Widok

protokół..o co pyta ksiądz....

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jakie pytania zadaje ksiądz przy pisaniu protokołu..o co się wypytuje co trzeba wypełnić....,

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas spisanie protokołu przebiegło w ekspresowym tempie ok 20 min, a to dlatego, że był nasz znajomy ksiądz, który będzie udzielał nam ślubu.
W naszym protokole nie było większości pytań, które są tu wymienione.
taka tradycja... robi się coś dla siebie a nie dla tradycji.. nie rozumiem podejścia niektórych ludzi..
śmiać... ale wtedy po co Ci slub koscielny ?
morgan odnośnie Twoich wątpliwości, to pytanie "Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego" jest kierowane tylko do mężczyzn - chodzi w nim o naturalne kwestie związane ze współżyciem. Facet generalnie nawet kiedy nie współżyje to wie, czy ma jakieś problemy.

Protokół to nic strasznego... :]
U mnie poszło szybciutko pół godzinki - razem odpowiadalismy na pytania księdza. Na pierwszej stronie jest troche pisania. Mnie zaskoczylo pytanie o datę i parafię I Komunii Sw - chwilę musiałam się zastanowić.
u nas spisanie protokołu odbyło sie pół roku przed ślubem, ale to była decyzja księdza, że lepiej miec to za sobą.
O kurcze to trochę długo :(
A na dlugo przed slubem sie spisuje taki protokul? czy tydzien przed wystarczy ??
U nas spisywanie prokołu trwało pełną godzinkę...
My będziemy spisywać w tym kościele, w którym bierzemy ślub. ;)

Ja mam takie pytanko, ile trwa spisywanie takiego protokołu ??

Forumki - a protokol spisuje sie w Parafii gdzie ma sie odbyc slub, czy w parafii gdzie sa zalatwiane wszystkie formalne sprawy - dokumenty ??
Dzięki bardzo!
spisanie protokołu nie ma żadnego związku ze spowiedzia. my np kartki na spowiedz dostaliśmy po spisaniu protokołu.
po, bo w czasie spisywania tego protokołu będziemy kłamać ;]

a tak poważnie, to nie wiem czy spisywanie tego protokołu ma jakiś związek z odbyciem spowiedzi... no idea...
Moze ktos sie orientuje: czy spowiedz nalezy odbyc przed czy po spisaniu protokolu? Czy ma to jakies znaczenie?
up

przyda się
Milka ksiądz nam kazał przyjść 3 miesiące przed ślubem z dokumentami i od razu mamy spisać protokół.
Jeśli w wypadku stracił jądra lub członka albo gdy chorował na choroby, które uczyniły z niego bezpłodnym to wtedy mówi, że jest "niezdolny". A jeśli jest bezpłodny ale o tym nie wie to mowi, że jest zdolny i tyle. A jeśli chodzi o dzieci to nie jest to warunek najważniejszy! Owszem jest jednym z głównych zamierzeń ale jeśli w praktyce okaże sie , że małżeństwo nie może mieć dziecka choć sie staraja to ksiądz z tego powodu nei uneiważni ich związku itd.. Zgadzam się, że głównym celem małżeństwa ma byc miłość obojga, która uświęci ich i zaprowadzi do świętości. Dzieci są owocem ich miłóści. Pozdrawiam
no tak, ale powiedzmy że poza przyczynami czysto fizjologicznymi mogą też wystąpić przyczyny natury psychicznej o których mężczyzna przestrzegający czystości może nie wiedzieć ;)

mniejsza z tym, nie da się wyjaśnić logicznie czegoś, co logicznym nie jest :)

Pozdrawiam!
oj carrie - chyba każdy wie, że coś z nim nie tak, nawet jeśli nie uprawia seksu...
Nie będę się tu zagłębiać w szczegóły;)
Z resztą chodzi tu o trwałą niemożność (czyli problem jest, gdy już było podjęte leczenie w tym temacie, na wszystkie możliwe sposoby i sposoby te zawiodły)

Przeszkodą do małżeństwa natomiast NIE JEST bezpłodność - co chyba jednoznacznie świadczy o tym, że dzieci to nie jedyny cel małżeństwa, nawet wg Kościoła :)
do góry