Re: potrawy do zamrożenia
pół kilo mięsa mielonego ( ja dzis mialam z piersi indyka, bo delikatne jest )
3 jajka
sół, pieprz
bułka tarta do zagęszczenia masy lub namoczona bułka kajzerka
troche...
rozwiń
pół kilo mięsa mielonego ( ja dzis mialam z piersi indyka, bo delikatne jest )
3 jajka
sół, pieprz
bułka tarta do zagęszczenia masy lub namoczona bułka kajzerka
troche przyprawy do mięsa mielonego
1. mieszasz wszystko razem, tak jak do kotletów mielonych
2. formujesz klopsiki, wielkość taka jaką lubicie :)
3. obtaczasz klopsiki w mące i gotujesz w gorącej wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej, kilku ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liścia
laurowego
4. nie wiem ile trzeba gotowac, ja to robie zawsze na "oko" ale chyba ok
15 minut, zreszta będziesz widziala
5. dodajesz drobno posiekany koperek
6. zagęszczasz sos maka rozrobioną z woda z tych wlasnie klopsików
lub śmietaną, takze według uznania :)
7. doprawiasz danie przyprawami jakimi lubisz, ja zazwyczaj dodaje
troszke soli, pieprzu i "Warzywka" lub "Vegety"
aha........ ja mroże klopsiki w pudełkach po lodach Algida, są rewelacyjne do mrożenia :)
zobacz wątek