Widok

protokół..o co pyta ksiądz....

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jakie pytania zadaje ksiądz przy pisaniu protokołu..o co się wypytuje co trzeba wypełnić....,

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
carrie, zdecydowanie się zgadzam
jasne że dzieci są ważne, może nawet kiedyś będę chciała mieć swoje ;p
ale sprowadzanie małżeństwa do instytucji produkującej bobasy to dla mnie tak jak sprowadzanie miłości tylko do seksu.. bez sensu i mija się z prawdą
ja nie biorę ślubu bo chcę mieć dzieci, tylko dlatego że kocham mojego mężczyznę do szaleństwa i chcę z nim być zawsze, z dziećmi lub bez
pozdrowionka :))
carrie bradshaw - zgadzam się z Tobą
no to w takim wypadku pytanie to jest źle sformułowane
skądże ten kawaler ma wiedzieć czy jest zdolny czy też nie, skoro przestrzegał czystości przedmałżeńskiej zgodnie z nauką KK??

a główny cel istnienia małżeństwa to miłość dwojga ludzi. Bez względu na to co do powiedzenia w tej kwestii ma kościół... niestety...
pytanie jest po to, że gdyby zaistniała niezdolność do współżycia, a byłoby to zatajone przed ślubem, to stanowi to podstawę do kościelnego unieważnienia małżeństwa - bo głównym "celem istnienia" małżeństwa (wg kościoła) jest posiadanie potomstwa.
Milka, chyba mamy podobny tok myślenia i podejście do "tych" spraw ;)
A my już spisaliśmy, jak byliśmy załatwiać termin. Zostały nam jeszcze nauki, poradnictwo i zapowiedzi. No i jeszcze spowiedź.
O Matko!
To mnie zalamalas................
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
nam ksiądz powiedział, że protokół spisuje się tak mniej więcej na 2 miesiące przed ślubem
Agunia, tak szybko macie protokół???? dopiero teraz załapałam
ja mam slub 2 tygodnie po Tobie, a w kosciele gdzie mamy slub bylam tylko na naukach w pazdzierniku, jeszzcze zadnych diokumentów, nic nie mamy, nie mówiąc o umawianiu protokołu....?
powodzenia Agunia :)))
napisz jak wrażenia, myślę że dużo zależy od księdza..

ja jestem uczulona na indoktrynizujące pytania, heh, nie wiem czy wytrzymam i nie zastrzelę kogoś smiechem :PP
O kurcze, to wszystko czeka nas już za tydzień.
nic straconego ;) jeszcze moga zaczac o to pytac ;)
heh, paranoja
dobrze że nie pytaja o nr kart kredytowych i stan konta i kiedy miałam ostatni okres, coby wiedzieć czy będę dobrze dzieci rodzić
żałosne
zawsze można nie brać ślubu kościelnego :P

a co do tych, co nie współżyją przed ślubem, to się nie martw, bo i oni się nie martwią :P
dla mnie to niektóre pytania są dziwne, bo jeżeli kościół zakazuje seksu przedmałżeńskiego to skąd się wzięło pytanie - "Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? :) bo skąd ktoś (zakładając, że zastosował się do tych zakazów) ma to wtedy wiedzieć? i w ogóle z drugiej strony - po co to pytanie - jeżeli są ludzie, którzy się kochają i chcą być zawsze razem przez zawarcie związku małżeńskiego, a na przykład jeden z nupturientów jest chory do tego stopnia, że choroba uniemożliwiałaby mu współżycie, a nie jest to dla nich sprawa najważniejsza,nie przeszkadza im to i godzą się z tym. to jest jakby wyznaczanie z góry celu małżeństwa, a nie wszystkim o to chodzi. za bardzo indywidualne jak dla mnie to pytanie.
mnie w nim nie stresuje nic poza tym, że nie lubię kłamać i odpowiadać na niedorzeczne pytania ale cóż, takie życie, taka tradycja.
umrzeć ze śmiechu???????????????????????????????????????
śmieszne.
marzena
umrzeć ze śmiechu???????????????????????????????????????
śmieszne.
marzena
Dziewczyny, a co was tak stresuje w tym protokole? :)
do góry