Widok

problem z nóżką u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny piszę tutaj, bo wszędzie szukam pomocy.
Wczoraj rano, Amelia po zabawie na dywanie chciała wstać i upadła.
Kiedy chciałam jej pomóc, okazało się, że podwija lewą nóżkę do góry, tak jakby jej zdrętwiała i nie mogła na nią stanąć.
Pierwsza myśl, "zdrętwiała jej noga, zwichnęła sobie podczas wstawania"
Zaczęłam masować i po około 3 minutach dziecko biegało szczęśliwe.

Niestety sytuacja po 4h zaczęła się powtarzać coraz częściej i odrętwienie trzymało dłużej, nawet 30 minut.

Nie zastanawiając się, wsiadłam w samochód i do przychodni.
Pediatra nie zauważyła niczego niepokojącego, tym bardziej, że kiedy dojechaliśmy, mała już chodziła.
Dostaliśmy skierowanie do szpitala, gdyby sytuacja się powtórzyła.
Niestety po 1,5 h w domu, znowu to samo.
Pojechaliśmy z małą do szpitala Wojewódzkiego. Ta trafiliśmy na oddział ortopedyczny. ( zanim dojechaliśmy dziecko znowu chodziło normalnie )
Zrobiona jej USG bioder, żeby wykluczyć zapalenie biodra i odesłano do domu, uśmiechając się do nas, że mała jest zdrowa, uśmiechnięta i nic nie wskazuje na to, że coś jej jest.
Czułam się jak panikując mama która całą tą historię sobie wymyśliła.

Po powrocie ze szpitala znowu atak trwający około 1 minuty.
Nie wiedząc co robić, obdzwaniając wszystkich świętych, podpowiedziano mi wykonać telefon do dr. Bałandy.

Pani dr. kazała się nam natychmiast ubrać i jechać do AM na oddział neurologii rozwojowej.
Oczywiście zaraz tam pojechaliśmy. Neurolog zbadał Amelię i szczęście w nieszczęściu, przy wizycie mała zaczęła kuleć i w pewnym momencie znowu nie mogła stanąć na lewą nóżkę.

Trwało to bardzo krótko, bo jakieś 30sek. ale mógł chociaż lekarz zobaczyć fachowym okiem co się dzieje.
W poniedziałek, jeżeli nic więcej niepokojącego nie będzie się działo, mamy się stawić na oddział neurologii rozwojowej, gdzie chcą wykonać badania CRP, a przede wszystkim tomografię komputerową, usg główki i badanie jonów.

Lekarz nie wie co to może być, co powoduje takie zachowanie dziecka. :(
Piszę to tutaj bo może któraś mama miała taką sytuację, może coś podpowie.
Wiem, jak lekarze nie wiedzą to ciężko stwierdzić nam lajką, ale a nóż któreś dziecko miało podobnie.

Nadmienię, że Amelia jest wesoła, uśmiechnięta, nic jej więcej nie dolega. Kiedy ten "atak" ( nie wiem jak to nawet nazwać ) przechodzi, dziecko niemal biega.

Jestem załamana, modlę się, żeby dziś sytuacja się nie powtórzyła i żebyśmy mogli zrobić tylko kilka badań ambulatoryjnie .
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to świetnie
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój mąż jest pod opieką neurologa i często ma wykonywane eeg dlatego, że neurolog stwierdziła, że takie badania muszą być wykonywane okresowo co jakiś czas bo jednorazowe badanie może nie wykazać ewentualnych zmian w mózgu. Dokładnie, fachowo nie powtórzę co ta lekarka mówiła, ale chodzi o to, że ciągle zmieniają się fale w mózgu i dlatego trzeba powtarzać eeg. Np. dzisiaj nic nie wykaże a za miesiąc już coś będzie. Mój mąż miał robionych jak na razie 4 takie badania i za 4-tym wyszły jakieś fale ostre i ma powtórzyć w sierpniu. Trochę zagmatwałam , ale chodzi Kasiu żebyś na to uwagę zwróciła. No niestety lekarzy też trzeba pilnować i na wszystko zwracać uwagę. Ważne, że dotąd wyniki ma świetne!!!!!!
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moniall, dzięki to bardzo cenna uwaga.
Niestety ja wielokrotnie "przejechałam" się na lekarzach.
Teraz wiem, że szkoda mojego czasu na latanie po szpitalach, po raz setny przekonałam się, że tylko na dr. Bałandzie mogę ufać i na nią liczyć.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakie Wy jesteście panikary buhahahaha :)
Pewnie symuluje i udaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Elfica dziękujemy Ci za bardzo cenną uwagę :/ tylko uciekaj juz stąd!!!!!
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Elfica, masz rację. Mam mega mądre dziecko które w wieku rok i 5 miesięcy potrafiło nabrać na swoje sztuczki cały oddział ortopedii i neurologi, kilku lekarzy z przychodni.
Rośnie mi aktorka na potęgę, muszę ją już zapisać na jakieś kastingi.

Kasia, nie denerwuj się. Szkoda czasu. Trzymam kciuki za Amelkę!
Kasiu, trzymamy kciuki za was, za Ami.

Daj prosze potem znać jak poszlo, jakie warunki i czy kazali wam zrobic jeszcze eeg po jakims czasie, mnie sie wydaje ze troszke z nas na zaspie pokpili, bo Maja ma nadal drżenia a na jednym eeg nie wyszło i moze trzeby powtorzyc.
Powodzonka Dziewczyny:)
image image
Dam znać i podpytam czy powinno się powtórzyć. W poniedziałek będę u bdb neurolog to również zapytam jak to jest z tym EEG

Witaj
nie wiem na ile Ci to pomoże albo chociaż uspokoi. Mój maluch jak miał rok i 2 miesiące nagle przestał chodzić. tzn płakał jak miał stawać na lewą nóżkę. Byliśmy ze trzy razy na usg w Wojewódzkim. Mieliśmy robiony ze dwa razy rentgen. I wykluczone po kolei wszystko tzn ani to nie było złamanie, ani skręcenie, ani zwichnięcie, ani zapalenie stawów biodrowych, skokowych itp. Ja wychodziłam z siebie bo mój maluch nie stawał w ogóle. Z biegającego dziecka usiadł i przestał chodzić. Miał kłopot nawet z raczkowaniem. Lekarzy odwiedziliśmy całą masę. Badań porobiliśmy jeszcze więcej i nic.... aż w końcu mój znajomy ortopeda powiedział - musiał źle stanąć zabolało go i zapamiętał i teraz nie chce stawać" - oczywiście najpierw się na niego wkurzyłam, że to wręcz niemożliwe ale nie mając innego wyjścia po prostu czekaliśmy i obserwowaliśmy. Trwało to miesiąc czasu i nagle maluch wstał rano i jak gdyby nigdy nic zaczął chodzić. ja popłakałam się ze szczęścia a maluch nie wiedział o co chodzi :) gdyby przytrafiło się to komuś innemu byłabym skłonna nie uwierzyć. Trzymam kciuki, że z Twoją małą będzie wszystko ok!!!!
image

image
Araga, dzięki aby u nas również okazało się to jako pierwszy i ostatni incydent.
Majowamamo, EEG powinno się powtarzać, przynajmniej 2x w roku. Bywam tak, że pierwszy zapis nic nie pokaże, a kolejny już tak.
Polecam Polanki, bardzo sympatyczna pani, gdyby nie ona, Amelia by nie zasnęła.
U nas wynik najpóźniej będzie w środę, ale jest szansa, że w poniedziałek popołudniu już będzie.
Niestety coraz częściej spotykam się ze zdaniem, że lekarze powinni łączyć obecną sytuację z sytuacją jak mała miała 1,5 mies i zachłysnęła się, bo równie dobrze to mogło nie być zachłyśnięcie :( Tym bardziej, że po około 2h od karmienia zachłysnęła się i straciła przytomność.

Dziewczyny jak ja się boję :(

mojego brata syn cierpi na mlodziencze zwyrodnienie stawów to cos jak reumatyzm u dzieci. Mlody jak ma zle dni nie moze chodzic i kuleje. Natomiast jego siostra ma ta sama chorobe ale zaatakowała ona reka. Jak młoda miala 1,5 roku raz na jakis czas miala bezwłat lewej raczki. Moze w Sopocie w szpitalu reumatologicznym ci pomoga. Trzymam kciuki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zespół_Guillaina-Barrégo

Może takie coś.. znam kogos kto na to zachorował i własnie miał problemy z nogami.
I nie martw sie na zapas, bo czasami coś wygląda strasznie a okazuje się, że to na przykład jakis wirus z dziwnymi objawami. Kolega, ktory zachorował na tą chorobe, co wyżej wkleiłam link, był sobie zdrowym normalnym chłopakiem, nagle słabły mu nogi, cos chyba ze wzrokiem miał i był u neurologa i oczywiście nie wiedzieli co to. Brzmi strasznie jak by conajmniej miał jakąś straszną chorobe a w szpitalu odkryli co mu jest, wyleczyli (w sumie tego sie nie leczy) i wszystko jest ok. A objawy... kurcze gdyby ktoś z rodziny mojej miał takie juz bym sobie najgorsze rzeczy wyobrażała.
Boże trzymaj się Kasia, zobaczysz, że będzie dobrze !!!
Trzymam kciuki za Ami i za szybkie wyjaśnienie przyczyny, a dla Was dużo sił :)
image image
Kasia czytam od początku ten wątek i powiem Ci,że wiem co czujesz...mam nadzieję,że to tylko jak któraś z forumek pisała było jakieś uderzenie albo coś co sobie mała skojarzyła z bólem i ,że już nie będzie się to powtarzać! Zdrówka!
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
I jak tam Kasiu31 córeczka sie czuje? Cały czas o tym myślę.
image
Jesteśmy po wizycie u neurologa.
Pani doktor oglądnęła filmik i stwierdziła, że jej zdaniem to jest typowy problem ortopedyczny.
Być może nigdy więcej się nie powtórzy i w takiej sytuacji mamy nic nie robić.

Nie będą to na pewno jakieś napadowe dolegliwości bo tak nie wyglądają napady.
Jeżeli sytuacja się powtórzy Pani doktor położy nas na oddział i zrobi kompleksowe badania ortopedyczne.
Jeszcze jutro będzie wynik EEG, choć zdaniem lekarki nic nam on nie pokaże, bo dziecko rozwija się całkiem prawidłowo

Nie ukrywam, że jak an szpilkach czekam na wynik EEG, ale ufam Pani doktor i wierzę, że Amelka miała jakiś stan zapalny biodra, który więcej nie powróci

Właśnie dzwoniłam, są wyniki EEG, nie ma odchyleń w badaniu. Boże jak się cieszę
Teraz nie wiem czy mam odpuścić, czy szukać przyczyny ortopedycznie, może do Sieliwończyka uderzyć.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Wybór auta :) (85 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

do góry