Widok

prosze o pomoc- co mozna jeść w czasie karmienia piersią,

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
w sumie nie mam duzo pokarmu, ale zawsze coś poleci:)
co mogę jeść, a co nie?
dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma specjalnej diety. Nie możesz jeść pokarmów wzdymających (np. fasola, kalafior, rośliny strączkowe) ani smażonych. Mozesz pieczone w piekarniku, duszone, gotowane, gotowane na parze. Dużo zielonych warzyw, owoce przez pierwszych 6 tyg.powinno się jeść gotowane podobnie jak warzywa. Ja akurat owoce jem w postaci przecierów dla dzieci np. Hipp i Gerber aż mała skończy 6 tyg. Pić możesz słabą herbatę i kawę, ale nie bezposrednio przed karmieniem, duzo herbatek owocowych, kompoty tylko nie z truskawek, cieple płyny są bardziej wskazane, unikaj gazowanego i mocno słodkiego oraz soków z kartoników. Co do warzywa bezpieczne ogórki zielone, marchewka, sałata lodowa.
Mięsko drób, indyk, cielęcina, wołowina, królik unikaj wieprzowiny.
Pieczywo jasne, pełnoziarniste lub razowe (ja akurat razowego nie mogę ze względu na zgagę). Możesz kiśle i budynie, biszkopty i ciasto drożdżowe. Twarogi, serek wiejski, ser żółty. Wędlina chuda, niepeklowana, unikaj produktów z puszki np. kukurydza (świeżą w kolbie jak najbardziej można). Unikać należy pomidorów. Polecam żurawinę do herbaty:) Ja będę próbować z miodem bo całą ciążę jadłam:)

Najlepiej jeść 5 mniejszych posiłkow.
Przepraszam, że tak trochę chaotycznie ale chciałam o niczym nie zapomnieć:)
[url:]http://lilypie.com/">
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
super bardzo dziękuje, ja mam teraz napasc na slodycze, jakies amerykanki, drozdzowki, a jestem niejadkiem, i jak mi dojdzie dieta to az sie sama boje co bedzie:(
ewulka mogę przesłać materiał nt co jeść, jak chcesz to podaj mail.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ewulka6@tlen.pl
bardzo dziękuje
ogólnie jeść wszystko , no może przez pierwsze tygodnie uważać..
jak masz ochotę na słodkie to herbatniki, biszkopty
imageimage
moja julcia ma dopiero 10 dni, tego pokaru jeszcze duzego nie mam, a wiecie jak to jest po jakim czasie przenika do piersi po zjedzeniu
ewulka, przesłane. Jak zechcesz to będziesz się trzymać tego. Myślę że warto przeczytać.
czy również mogę poprosić o te wskazówki? z góry dziękuję;)
kwiatek2010-82@o2.pl
ja też poproszę kokocik1983@wp.pl
image
PIJ hektolitry wody to będziesz miała fontanne z cycorów !!

wlewaj wode na siłe w siebie i będzies ztryskac bez dotykania ... :)

Dejwi, prawda. Ja miałam szklankę wody jak mała ciągnęła cyca ;)
ja pije tą laktacyjną hip, ale narazie mizernie:(
ja piłam tylko raz dziennie tą herbatkę, wolałam żeby laktacja sama się rozkręciła niż herbatkami. moja mała dostała kolki po nich. Dlatego woda
podpisuję się pod tym- przede wszystkim WODA :)
Ja od początku (zarówno przy córeczce, jak i przy synku) jadłam wszystko. Nawet kapustę, kalafior, piłam kawę, jadłam czekoladę, czosnek. I dzieciom nic nie było i nie jest. Zadnej alergii, nigdy nie miały kolki itp...
Ale na początku, przy dzieciach o wrażliwych brzuszkach, lepiej jednak uważać. Trzeba wypróbować, czy ma się dziecko o wrażliwym brzuszku, bo może być tak, że będziesz jadla wszystko a dziecku nie będzie to przeszkadzało- a wtedy po co ta dieta?
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pij herbatkę laktacyjną herbapolu lub bocianek (inne g... dają), dodatkowo mi pomogło piwo karmi (bezalkoholowe), do tego duuuużo wody min. (ok.1,5 l. dziennie) i po każdym karmieniu dociągaj mlesio laktatorem, najlepszy jest medela mini electric - jest rewelacyjny. A jak mała śpi do ściągaj mleko systemem 7-7-5-5-3-3, tj. 7 min. z jednej piersi, 7 z drugiej, 5 z jednej i 5 z drugiej i 3 z jednej i 3 z drugiej, czyli w sumie wychodzi 30 min. (po 15 min. na każdą pierś) , na początku może nic nie lecieć, ale potem zacznie. Ten system jest na rozbujanie laktacji. Powodzenia ;]
ja na początku ostrożnie jadłam bo z góry nie chciałam narażać małej na bóle brzucha, nie dało się uniknąć całkowicie bo jakieś kolki przechodziła i do lekarza nie biegnam bo wiedziałam że to z czasem przejdzie . Ale jak mała miała 3 m-ce to już coraz więcej dodawałam tych produktów niezalecanych.
ja nie piłam żadnych herbatek

UWIERZ ze WODA przynajmniej 2 flachy duze dziennie + inne płyny

i wykarmisz przedszkole

POWIEM TAK:
Albo chcesz karmić piersią i zaczniesz pic wodę albo ... szybko kup butle i melko modyf. i nie ma że "potem sie napije"
albo wóz albo przewóz i nie ma harbatek czary mary ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dieta mamy karmiącej + dzieciak ssacy cyora (wszystko gotowane, brak smażenia, słodycze WON itp) ... to cudowna mieszakna odchudzająca :)

ja tym sopsobem mam - 7kg

a dodam ze nie głodziłam sie wogóle!!!!!!!! jadłam, jem nadal wieksze obiady od męża ... wogóle ja kocham żreć (bo jedzeniem bym tego nie nazwała

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
mnius 7 kg (dla lepszej czytelności) po okolo 4/5 miesiacach karmienia

W zależności od organizmu ja przy córce przytyłam przy diecie dla matek karmiących... Wody nie pilam ani żadnych wspomagaczy a pokarmu miałam aż za dużo ... Przy synowi dieta i schudłam... Ale za to pokarmu brak a wody pije pije morze i wspomagacze herbatki itp . Nic nie daje .... Więc ja nie wiem od czego to zależy ...
przepraszam, ale mam problem z mailem. Czy mogę prosić o te materiały na adres omek@o2.pl. Dziękuję:)
no moja waga przytylam 19 kg i juz od razu spadla ta waga po cesarce jakby balonik pękl, także ja nie chce sie odchudzic, a tak myslalam ze mi cos zostanie
a owoce jakie moge wcinać?
Kwiatek2010, wysłane. u mnie co jakiś czas pojawia sie błąd serwera i muszę odświeżać. to apropo problemu z netem
Owoce banany, gruszki i jabłka oraz maliny. Później na pewno więcej gatunków;):) tylko nie cytrusy - tak piszą. Ja też dopiero wkraczam w te tajniki:) A pokarmu mam tyle, że już zużyłam kartonik 25 woreczków do mrożenia pokarmu. Najgorsze, ze pokarm tak tryska jak z fontanny, że mała się czasem krztusi i denerwuje:(

dziekuje za materialy:)
oby się przydały, kwiatek2010.

Ja po swojej cesarce już po miesiącu zmieściłam się w ciuchy przed ciążą. Przytyłam tylko 16 kg. Karmienie +spacer szybko waga spadnie ;).

Najbezpieczniej to jeść owoce sezonowe (jak śliwki to bez skórki), cytrusy ostrożnie.
z tą wodą to rzeczywiście prawda, ja wypijam ok. 3 litrów dziennie czystej wody + wiadomo inne płyny typu kawa, herbata czy owoce, w których też jest woda, a do karmienia zawsze zabieram ze sobą butelkę 0,7 litra i często schodzi mi cała, czasem muszę ganiać męża po dolewkę ;)
a mi ta woda za duzo nie daje :( pije od 2-3l dziennie plus kawa i herbata i jakos nie idzie,moze to przez te nakładki,sama już nie wiem :/
image
image
Ja jem wszystko i piję wszystko! jem czekoladę na potęgę, coli też sobie nie żałuję:) i młodej nic nie jest.
A ja mimo zjadanych niesamowitych ilości jedzenia - jestem ciągle głodna - mam -10 kg od stanu sprzed ciąży:))) chwilo trwaj:))))
imageimage
Co do wagi to w ciąży przytyłam 15kg. A prawie miesiąc po ważę 64 kg, czyli kilogram mniej niż przed ciążą.
co do karmienia... samo picie wody nie pomoże. Nawet nie pomoże ssący dzidziuś czy laktator, jesli np będziesz się denerwować, stresować.
Ja mogłam pic hektolitrami wodę, herbatki laktacyjne, dziecko całymi dniami przy piersi trzymać, laktatorem ściągać, a i tak mało pokarmu. Nie można dać się zwariować! Ja płakałam jak dawałam butelkę Małej... bo chciałam jej dawać swoje mleko, a ona głodna i jeść chce... może problemy z hormonami, może ten stres że chce a nie ma mleka... ale do tej pory karmię tyle ile mogę(mała ma 5 m-cy) resztę dokarmiam mlekiem Nan, a teraz to już jakieś jabłuszka i inne:)
Powodzenia życze i wytrwałości:)
Sylver racja

przepis na laktacje:

picie duzo wody +
dziecko czesto przystawiane +
nie wolno rezygnowac z karmien nocnych bo wtedy pobudza sie przysadke do produkcji prolaktyny odpowiedzilanej za laktacje (info od zyczliwej poloznej) +
relaks (naprawde) i brak stresu

Powodzenia :)

Dlaczego masz malo pokarmu z jakiego powodu
paula ja karmię przez nakładki już 4 miesiące, bo mała inaczej nie chce, mówili mi że tak długo nie można bo pierś jest inaczej stymulowana i przestaje się produkować mleko, ale jakoś mi nie przestało...
ale fakt że im mniej stresu i ciśnienia na karmienie naturalne tym lepiej :)
Ja od 3 m-cy nie karmię w ogóle w nocy, a laktacja jest utrzymana, więc z tym, że nie powinno się rezygnować z karmień nocnych, to chyba nie całkiem prawdziwe... :)
image

image
Witam serdecznie wszystkich .Mam na imię Ania i czytam to wszystko i nic się nie zgadza .Urodziłam synka 9 marca tego roku to moje 3 dziecko nie robię żadnej diety kapletnie jem i pije wszystko oprócz gazowanego ,jem pomidory pije kompot z truskawek .A co jest najlepsze że w szpitalu po porodzie gdzie kobiety po urodzeniu i karmiace dostawalysmy na śniadanie i kolację pomidory a na obiad zawsze był kapot z truskawek .To gdzie tu logika ja jem od początku wszystkie owoce łącznie pestkowe i egzotyczne i nic dziecku nie jest więc śmieszy mnie to trochę ,nic mojemu dziecku nie dolega ,a pytałam Położne co mogę pić i co mogę jeść to powiedziały mi ze wszystko ,i od początku jem wszystko.Pozdrawiam wszystkich.

Wydaje mi się, że po 8 latach to ona już nie karmią, więc niepotrzebnie odświeżałaś przestarzały wątek.

Dobrze że wątek powrócił bo niestety część położnych wiedzy nie odświeża u mnie na szkołę rodzenia był cały temat o diecie matki karmiącej. Powiem więcej moje dziecko miało alergię na białko jajka i mleka krowiego przez dwa miesiące nie jadłam nabiału aż trafiłam na super alergologa który powiedział że dieta eliminacyjna to największa bzdura jaką można zrobić. Z mlekiem przechodzi mała ilość alergenu dziecko się dzięki temu uodparnia. Eliminując coś z diety zwiększamy ryzyko alergii. Zaczęłam jeść wszystko dziecku z czasem alergia przeszła. Kolka u maluchów też nie ma nic wspólnego z tym co jemy.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś i zadaj sobie pytanie - czy to rzeczywiście DOBRZE, że wykopano przestarzały wątek sprzed prawie dekady, gdzie laski ZABRANIAJĄ jedzenia czegokolwiek i każą trzymać ścisłą dietę? Przecież jak któraś wejdzie w ten wątek to zacznie czytać od góry a nie od dołu i przeczyta te wszystkie totalne bzdury i przejdzie na dietę :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

do góry