Odpowiadasz na:

Re: potrawy z wędzonego łososia. proszę o jakiś fajny przepis :)

A i jeszcze Pappardelle z łososiem wędzonym i rukolą:

200 g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)
150 ml śmietanki kremówki starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część... rozwiń

A i jeszcze Pappardelle z łososiem wędzonym i rukolą:

200 g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)
150 ml śmietanki kremówki starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część skórki)
90 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
duża garść rukoli, opłukanej i bez twardych łodyżek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę, dodać makaron i ugotować go al dente. Odcedzić, zachowując około 1/3 szklanki wody, w którym gotował się makaron. Makaron włożyć z powrotem do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.
Dodać śmietankę kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać łososia oraz rukolę, wymieszać i ewentualnie dodać więcej wody gdyby sos był za gęsty*. Doprawić ewentualnie solą (uwaga, łosoś wędzony jest słony) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zaraz podawać.

zobacz wątek
14 lat temu
olaolenka24

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry