Widok

pożar w kuchence

w związku z tym,że podczas dzisiejszego pieczenia szaszłyków w kuchence elektrycznej powstał pożar - mam pytanie. Czy, po tym jak zgasiłam ten pożar dużą ilością wody, piekarnik elektryczny nadaje się jeszcze do użytku? Nie wiem jak mogło się zapalić...sama jestem w szoku, a teraz boję się podłączyć piekarnik do prądu... Odpowie ktoś na moje pytanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli to poważne pytanie, to...inne panie się za Ciebie wstydzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
tak, to jest bardzo poważne pytanie. A inne panie niech się wstydzą :) nic mnie to nie obchodzi. Chciałabym po prostu wiedzieć czy można jeszcze włączyć piekarnik. prosiłam o odpowiedź na moje pytanie , a nie o informację na temat stanu emocjonalnego innych pań ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zależy ile wody wlałaś. Ja bym zostawił go otwartego na 48h do odparowania wody i włączył - powinno być ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam nadzieję, że przed zalaniem piekarnika odłączyłaś go z gniazdka?
Jeśli nie, to - mówiąc oględnie - nie było to najmądrzejsze zachowanie :)
I nie zgadzam sie z Halewiczem. Jeśli to było zalanie a nie "popsikanie" to 48h z pewnością nie wystarczą.
Poproś kogoś znajomego, kto nie ma dwóch lewych rąk, żeby rozebrał ten piekarnik i go porządnie wysuszył.
Najprawdopodobniej po takiej operacji będzie żył nadal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, rozwiały one ostatecznie moją nadzieję, że jutro upiekę golonka :( . W takim razie zostawię piekarnik na dwa dni,nic nie będę ruszać... Życzę wszystkim braku takiej przygody, jaką ja dziś miałam. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zastanawia mnie tylko jak doszło do tego pożaru... Kochana, jeśli nie zrobiłaś czegoś mega głupiego to w moim odczuciu nie powinnaś wogóle ruszać tej kuchenki bez serwisu. Wysusz przez dwa dni, a potem wezwij serwis. Nie radziłabym nawet korzystać z płyty grzewczej/ automatycznego włączania palników. Jeśli był pożar z winy elektryki... to pupa. Ile wogóle ta Twoja kuchenka liczy wiosen?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do pożaru doszło tak: wyścieliłam blachę folią aluminiową (czego jak się dowiedziałam z instrukcji absolutnie nie wolno robić) i włożyłam na to szaszłyki. Piekłam je około 1 godziny, po czym włączyłam nadmuch, by się ładnie zarumieniły. Po około 5 - 10 min poczułam , że z kuchni wydobywa się dym. Poszłam zobaczyć, uchyliłam drzwiczki piekarnika , a stamtąd wydostał się ogień. Zamknęłam więc drzwiczki, otworzyłam okno - bo już nie było czym oddychać, odłączyłam piekarnik z prądu, nabrałam szybko wody do miski i wlałam do piekarnika. Musiałam wlać drugi raz, bo folia się paliła w środku piekarnika. Kuchnia gazowa ma około 6 lat. Nigdy dotąd nie miałam z nią problemu. jednak, jak widać na moim przykładzie, wszystko jest możliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdybyś wsadziła folię aluminiową do mikrofali, wiedziałabym co się stało;) Najpierw pisałaś, że to kuchenka elektryczna. Teraz napisałaś, że gazowa.... Czyli?:P

Tak czy inaczej - lepiej jej nie używaj - wcale, nie tylko piekarnika, ale całej aż do przybycia serwisu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie, kuchnia jest faktycznie elektryczna - machnęłam się :) A z jej użyciem faktycznie poczekam na serwis , bo boję wybuchu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:)
Ladnie Strazaczko ubierasz mysli w forme zdan.
Jasno i klarownie. :)
Podoba mi sie.
Jesli piekarnik elektryczny ma lat 6 swego zywota na tym padole to zapewne na grzalkach oporowych hula, a nie na zasadzie grzania indukcyjnego.
Nie bede sie madrzyl bo i nie ma nad czym.
Woda ma to do siebie, ze jest swietnym przewodnikiem dla poprzecznego przekroju przewodnika, ktorym plyna ladunki elektryczne pod wplywem przylozonego napiecia zasilajacego.
Sprawa prosta, o ile przewody elektryczne (agd ma raczej odpowiednio dobrana klase izolacji) nie zamokly na tyle, aby zrobic zwarcie elektryczne to po wlaczeniu nie bedzie bezposredniego polaczenia (przez wode)pomiedzy przewodem fazowym a neutralnym tudziez przewodem ochronnym.
Jezeli zrobi zwarcie zwyczajnie przepali sie wkrecany bezpiecznik topikowy (starego typu) lub opadnie Ci pstryczek od popularnej s-ki (sztoca, czy bezpiecznika automatycznego zwal jak zwal) na pozycje off. W tym wypadku inwestujesz w nowy topikowy bezp. lub podnosisz pstryczek (och kolokwializmy moje) do gory na pozycje on w zaleznosci jaki masz rodzaj zapezpieczenia.
No chyba ze masz wylacznik roznicowy :) (pewnie nie masz:)
No chyba ze masz kuchenke zailana trojfazowo. ( pewnie nie masz:)
Stan zwarcia ma to do siebie ze powoduje krotkotrwaly przeplyw tzw. pradu zwarcia, ktorego wartosc stanowi kilka lub nawet wiecej niz kilka :) wartosci pradu znamionowego/nominalnego, na ktory to zostala obliczona i wykonana grzalka elektryczna.
Reasumujac: jesli wysuszysz/obeschna przewody nie zrobisz zwarcia.
A czy sa wysuszone i/lub obeschly - na tyle, aby bezpiecznie wlaczyc -wie sie tylko wtedy gdy sprawdzi sie induktorem stan izolacji przewodow.
Reasumujac po raz drugi: ja bym wlaczyl. Serio! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapomnialem dodac, ze ow prad zwarcia naturalnie moze (choc nie musi) przepalic grzalke :)

ps. fajny watek :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A pralka Ci dziala :)
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i masz! Wyczułam odrobinę wsparcia ze strony ~c i już nic nie mogło stanąć pomiędzy mną i piekarnikiem... zwiały obawy i wątpliwości ... Włączyłam go (ach, cóż to była za chwila...). Od 15 min golonka są w piekarniku, słyszę jak skwierczą, jednak się nie palą :) A ja jestem szczęśliwa :):) jjjupi piekarnik działa! Dziękuję za wsparcie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Golonka powiadasz hmmmm
Pomimo, ze jestem jakies 150-200km od Singapuru az tutaj na statku czuje jej zapach.

ps smacznego.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się, że piekarnik hula:) Smacznej golonki życzę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
No to ja tylko dodam, że próbowałam tej golonki i wyszła przepysznie :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie macie zupelnie sumienia.
Oddam Wam, a co, sadystki, a mi hiszpanski kucharz robi od trzech dni na deser tiramisu OOoooo!!
A na drugiej, nocnej zmianie flap wyczynia azjatyckie cuda swiata od owocow morza przez miesa po zupy.
















Ale i tak tesknie za plackiem po cygansku wlasnej roboty :)
I za swoimi kiszeniakami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiszeniaki!
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję Kasiu. Zapraszam ponownie :) Strażaczka ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (704 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (8 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

Jakie dobre męskie perfumy (8 odpowiedzi)

Jak w temacie. Tak do 100 zł.

do góry