy albo rejonizacja a ja mam już 6 letnie dziecko i takie problemy,że nie byłam w stanie czekać ani miesiąca dłużej.

Na Wałowej podobno kolejki na terapię 3 lata,tak mi pani przez telefon powiedziała.Także na terapię też musimy chodzić prywatnie.
Jak sama pani terapeutka mi powiedziała rodzice zdrowych dzieci mają najgorzej.Zdrowych w sensie,że jest tylko problem samych zaburzeń integracji sensorycznej a poza tym nie występuje u dziecka żadna niepełnosprawność.
Do autorki wątku - w jakim wieku jest Twoje dziecko i jakie ma niepokojące objawy,które kwalifikują je do diagnozy SI?
Jeśli możesz czekać to zapisz się gdzieś na fundusz - np. w poradni PP na Morenie kazali mi dzwonić w sierpniu i pytać o terminy.

Jeśli chcesz to pytaj na priv joanna761@wp.pl
Bardzo przepraszam,ze sie wtrace,ale mama gdzie robiłaś za 200?bo gdzie nie dzwoniłam to sobie życzono 600-800?
meggii przepraszam że i ja się wtrącę :) ja zrobiłam za 280 zł na Ujeścisku.
Takich cen to nigdzie nie widziałam - nawet w Wa-wie widziałam za 320 zł.
dzięki

Te Panie do których dzwoniłam mówiły że będa obserwoać córeczkę w domu przedszkolu na placu zabaw i miały niby z nami tydzień spedzić,aby diagnoza była najbardziej wiarygodna.Troszke odniosłam wrazenie jakby chciały sobie na kroliczka popatrzeć.
Puki co pozapisywane jesteśmy w owi na wałowej i jeszcze w jednej poradni i czekamy już rok
Z tego co się orientuję to taka diagnoza zajmuje od 2-4 spotkań godzinnych w zależności od wieku dziecka i od tego jak współpracuje.
Mojej córci udało się zrobić w trakcie jednego 1,5h spotkania ale to 6 letnia dziewczynka,super współpracowała i wykonywała wszystkie polecenia.
Potem byłam jeszcze na omówieniu plus kolejna wizyta pokaz masażu Wilbarger i wszystko w tej kwocie 280 zł.
" i czekamy już rok"

No niestety terminy są powalające.
Ja niestety nie mogłam czekać... mamy oprócz zaburzeń SI zdiagnozowaną ogromną nadwrażliwość dotykową i już działamy w tym kierunku a tak wykańczalibyśmy się dalej psychicznie i my i córa:(
U nas też jest coś na rzeczy i chyba też skłonie sie na prywatne badanie.

Czekać mamy jeszcze około 2-3 lat.

A jak wygląda terapia przy tej nadwrażliwości?

Autorkę przepraszam za wtrącenie,ale pomomo,że duużo czytam na ten temat nie spotkałam jeszcze nikogo po tych testach i z ustalona terapią
robiłam w styczniu diagnozę w Wyspie na Pilotów. Były 2 spotkania po godzinie.
megii - teraz przez 2 tyg mamy wykonywać wspomniany wyżej masaż Wilbarger, który robi się z zegarkiem w ręku co 2h więc jest to możliwe jedynie na urlopie.
Zakupiłam kocyk obciążeniowy - jest to 10% masy ciała dziecka więc w naszym przypadku 2 kg. Pół h po zaśnięciu okrywa się nim dziecko na 30min.
Do tego dużo stymulacji ruchowej - skakanie,bujanie,turlanie,huśtawki karuzela, owijanie ciasno w kocyk,zakupiłam też specjalną poduszkę do siedzenia,stąpania po niej taką dmuchaną z "kolcami".
No i to na razie tyle - od września dojdzie jeszcze terapia raz w tygodniu już tam w ośrodku i ma trwać ok roku.
dzięki już sami robimy podobne ćwiczenia oprócz tego masażyku i kiedyś fizjoterapeutka poradziła aby przykrywać młoda ciężka kołderka-udało mi się takowa znależdz(nietypowa bo wypełnina taką cieżką fizeliną) wie ten kocyk poniekąd mamy zaliczony
Jeszcze raz dziękuję za info
czekaliśmy ok. miesiąca na badanie. Robiliśmy w poradni psych-ped za darmo. Ale to naprawdę szybko było, bo w czerwcu byliśmy na pierwszej konsultacji a we wrześniu mieliśmy już wyniki w ręku
Nie ma za co :)
To w miarę szybko... aczkolwiek 3 miesięcy to i tak nie chciałabym już czekać.
Poza tym jak już wspomniałam na nfz nigdzie nie zaproponowano mi terminu na najbliższe miesiące.
dziękuje za

JEDNAKŻE NADAL poszukuje Osoby, kompetentnej w temacie ZABURZEŃ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

do góry