Widok

problem z nóżką u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny piszę tutaj, bo wszędzie szukam pomocy.
Wczoraj rano, Amelia po zabawie na dywanie chciała wstać i upadła.
Kiedy chciałam jej pomóc, okazało się, że podwija lewą nóżkę do góry, tak jakby jej zdrętwiała i nie mogła na nią stanąć.
Pierwsza myśl, "zdrętwiała jej noga, zwichnęła sobie podczas wstawania"
Zaczęłam masować i po około 3 minutach dziecko biegało szczęśliwe.

Niestety sytuacja po 4h zaczęła się powtarzać coraz częściej i odrętwienie trzymało dłużej, nawet 30 minut.

Nie zastanawiając się, wsiadłam w samochód i do przychodni.
Pediatra nie zauważyła niczego niepokojącego, tym bardziej, że kiedy dojechaliśmy, mała już chodziła.
Dostaliśmy skierowanie do szpitala, gdyby sytuacja się powtórzyła.
Niestety po 1,5 h w domu, znowu to samo.
Pojechaliśmy z małą do szpitala Wojewódzkiego. Ta trafiliśmy na oddział ortopedyczny. ( zanim dojechaliśmy dziecko znowu chodziło normalnie )
Zrobiona jej USG bioder, żeby wykluczyć zapalenie biodra i odesłano do domu, uśmiechając się do nas, że mała jest zdrowa, uśmiechnięta i nic nie wskazuje na to, że coś jej jest.
Czułam się jak panikując mama która całą tą historię sobie wymyśliła.

Po powrocie ze szpitala znowu atak trwający około 1 minuty.
Nie wiedząc co robić, obdzwaniając wszystkich świętych, podpowiedziano mi wykonać telefon do dr. Bałandy.

Pani dr. kazała się nam natychmiast ubrać i jechać do AM na oddział neurologii rozwojowej.
Oczywiście zaraz tam pojechaliśmy. Neurolog zbadał Amelię i szczęście w nieszczęściu, przy wizycie mała zaczęła kuleć i w pewnym momencie znowu nie mogła stanąć na lewą nóżkę.

Trwało to bardzo krótko, bo jakieś 30sek. ale mógł chociaż lekarz zobaczyć fachowym okiem co się dzieje.
W poniedziałek, jeżeli nic więcej niepokojącego nie będzie się działo, mamy się stawić na oddział neurologii rozwojowej, gdzie chcą wykonać badania CRP, a przede wszystkim tomografię komputerową, usg główki i badanie jonów.

Lekarz nie wie co to może być, co powoduje takie zachowanie dziecka. :(
Piszę to tutaj bo może któraś mama miała taką sytuację, może coś podpowie.
Wiem, jak lekarze nie wiedzą to ciężko stwierdzić nam lajką, ale a nóż któreś dziecko miało podobnie.

Nadmienię, że Amelia jest wesoła, uśmiechnięta, nic jej więcej nie dolega. Kiedy ten "atak" ( nie wiem jak to nawet nazwać ) przechodzi, dziecko niemal biega.

Jestem załamana, modlę się, żeby dziś sytuacja się nie powtórzyła i żebyśmy mogli zrobić tylko kilka badań ambulatoryjnie .
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzień dobry, mam obecnie taki sam problem ze swoim synkiem. Sytuacja powtórzyła się już 3 razy w przeciągu kilku miesięcy. Ortopeda twierdzi, że to stan zapalny po infekcji. Jak u pani zakończyła się ta diagnostyka? Czy mała z tego wyrosła, tak jak mówią lekarze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zuza477-66@tlen.pl Jeśli Pani to odczyta ,to proszę o maila, mam podobny problem ,dziękuję
Mój synek 1,5 roku - zachowuje się od dwóch dni dokładnie tak samo jak odpisałaś...odchodzę od zmysłów co to może być. Do lekarza pierwszego kontaktu dopiero w poniedziałek. Czy mogę zobaczyć filmik jak chodziła Twoja Amelka? Wiem że to dawno...
Witam czy możemy się skontaktować moja córka ma chyba to samo
Mój syn ma chyba dokładnie to damo czy mogła bym otrzymać ten filmik aby porównać czy mój syn rownież ma tak samo garidza@wp.pl
Szukając informacji na temat przypadłości mojego syna (1,5roku) natrafiłam na ten wątek. Czy możesz powiedzieć jak się to wszystko zakończyło. Mój syn od miesiąca ma dokładnie to samo potrafi iść i momentalnie cos go łapie stopka zaczyna się wyginać do zewnatrz, zaczyna płakać i widzę ze nie może postawić nóżki tak jak by go bolało. Pierwszy raz myślałam ze cos sobie wbił ale teraz ewidentnie widzę ze cos jest nie tak. Myślałam ze to skurcz ale tez nie sadze bo jak go wezmę na kolana to przestaje płakać. Napisz jak to sie zakończyło u ciebie bo nie wiem gdzie powinnam sie udać.
To może być wirusowe zapalenie stawu biodrowego.
Witam, mam rocznego synka i od dwóch dni ma takie same objawy jak Amelka. Nie wiem co robić i myśleć... Czy możesz wysłać ten filmik? Chciałabym zobaczyć czy mój Michał ma podobnie? To mój mail rybenka549@wp.pl
Nie wiem jak jest u dziecka 5 letniego ale mnie lekarz poinformował, ze mija corka nie moze miec skurczy bo jest za mała. U nas to nie były skurcze na 100% bo wygladalo to zupełnie inaczej. Pozdrawiam
Witaj,
Mam na imie wiola i jestem mama 5-letniego Mateusza.Mój syn często ma problem ze skurczami,czasem z zasiedzenia (gdy w tej samej pozycji oglada bajke ) a czasem no właśnie....spróbuje w jedzeniu dac mu potas i magnez ,bo tego przy skurczach jest niedobór,a jak sie nie poprawi to równiez do lekarza.Pozdrawiam
Witam Kasia31,mam pytanie jaki byl odstep po tej szczypionce i jak bolla cocie nozka ,dawals jakies srodki przeciwbolowe...
Nie, nigdy więcej nie pojawiły się nawroty.
Nie mamy wytłumaczenia na to co się działo, jednak nawet czytając powikłania poszczepienne na ospę, mała miała jedno z lżejszych powikłań a, ze były szczepiona w tym czasie lekarze z tym to połączyli.

Jak cos służę filmikiem, jak wyglądał niedowład nóżki u Amelki

Kasia - czy przez te dwa lata były nawrotu?
U nas ciężko było stwierdzić czy nóżka bolała, ale Amelia nie mogła w ogóle na niej ustać. Za mała była, żeby powiedzieć czy ją to boli, wydaje mi się, że nie bo nie płakała tylko sie złosciła na swoją bezsilnosc

Neurolog i pediatra obstawili powikłania po szczepionce na ospę, ale czy faktycznie? Ciężko mi stwierdzić.

Jakieś nowe pomysły co to mogło być? Koleżanki Córa też ma problemy z bolącą nóżką. Nie mogła wstać z łóżka, ból uda.
Mielismy to samo chyba dwa dni temu ... moze trzy ..

Mloda obudzila mnie kucajac na ziemi i placzac ze nie moze wstac ... w koncu sie podniosla ... pochodzila chwile, przewrocila i znowu placz, ze nie moze chodzic i boli ja noga ..
tak bylo pol dnia .. raz szla normalnie, za chwile sie przewracala i nie mogla wstac ..

i tez przeszlo, nie mam pojecia o co chodzilo i mam nadzieje ze to jednorazowy wybryk natury ;)
imageimage
image
U nas na 100% nie było to udawane
Lekarze nie znaleźli przyczyny, ale poczytałam o skutkach ubocznych szczepienia na ospę i u nas całkiem możliwe, że to było powodem

Całe szczęście już nigdy nie wróciło.

Witam Was!
U mnie pojawił się podobny problem!!!
Proszę napisz jak się u Was sprawa rozwinęła, martwię się ;/
Choć z drugiej strony faktycznie nie wiem czy udaje ...bo naprawdę w tym jest świetny ;/
Kasia,
super. Najgorsze za wami.
Wyjasnijcie sprawe na spokojnie.
image image
Tak ja też do Sieliwończyka pojechałabym, bo być może sam od siebie coś jeszcze podpowie.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Sędzia Breza-Kłos (3 odpowiedzi)

Witam, czy kogoś rozwodziła sędzia Wiesława Breza-Kłos? Proszę o opinie.

ogrzewanie gazowe - jakie koszty (24 odpowiedzi)

Jesli ktoś ma ogrzewanie gazowe w domu, chciałam podpytać o koszty w sezonie zimowym - tak w...

gdzie kupic ubrania dla 2 metrowego faceta??:) (17 odpowiedzi)

albo za krotkie rekawy,albo do pasa...jak z mlodszego brata...a gdzie kupic te normalne??

do góry