Widok

powitanie chlebem i solą

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie: czy może mi ktos napisać co mają powiedzieć mamy na przywitanie chlebem i sola? Może ktoś z Was zna jakiś fajny wierszyk? Ja niestety nigdzie nie mogę znaleść :( Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wierszyki są takie... no... nie lepiej coś od siebie od serca????
Wydaje mi sie ze to i tak jest improwizacja bo mamy sa zazwyczaj tak przejęte że nawet jak sobie przygotują mowę to i tak powiedzą coś innego i przeważnie kończy sie na całuskach i coś w stylu oby wam tego nigdy nie zabrakło.
one same beda wiedzialy co powiedziec i chyba lepiej zacinajac sie ze wzruszenia niz wierszykiem :) to w koncu nie na pokaz,
Jeziorko
Moja kolezanka z pracy miala cos takiego:

Matka: Co wybierasz? Chleb czy Pana Młodego??
Młoda: Chleb i Pana Młodego, zeby pracowal na niego.
U nas nie było żadnych wierszyków, rodzice cos powiezieli od siebie, a ja nawet nie pamiętam co, bo wszyscy byli zbyt przejęci...
precz z wierszykami Areczko jestesmy z Wami...

A tak na powaznie nie ma wiekszego kiczu niz wierszyki w tego typu uroczystosciach, zalatuje plastikiem i tandeta, wszystko tylko i wylacznie wlasnymi slowami
a może ktos napiszę jak to wogole ma wyglądać tzn. jak Państwo mlodzi maja sie zachować, czy to sól naprawdę trzeba jeść???
slyszalem ze jak sie nie zje to panna mloda zlamie obcas a pan mlody do godz 22 obali ze szwagrem litra na pol i bedzie mial wleczone, wstyd i lipa na calej linii :)
U mojej koleżanki był taki wierszyk jedna mama powiedziała:
Pani Młoda co wybierasz chleba, soli czy Pana Młodego, a Pani Młoda odpowiada: Chleba soli i Pana Młodego żeby zarabiał na niego, a druga mama powiedziała dużo krócej:
Pocałować i uszanować później podała Młodym chleb do ucałowania. Pozdrawiam
zapomniałes dodać że światkowa zacznie molestować swiatka, a świadek pannę młodą
Lepiej wlasnymi slowami, naprawde......

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
trzeba zjesc kawalek chleba umoczony w soli, fuuuuuuu. Na szczescie zaraz potem jest szampan powitalny i mozna to zapic :)
my mięliśmy wesele w ogrodzie domu moich rodziców a teraz i naszego więc moja mama witając nas powiedziałą "witamy was w naszym i waszym domu chlebem sola i miodem żeby tego wam w życiu nie zabrakło i błogosławimy na nową drogę życia" tak od serca a było pięknie ps my chcieliśmy błogosławieństwo po ślubie stad tez to blogosławieństwo w powitaniu - byłopięknie i wzruszająco
do góry