Widok

potrawy do zamrożenia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
chciałabym zrobić zapas w zamrazarce na cięzkie czasy kiedy nie będzie chciało mi sie gotować

dlatego poszukuje przepisów co by mozna zamrozić chodzi o gotowe dania, wiem ze praktycznie wszystko ale może macie jakies swoje propozycje co zamrażacie

jutro robię kluski slaskie i bach do zamrażarki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

aktualnie jest sezon letni, wiec wszelkie owoce jak maliny czy truskawki warto zamrozić na kompot, który zima bardzo chętnie się wypije ;p
https://www.mojniemowlak.pl/jak-mrozic-swieze-maliny/

Agitka
2009-10-08 20:33:55
chciałabym zrobić zapas w zamrazarce na cięzkie czasy kiedy nie będzie chciało mi sie gotować

dlatego poszukuje przepisów co by mozna zamrozić chodzi o gotowe dania, wiem ze praktycznie wszystko ale może macie jakies swoje propozycje co zamrażacie

jutro robię kluski slaskie i bach do zamrażarki
Wolę kupić już gotowe mrożonki czy gotowe dania, zawsze mam jakiś zapas w zamrażarce i chętnie z nich korzystam. Bardzo lubię gotowce z Frosty, makarony, czy burgery.
Dodam jeszcze fasolkę po bretońsku
Ja także robię zapasy w zamrażarce na cały miesiąc różne zupy pierogi kopytka sosy bigos krokiety kotlety już smażone naleśniki gołąbki lub (risotto) .....
Do leczą dodaję jajkami surowe,moja rodzina to uwielbia.
naleśniki to jak najbardziej można :) gorzej ze śliwkami - wzdymają i maleństwo karmione piersią może mieć kłopoty z brzuszkiem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a..... przypomnialo mi sie że jeszcze mozna zamrozić krokiety z kapusta i pieczarkami :) sa zawijane w cieście nalesnikowym więc powinno byc ok :)
Natkę i koperek też mrożę :)
naleśniki to chyba tak ale czy śliwki
czytała gdzies że nalezy unikac owocow z duża pestką, jak brzoskiwnie i sliwki

a tak se pomyslałam o zrobieniu krokietów ze szpinakiem
ale to tez jest potem obsmażone, ale szpinak chyba można
Hmm a czy naleśniki też wchodzą w grę jeśli chodzi o menu karmiącej mamy? Takie smażone praktycznie bez oleju :) Naprodukowałam dzisiaj całą górę i chcę "nadziać" powidłami śliwkowymi i zamrozić. Gdybym mogła je potem jeść po porodzie, to byłoby super - zawsze to jakiś szybki obiad w pogotowiu :)
I klopsiki też dzisiaj chcę zrobić i pomrozić :)
może ktoś jeszcze doda swoje ulubione przepisy :)
ja dodaje troszke suszonego ale uważam ze do tych pulpecików to jednak lepszy świeży :)
aleksandra27 na weekend mam obiad zaplanowany ale przy najbliższej okazji zrobię pulpeciki.Moja córcia lubi klopsiki więc powinny jej smakowac.A koperek koniecznie swieży czy suszony też będzie ok?

I potwierdzam,że pudełka po lodach super nadają się do mrożenia:)

Pieczywo też zamrażam.
Leczo robię dokładnie tak jak adziula pisze.Pyyyszne jest!:)
Warzywa należy wrzucic do wrzątku i obgotowac ok 1-2 minutki:) wystudzic i zamrozic.
A ja mrożę jeszcze placki naleśnikowe, potem mam jak znalazł, albo do wykorzystania na słodko, albo na pikantnie :)
Notorycznie mrożę pierogi i pieczywo, mam taki fajny grill do chleba, i takie rozmrożone bułeczki można ładnie podpiec i są jak z piekarni :D
Mrożę knedle ze śliwkami, owoce, sosy do makaronu, zupy. Zupę zamrażam w miseczce, a potem przekładam do woreczka, żeby zajmowała mniej miejsca.

Ale nie zamrażałam warzyw, bo chyba trzeba zblanszować? A nie bardzo wiem jak ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kiedys mroziłam wędliny, ale normalnie było mozna z nich wycisnąc wodę także przestałam i wole swierze

dzis zrobiłam kluski sląskie i trzy porcje zamroziłam
jutro robimy pulpety :)
ja jeszcze mrożę w osobnych pojemniczkach drobno posiekana pietruszke i koperek.

jak nie mam swieżego to jak znalazł do zupy :)
no ser traci trochę smaku, ale i tak wolę mój ulubiony ser z zamrażalnika niż kupiony jaki jest na szybko w sklepie pod domem ;)

co do pieczywa - ja nigdy nie wkładam do piekarnika, tylko wyjmuję tak 2-3 godziny przed jedzeniem, ewentualnie wieczorem na rano. kanapki do pracy robię też czasami wieczorem z takiego jeszcze lekko zmrożonego chleba (krojonego) lub bułek (po jakichś 20 minutach dają się rozkroić) - i wtedy rano w pracy są pyszniutkie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sera osobiscie nie polecam mrozic. nam nie smakuje. wedlina nie jest najgorsza.

z racji tego, ze nie mieszkamy w polsce tez bardzo duzo mrozimy- to co przywieziemy z polski do domku i powiem szczerze, ze tj wedline i ser wole kupic z dluizszym terminem waznosci i trzymac w lodowce niz jesc mrozona- poprosty taka nam nie smakuje :/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (177 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

krem nawilżający do twarzy (45 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

wycieczki objazdowe (26 odpowiedzi)

Szukam informacji o wycieczkach objazdowych w Europie. Chodzi nam o zwiedzanie np. autokarem...

do góry