Widok

pożar w kuchence

w związku z tym,że podczas dzisiejszego pieczenia szaszłyków w kuchence elektrycznej powstał pożar - mam pytanie. Czy, po tym jak zgasiłam ten pożar dużą ilością wody, piekarnik elektryczny nadaje się jeszcze do użytku? Nie wiem jak mogło się zapalić...sama jestem w szoku, a teraz boję się podłączyć piekarnik do prądu... Odpowie ktoś na moje pytanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli to poważne pytanie, to...inne panie się za Ciebie wstydzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
tak, to jest bardzo poważne pytanie. A inne panie niech się wstydzą :) nic mnie to nie obchodzi. Chciałabym po prostu wiedzieć czy można jeszcze włączyć piekarnik. prosiłam o odpowiedź na moje pytanie , a nie o informację na temat stanu emocjonalnego innych pań ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zależy ile wody wlałaś. Ja bym zostawił go otwartego na 48h do odparowania wody i włączył - powinno być ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam nadzieję, że przed zalaniem piekarnika odłączyłaś go z gniazdka?
Jeśli nie, to - mówiąc oględnie - nie było to najmądrzejsze zachowanie :)
I nie zgadzam sie z Halewiczem. Jeśli to było zalanie a nie "popsikanie" to 48h z pewnością nie wystarczą.
Poproś kogoś znajomego, kto nie ma dwóch lewych rąk, żeby rozebrał ten piekarnik i go porządnie wysuszył.
Najprawdopodobniej po takiej operacji będzie żył nadal.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, rozwiały one ostatecznie moją nadzieję, że jutro upiekę golonka :( . W takim razie zostawię piekarnik na dwa dni,nic nie będę ruszać... Życzę wszystkim braku takiej przygody, jaką ja dziś miałam. Pozdrawiam.
Zastanawia mnie tylko jak doszło do tego pożaru... Kochana, jeśli nie zrobiłaś czegoś mega głupiego to w moim odczuciu nie powinnaś wogóle ruszać tej kuchenki bez serwisu. Wysusz przez dwa dni, a potem wezwij serwis. Nie radziłabym nawet korzystać z płyty grzewczej/ automatycznego włączania palników. Jeśli był pożar z winy elektryki... to pupa. Ile wogóle ta Twoja kuchenka liczy wiosen?
Do pożaru doszło tak: wyścieliłam blachę folią aluminiową (czego jak się dowiedziałam z instrukcji absolutnie nie wolno robić) i włożyłam na to szaszłyki. Piekłam je około 1 godziny, po czym włączyłam nadmuch, by się ładnie zarumieniły. Po około 5 - 10 min poczułam , że z kuchni wydobywa się dym. Poszłam zobaczyć, uchyliłam drzwiczki piekarnika , a stamtąd wydostał się ogień. Zamknęłam więc drzwiczki, otworzyłam okno - bo już nie było czym oddychać, odłączyłam piekarnik z prądu, nabrałam szybko wody do miski i wlałam do piekarnika. Musiałam wlać drugi raz, bo folia się paliła w środku piekarnika. Kuchnia gazowa ma około 6 lat. Nigdy dotąd nie miałam z nią problemu. jednak, jak widać na moim przykładzie, wszystko jest możliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdybyś wsadziła folię aluminiową do mikrofali, wiedziałabym co się stało;) Najpierw pisałaś, że to kuchenka elektryczna. Teraz napisałaś, że gazowa.... Czyli?:P

Tak czy inaczej - lepiej jej nie używaj - wcale, nie tylko piekarnika, ale całej aż do przybycia serwisu.
nie, kuchnia jest faktycznie elektryczna - machnęłam się :) A z jej użyciem faktycznie poczekam na serwis , bo boję wybuchu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:)
Ladnie Strazaczko ubierasz mysli w forme zdan.
Jasno i klarownie. :)
Podoba mi sie.
Jesli piekarnik elektryczny ma lat 6 swego zywota na tym padole to zapewne na grzalkach oporowych hula, a nie na zasadzie grzania indukcyjnego.
Nie bede sie madrzyl bo i nie ma nad czym.
Woda ma to do siebie, ze jest swietnym przewodnikiem dla poprzecznego przekroju przewodnika, ktorym plyna ladunki elektryczne pod wplywem przylozonego napiecia zasilajacego.
Sprawa prosta, o ile przewody elektryczne (agd ma raczej odpowiednio dobrana klase izolacji) nie zamokly na tyle, aby zrobic zwarcie elektryczne to po wlaczeniu nie bedzie bezposredniego polaczenia (przez wode)pomiedzy przewodem fazowym a neutralnym tudziez przewodem ochronnym.
Jezeli zrobi zwarcie zwyczajnie przepali sie wkrecany bezpiecznik topikowy (starego typu) lub opadnie Ci pstryczek od popularnej s-ki (sztoca, czy bezpiecznika automatycznego zwal jak zwal) na pozycje off. W tym wypadku inwestujesz w nowy topikowy bezp. lub podnosisz pstryczek (och kolokwializmy moje) do gory na pozycje on w zaleznosci jaki masz rodzaj zapezpieczenia.
No chyba ze masz wylacznik roznicowy :) (pewnie nie masz:)
No chyba ze masz kuchenke zailana trojfazowo. ( pewnie nie masz:)
Stan zwarcia ma to do siebie ze powoduje krotkotrwaly przeplyw tzw. pradu zwarcia, ktorego wartosc stanowi kilka lub nawet wiecej niz kilka :) wartosci pradu znamionowego/nominalnego, na ktory to zostala obliczona i wykonana grzalka elektryczna.
Reasumujac: jesli wysuszysz/obeschna przewody nie zrobisz zwarcia.
A czy sa wysuszone i/lub obeschly - na tyle, aby bezpiecznie wlaczyc -wie sie tylko wtedy gdy sprawdzi sie induktorem stan izolacji przewodow.
Reasumujac po raz drugi: ja bym wlaczyl. Serio! :)
Zapomnialem dodac, ze ow prad zwarcia naturalnie moze (choc nie musi) przepalic grzalke :)

ps. fajny watek :)
A pralka Ci dziala :)
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
No i masz! Wyczułam odrobinę wsparcia ze strony ~c i już nic nie mogło stanąć pomiędzy mną i piekarnikiem... zwiały obawy i wątpliwości ... Włączyłam go (ach, cóż to była za chwila...). Od 15 min golonka są w piekarniku, słyszę jak skwierczą, jednak się nie palą :) A ja jestem szczęśliwa :):) jjjupi piekarnik działa! Dziękuję za wsparcie :)
Golonka powiadasz hmmmm
Pomimo, ze jestem jakies 150-200km od Singapuru az tutaj na statku czuje jej zapach.

ps smacznego.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cieszę się, że piekarnik hula:) Smacznej golonki życzę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
No to ja tylko dodam, że próbowałam tej golonki i wyszła przepysznie :)
image
Nie macie zupelnie sumienia.
Oddam Wam, a co, sadystki, a mi hiszpanski kucharz robi od trzech dni na deser tiramisu OOoooo!!
A na drugiej, nocnej zmianie flap wyczynia azjatyckie cuda swiata od owocow morza przez miesa po zupy.

Ale i tak tesknie za plackiem po cygansku wlasnej roboty :)
I za swoimi kiszeniakami.
kiszeniaki!
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
Dziękuję Kasiu. Zapraszam ponownie :) Strażaczka ;)

Inne tematy z forum Hydepark

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (704 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Jaka jest najlepsza strona do pobierania darmowych dzwonków? (8 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, Czy kiedykolwiek bolała Cię głowa, szukając strony internetowej, z której można...

Jakie dobre męskie perfumy (8 odpowiedzi)

Jak w temacie. Tak do 100 zł.

do góry