Widok

potrawy do zamrożenia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
chciałabym zrobić zapas w zamrazarce na cięzkie czasy kiedy nie będzie chciało mi sie gotować

dlatego poszukuje przepisów co by mozna zamrozić chodzi o gotowe dania, wiem ze praktycznie wszystko ale może macie jakies swoje propozycje co zamrażacie

jutro robię kluski slaskie i bach do zamrażarki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola super dzieki :*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie ma za co, daj znac jak ci wyszły :)
aleksandra27 zrobiłam dzisiaj Twoje klopsiki i szczerze mówiąc nie wiem, czy doczekają powrotu męża :) Mniam mniam. Palce lizać.
:) bardzo sie ciesze że smakowały :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dołączę się do pytania - a wędlina i ser żółty rozmrożony są tak samo smaczne jak kupione świeże?
i mrozicie to w specjalnych pojemniczkach (dot. sosów i in.wodnistych rzeczy) czy w woreczkach?
ja mroże gotowe dania czyli np klopsiki z sosem koperkowym w pudełkach po lodach Algida.
ja też mrożę w pudełkach po lodach :)
moja Teściowa mrozi w woreczkach, Mama też w pudełkach po lodach.

ser trochę traci smak, ale nie jakoś drastycznie ;)
wędliny ja prawie nie jadam, tylko Mąż - ale nie narzeka ;) smak się chyba niespecjalnie zmienia, tylko trochę wody z nich zawsze znika i mam wrażenie, że są delikatniejsze po za- i rozmrożeniu.

aha, ja jeszcze mrożę chleb i bułki - smakują pysznie po rozmrożeniu, jak świeże, tylko zapachu takiego nie mają, ale są pyszne i chrupiące :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyznam szczerze, że pieczywa nigdy nie mroziłam, ale słyszałam o tym :)
A czy to prawda, że po odmrożeniu najlepiej jest włożyć pieczywo na chwilę do piekarnika?
Moj maz uwielbia lasagne, a wiadomo, ze jak juz sie ja robi to troszke czasu mija. Dlatego robie najwieksza mozliwa porcje (zalezy jak duze naczynie mam do wykorzystania). Calosc podpiekam, dwie porcje podaje na obiad a reszta wedruje do zamrozenia. Uzywam pojemnikow do zywnosci, ktore wytrzymuja bardzo niska jak i bardzo wysoka temperature. Jak mamy ochote to kilka minut w mikrofali i pyszna lasagne gotowa.
Ja mroze wszystko w tych pojemnikach, nawet zupy poniewaz moge maksymalnie wykorzystac miejsce w zamrazalniku a tak jak kiedys mrozilam w woreczkach to zawsze zostawalo wolne miejsce pomiedzy nimi, nawet jak byly super poukladane a ze ja uwielbiam mrozic wszystko to szkoda mi bylo tego miejsca.
Najlepsze w tych pojemnikach jest to, ze prosto z zamrazarki laduja w mikrofali. Nie trzeba brudzic dodatkowych naczyn a potrawy sa takie jak sprzed mrozenia. Nigdy za suche czy twardawe.
Polecam mrozic wszystko co przyjdzie do glowy.

A jeszcze pamietam, ze moja tesciowa mrozila pietruche i koperek w pojemniku do lodu lekko zalewajac woda.
Kiedys zrobilam z siostra niesamowita ilosc drozdzoweczek z serem i tez zamrozilam. Maz lasy na slodkosci tylko co chwilke wyciagal. 2 minuty w mikrofali i byly pyszniutkie, jakby wyjete z pieca. Ale to moze bardziej na deser niz na obiad.

Takze slodkie wypieki tez mozna z powodzeniem zamrozic.
ja sera osobiscie nie polecam mrozic. nam nie smakuje. wedlina nie jest najgorsza.

z racji tego, ze nie mieszkamy w polsce tez bardzo duzo mrozimy- to co przywieziemy z polski do domku i powiem szczerze, ze tj wedline i ser wole kupic z dluizszym terminem waznosci i trzymac w lodowce niz jesc mrozona- poprosty taka nam nie smakuje :/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ser traci trochę smaku, ale i tak wolę mój ulubiony ser z zamrażalnika niż kupiony jaki jest na szybko w sklepie pod domem ;)

co do pieczywa - ja nigdy nie wkładam do piekarnika, tylko wyjmuję tak 2-3 godziny przed jedzeniem, ewentualnie wieczorem na rano. kanapki do pracy robię też czasami wieczorem z takiego jeszcze lekko zmrożonego chleba (krojonego) lub bułek (po jakichś 20 minutach dają się rozkroić) - i wtedy rano w pracy są pyszniutkie ;)
ja jeszcze mrożę w osobnych pojemniczkach drobno posiekana pietruszke i koperek.

jak nie mam swieżego to jak znalazł do zupy :)
kiedys mroziłam wędliny, ale normalnie było mozna z nich wycisnąc wodę także przestałam i wole swierze

dzis zrobiłam kluski sląskie i trzy porcje zamroziłam
jutro robimy pulpety :)
A ja mrożę jeszcze placki naleśnikowe, potem mam jak znalazł, albo do wykorzystania na słodko, albo na pikantnie :)
Notorycznie mrożę pierogi i pieczywo, mam taki fajny grill do chleba, i takie rozmrożone bułeczki można ładnie podpiec i są jak z piekarni :D
Mrożę knedle ze śliwkami, owoce, sosy do makaronu, zupy. Zupę zamrażam w miseczce, a potem przekładam do woreczka, żeby zajmowała mniej miejsca.

Ale nie zamrażałam warzyw, bo chyba trzeba zblanszować? A nie bardzo wiem jak ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Warzywa należy wrzucic do wrzątku i obgotowac ok 1-2 minutki:) wystudzic i zamrozic.
Leczo robię dokładnie tak jak adziula pisze.Pyyyszne jest!:)
aleksandra27 na weekend mam obiad zaplanowany ale przy najbliższej okazji zrobię pulpeciki.Moja córcia lubi klopsiki więc powinny jej smakowac.A koperek koniecznie swieży czy suszony też będzie ok?

I potwierdzam,że pudełka po lodach super nadają się do mrożenia:)

Pieczywo też zamrażam.
ja dodaje troszke suszonego ale uważam ze do tych pulpecików to jednak lepszy świeży :)
może ktoś jeszcze doda swoje ulubione przepisy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry