Widok
pożyczka
Chcę wziąć ślub latem. Narzeczony ma trochę oszczędności, ja nie, a rodzice nie są w stanie nam dołożyć za wiele (może 1,5 tys.). Mimo to chcielibyśmy jakieś wesele, może bardziej imrezę dla młodych. Myślę, że wezmę jakiś kredyt lub pożyczkę. Wiem, że niektórzy z Was też się zapożyczali na ten cel i mam pytanie o to, gdzie braliście pożyczkę (tzn. gdzie są w miarę dobre warunki pozyczkowe na dany cel).
Jesli masz już jakieś oszczędności to radzę Ci pozyczyc od kogoś parę tysięcy i w zaproszeniach dodać ze zamiast prezentów chcesz koperty. Parę tysięcy powinno się zwrócić od razu, a resztę oddasz w korzystnych ratach. Niestety banki jesli chodzi o małe pożyczki na parę tysięcy mają bardzo niekorzystne warunki i bedziesz musiała oddac drugie tyle, Nawet jesli oprocentowanie jest 14% to dochodza różne wymyslne opłaty i zawsze kończy się na tym że oddajesz 2 razy tyle.
My wspólnie zbieramy pieniążki, na razie nie jest tego dużo, ale każdego miesiąca planujemy co kupic i tak z miesiąca na miesiąc jakos to sie kręci. Rozłużcie sobie wszystko na raty, przeznaczcie każdego miesiąca możliwie najwięcej i powoli uzbieracie. Na nowa droge zycia nie zaciągaj kredytów, nie rozpoczynaj nowego zycia z długami - zostaw to na co innego.
Jeżeli moge doradzić to nie bierzcie kart kredytowych z dużymi limitami wypłat gotówki bo pogrążycie się na kilka lat, a poza tym są wysoko oprocętowne. Wiem że jest to coraz bardziej popularny środek niż branie kredytów gotówkowych. Bo kartą zapłacicie za sukienke w salonie, kwiaty w kwiaciarni i za wynjęcie sali i będzie się wydawało że jak nie macie faktycznie gotówki w ręce to mniej wydacie na tzw. pierdoły. Ale to jest tylko złudzenie! Odradzam chyba że umniecie kożystać z takiej karty z głową i stać was na nią żeby spłacać w okresach bezodsetkowych.
Żebyś się nie zdziwiła. Oprocentowanie rzeczywiste różni się od podtsawowego, poza tym dochodzą opłaty takie jak za obsługę kredytową (wcale nie małe), ubezpiecznie obowiązkowe i wiele innych dodatkowych. Prowizja faktycznie mała, ale często poza prowizją dla banku pobierana jest tez druga prowizja, to zalezy czy berzesz pozyczkę w oddziale czy bank zatrudnia jeszcze jakąś firmę do tego. To wszystko tez zależy od ilości rat, im wiecej rat tym droższy kredyt. Nigdy nie jest tak że zamkniesz się tylko w tych 15%.
Od ponad 10 lat mam konto w PKO BP i także od ponad 10 lat należę do SKOK. W obu instytucjach brałem kredyty i jeszcze mi się nie przytrafiło oszustwo z ich strony. W PKO brałem kredyt (3 lata temu) 4.000,00 PLN na 24 m-ce i spłaciłem około 28% więcej niż zabrałem (odsetki,opłaty przygotowawcze itp.). Teraz brałem kredyt w SKOK i po 36 m-cach oddam im więcej około 24% (wliczając wszystkie opłaty,odsetki etc.). Swoją drogą zgodnie z przepisami banki muszą poinformować kredytobiorcę ile będzie go kosztował cały kredyt. Nie widzę dzisiaj powodu aby bać się kredytu. Cały świat opiera się na kredytach i tylko w Polsce wszystko musi być za gotówkę. Jeśli będziecie ostrożni i bardzo dociekliwi, to nie grozi Wam oszustwo ze strony banku. Nie biorę odpowiedzialności za inne instytucje kredytowe o wątpliwej marce i oprocentowaniu kredytu w PLN na poziomie 5-6%.To raczej nie jest uczciwe i trzeba omijać takie propozycje z daleka.Pozdrawiamy.
cześ mam nadzieje ze ci troszeczkę pomoge.Jestem pracownikiem jednego banku ale nie bede tu pisała jakiego.Nie bede tez go polecała zeby nie byc posadzona o krypto rekalame.
Sama jakis czas temu brałam pozyczke na 6000 zł i musze ci powiedziec ze oprocentowanie wrac z wszystkimi kosztami to 12% zadnych ukrytych .ezeli cie to zainteresowało to napisz meila do mnie a ja ci powiem jaki to bank.
Sama jakis czas temu brałam pozyczke na 6000 zł i musze ci powiedziec ze oprocentowanie wrac z wszystkimi kosztami to 12% zadnych ukrytych .ezeli cie to zainteresowało to napisz meila do mnie a ja ci powiem jaki to bank.
Ja wziąłem około 2 lat temu kredyt w Lukas Banku będąc od kilku lat ich klientem,
Koszty wyglądają tak:
kredyt 3500zł na 2 lata oprocentowanie 20,90%
opłata przygotowawcza 270zł
ubezpieczenie 391zł
24 raty po 229zł
ŁĄCZNA SUMA ODSETEK I OPŁAT: 2.000zł
Czyli biorę 3500zł oddaję 5500zł.
Tak wygląda kredyt w najbardziej przyjaznym banku - tak go reklamują
Czyli trzeba uważać na
-ubezpieczenie
-opłatę przygotowawczą
-prowizję - u mnie było 0zł ale co z tego
i koniecznie czytać drobny druk
Ja akurat potrzebowałem szybko pieniądze i nie miałem czasu porównywać banki, zaufałem reklamie.
Teraz chce wziąć 8 do 10 tysięcy, ale zupełnie nie wiem gdzie jest najkorzystniej.
Może ktoś podpowie. Byłbym wdzięczny
Koszty wyglądają tak:
kredyt 3500zł na 2 lata oprocentowanie 20,90%
opłata przygotowawcza 270zł
ubezpieczenie 391zł
24 raty po 229zł
ŁĄCZNA SUMA ODSETEK I OPŁAT: 2.000zł
Czyli biorę 3500zł oddaję 5500zł.
Tak wygląda kredyt w najbardziej przyjaznym banku - tak go reklamują
Czyli trzeba uważać na
-ubezpieczenie
-opłatę przygotowawczą
-prowizję - u mnie było 0zł ale co z tego
i koniecznie czytać drobny druk
Ja akurat potrzebowałem szybko pieniądze i nie miałem czasu porównywać banki, zaufałem reklamie.
Teraz chce wziąć 8 do 10 tysięcy, ale zupełnie nie wiem gdzie jest najkorzystniej.
Może ktoś podpowie. Byłbym wdzięczny
jak się nie ma czasu na samodzielne szukanie warto korzystac z usług doradców finansowych - z reguły porady są za darmo, a prowizje płacą im banki. uwaga - im więcej banków mają w ofercie, tym większa szansa na obiektywizm. moi znajomi, nawet i finansiści ale zapracowani, korzystają i polecają, podobno dobry jest Escom (chyba taka nazwa) na roku Grunwaldzkiej i Kościuszki