Widok

problem z nóżką u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny piszę tutaj, bo wszędzie szukam pomocy.
Wczoraj rano, Amelia po zabawie na dywanie chciała wstać i upadła.
Kiedy chciałam jej pomóc, okazało się, że podwija lewą nóżkę do góry, tak jakby jej zdrętwiała i nie mogła na nią stanąć.
Pierwsza myśl, "zdrętwiała jej noga, zwichnęła sobie podczas wstawania"
Zaczęłam masować i po około 3 minutach dziecko biegało szczęśliwe.

Niestety sytuacja po 4h zaczęła się powtarzać coraz częściej i odrętwienie trzymało dłużej, nawet 30 minut.

Nie zastanawiając się, wsiadłam w samochód i do przychodni.
Pediatra nie zauważyła niczego niepokojącego, tym bardziej, że kiedy dojechaliśmy, mała już chodziła.
Dostaliśmy skierowanie do szpitala, gdyby sytuacja się powtórzyła.
Niestety po 1,5 h w domu, znowu to samo.
Pojechaliśmy z małą do szpitala Wojewódzkiego. Ta trafiliśmy na oddział ortopedyczny. ( zanim dojechaliśmy dziecko znowu chodziło normalnie )
Zrobiona jej USG bioder, żeby wykluczyć zapalenie biodra i odesłano do domu, uśmiechając się do nas, że mała jest zdrowa, uśmiechnięta i nic nie wskazuje na to, że coś jej jest.
Czułam się jak panikując mama która całą tą historię sobie wymyśliła.

Po powrocie ze szpitala znowu atak trwający około 1 minuty.
Nie wiedząc co robić, obdzwaniając wszystkich świętych, podpowiedziano mi wykonać telefon do dr. Bałandy.

Pani dr. kazała się nam natychmiast ubrać i jechać do AM na oddział neurologii rozwojowej.
Oczywiście zaraz tam pojechaliśmy. Neurolog zbadał Amelię i szczęście w nieszczęściu, przy wizycie mała zaczęła kuleć i w pewnym momencie znowu nie mogła stanąć na lewą nóżkę.

Trwało to bardzo krótko, bo jakieś 30sek. ale mógł chociaż lekarz zobaczyć fachowym okiem co się dzieje.
W poniedziałek, jeżeli nic więcej niepokojącego nie będzie się działo, mamy się stawić na oddział neurologii rozwojowej, gdzie chcą wykonać badania CRP, a przede wszystkim tomografię komputerową, usg główki i badanie jonów.

Lekarz nie wie co to może być, co powoduje takie zachowanie dziecka. :(
Piszę to tutaj bo może któraś mama miała taką sytuację, może coś podpowie.
Wiem, jak lekarze nie wiedzą to ciężko stwierdzić nam lajką, ale a nóż któreś dziecko miało podobnie.

Nadmienię, że Amelia jest wesoła, uśmiechnięta, nic jej więcej nie dolega. Kiedy ten "atak" ( nie wiem jak to nawet nazwać ) przechodzi, dziecko niemal biega.

Jestem załamana, modlę się, żeby dziś sytuacja się nie powtórzyła i żebyśmy mogli zrobić tylko kilka badań ambulatoryjnie .
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kamień z serca;) a do sieliwończyka bym podjechała.
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiu bardzo się cieszę z Wami !!!
image
Kasia31 bardzo się cieszę !!!
do ortopedy bym poszła bo zawsze warto sprawdzić :):)
ale jakby nie było to najważniejsze, że najgorsza mozliwość została wykluczona
kkasia1, masz rację, chociaż powiem szczerze, że neurolog u której byłam bardzo poważnie podchodzi do tematu. Została mi ona polecona z bardzo zaufanego źródła i wydaje mi się, że gdyby neurolog obawiała się, że to jednak schorzenie neurologiczne to by nas zaraz na oddział do siebie zabrała na badania.

Dzwoniłam do znajomego ortopedy ( niestety dla dorosłych ) i powiedział mi, że może to być ortopedyczne, że jeżeli już to trzeba USG robić na bdb ultrasonografie, ale małe dzieci to wielka niewiadoma, czasem przypadłości które zdarzają się dzieciom, nigdy nie zostają wyjaśnione.

Mi lżej an duszy, bo nie chciałam pisać, ale bardzo się bałam, że to jakieś ataki pochodzenia padaczkowego :( EEG całe szczęście wykluczyło takie ataki, neurolog jeszcze nie widząc wyniku z badania powiedziała, że w życiu nie są to ataki padaczkowe

No nic, drążę dalej, ale ze spokojniejszym sercem.

Kasia, nie wiem, ale wydaje mi się, że oni zwalają jeden na drugiego. Ortopeda mówi, że to sprawa neurologa, a neurolog, że ortopedy, bo sami nie wiedzą. Ja bym szukała. Być może nie jest to nic poważnego, ale wiesz lepiej dmuchać na zimne.
image
ech, pozytywna wiadomość na dobranoc :) ale fajnie :))) wszystko będzie ok!!
image
Kasiu, bardzo się cieszę, że wyniki są prawidłowe i wszystko dobrze się układa. Trzymam za Was kciuki! Będzie dobrze! :-)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
uffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff:)
Mama Misi, jestem tego samego zdania, dlatego też podjęłam decyzję o kilku kolejnych wizytach u lekarzy ( ortopeda, porządne usg bioder ) jeżeli coś tam "siedzi" to lepiej teraz wykryć niż później i nogę unieruchamiać

dobrze ze macie to za soba .rzoumiem bo sama dygam przy byle czym. Ale mam zasade leij pojsc darmo niz za pozno i nawet wyjc na panikare .To twoje dziecko .
Kasiu bardzo się cieszę ! cały czas po cichu trzymałam kciuki :-)
a ja ciagle mówiłam ze WSIO będzie ok - to nieeeeeeeeee musiałaś sie stresowac !!

Właśnie dzwoniłam, są wyniki EEG, nie ma odchyleń w badaniu. Boże jak się cieszę
Teraz nie wiem czy mam odpuścić, czy szukać przyczyny ortopedycznie, może do Sieliwończyka uderzyć.

Jesteśmy po wizycie u neurologa.
Pani doktor oglądnęła filmik i stwierdziła, że jej zdaniem to jest typowy problem ortopedyczny.
Być może nigdy więcej się nie powtórzy i w takiej sytuacji mamy nic nie robić.

Nie będą to na pewno jakieś napadowe dolegliwości bo tak nie wyglądają napady.
Jeżeli sytuacja się powtórzy Pani doktor położy nas na oddział i zrobi kompleksowe badania ortopedyczne.
Jeszcze jutro będzie wynik EEG, choć zdaniem lekarki nic nam on nie pokaże, bo dziecko rozwija się całkiem prawidłowo

Nie ukrywam, że jak an szpilkach czekam na wynik EEG, ale ufam Pani doktor i wierzę, że Amelka miała jakiś stan zapalny biodra, który więcej nie powróci

I jak tam Kasiu31 córeczka sie czuje? Cały czas o tym myślę.
image
Kasia czytam od początku ten wątek i powiem Ci,że wiem co czujesz...mam nadzieję,że to tylko jak któraś z forumek pisała było jakieś uderzenie albo coś co sobie mała skojarzyła z bólem i ,że już nie będzie się to powtarzać! Zdrówka!
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Trzymam kciuki za Ami i za szybkie wyjaśnienie przyczyny, a dla Was dużo sił :)
image image
Boże trzymaj się Kasia, zobaczysz, że będzie dobrze !!!
I nie martw sie na zapas, bo czasami coś wygląda strasznie a okazuje się, że to na przykład jakis wirus z dziwnymi objawami. Kolega, ktory zachorował na tą chorobe, co wyżej wkleiłam link, był sobie zdrowym normalnym chłopakiem, nagle słabły mu nogi, cos chyba ze wzrokiem miał i był u neurologa i oczywiście nie wiedzieli co to. Brzmi strasznie jak by conajmniej miał jakąś straszną chorobe a w szpitalu odkryli co mu jest, wyleczyli (w sumie tego sie nie leczy) i wszystko jest ok. A objawy... kurcze gdyby ktoś z rodziny mojej miał takie juz bym sobie najgorsze rzeczy wyobrażała.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zespół_Guillaina-Barrégo

Może takie coś.. znam kogos kto na to zachorował i własnie miał problemy z nogami.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

do góry