Widok

protokół z księdzem-kiedy najpózniej?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przeszukałam podobne wątki ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie-kiedy najpózniej mozna spisać protokół z księdzem przed slubem? Jesteśmy chwilowo wstrzymani, czy na ok 1 miesiąc 3 tyg przed wystarczy? Wiem, że pewnie wszystko zależy od proboszcza a ja nie mam kogo spytac bo nasz na pielgrzymce....

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem wystarczy, my spisywaliśmy protokół gdy mój mąż przyjechał z zagranicy czyli to było na 5-6 tyg. przed ślubem

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
nie martw sie napewno nie za pozno my spisywalismy 4lub trzy tygodnie przed slubem tez sie stresowalam ze pozno bedzie ale bylo ok

image
my bedziemy spisywac 10 dni przed:P

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
My spisaliśmy i daliśmy na zapowiedzi około 1,5 miesiąca przed ślubem. Pytałam księdza i powiedział, że jeżeli mamy już "zaliczone" nauki i poradnictwo to nie trzeba się tak spieszyć

a kiedy najwcześniej????
czy aby spisac protokuł już są potrzebne wszytskie dokumenty? (o odbyciu nauk, poradnictwa, pozwolenie na ślub, akt urodzenia i zaświadczenie o przyjęciu sakramentów, o braku przeciwskazań z USC) ?

czy dokumenty są ważne 3 miesiące przed ślubem czy 3 msc przed spisaniem protokołu???

papilio1@op.pl
3 miesiace przed slubem. ja spisalam protokul mimo ze nie mialam wszystkich dokumentow. donioslam w piatek, ale jeszcze nie uiscilam oplat, bo proboszcz o nas zapomnial

Serce dla Serca bije
z tym trzy miesiące wcześniej to lekkie niedomówienie. to niedomówienie wynika z tego ze w momencie wyciągnięcia dokumentu stwierdzającego sakramenty musisz go donieść w ciągu 3 m-cy do parafii w której bierzesz ślub i spisać protokół. sam protokół możesz spisać nawet 6 m-cy wcześniej.....

Do spisania protokołu potrzebujesz : dowód osobisty, zaświadczenie o sakramentach i ewentualnie pozwolenie z kościoła jeżeli ślub macie w innej parafii niż wasze

potem do kościoła musisz donieść: dokumenty z USC (a do tego żeby je spisać potrzebujesz dowód osobisty i akt urodzenia z USC w mieście gdzie sie urodziłaś), dokumenty o odbyciu nauk przedmałżeńskich, kartkę z odbytymi zapowiedziami (która teoretycznie dostajesz po spisaniu protokołu), kartkę od spowiedzi....

Mogłam jeszcze o czymś zapomnieć....

image
image [/url]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokumenty te muszą być ważne w dniu ślubu, ich ważność to 3 miesiące :)

image
image
3 miesiące przed ślubem.

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję Kochane :) uspokoiłyście mnie :*

image
mnie tez :)
ja po moje metryczki i inne papierzyska muszę pojechać na mazury. A w kancelarii powiedziano mi ze protokół to podpiszemy jak będą wszystkie papiery. A jadę tam dopiero w maju.

image[/url]image[/url]
Z tego co się orientuje ksiądz MOŻE zapytać kiedy były zaręczyny i jaki jest tego dowód (w sensie pierścionek) więc bez zaręczyn chyba lepiej się nie wybierać bo kumpele właśnie o to pytał a była tydzień temu. Więc nie spiesz się Tokio :D

http://www.diecezja.gda.pl/images/upload/wzory_pism.pdf formularz nr 5 (o to dokładnie pyta ksiądz, nie pojawiło sie żadne inne pytanie niz tu zawarte). Protokół spisaliśmy w ubiegły czwartek - wiec jestem an bieżąco.

A to dane ze strony jednej z Gdańskich parafii i w ten właśnie sposób załatwiliśmy wszystkie formalności kościelne:

Na około 3 miesiące przed zawarciem sakramentu małżeństwa należy umówić się z Księdzem Proboszczem na spisanie protokołu przedślubnego. Na spisanie tego protokółu trzeba przynieść następujące dokumenty: dowody osobiste narzeczonego i narzeczonej; świadectwo ukończenia religii na poziomie szkoły średniej; świadectwo chrztu z adnotacją o przyjęciu sakramentu bierzmowania (uwaga! świadectwo to jest ważne przez 3 miesiące od daty wystawienia); świadectwo bierzmowania – jeżeli brak takiej adnotacji o nim na świadectwie chrztu; zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego do ślubu konkordatowego (uwaga! trzeba zadbać by wystawiono je z taką datą, by w dniu zawierania sakramentu małżeństwa było nadal ważne).

Jeżeli narzeczony lub narzeczona mieszkają poza terenem naszej parafii – wtedy przy spisywaniu protokołu przedślubnego otrzymują „Prośbę o wygłoszenie zapowiedzi”, którą zanoszą do kancelarii parafialnej parafii miejsca swojego zamieszkania. Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego takie zapowiedzi muszą zostać wygłoszone w parafii zamieszkania przez trzy niedziele.

Narzeczeni otrzymują także karteczkę do spowiedzi przedślubnej. Przed rozpoczęciem spowiedzi należy przekazać ją księdzu spowiednikowi do podpisu, informując że jest to spowiedź przedślubna.

Podczas spisywania protokołu kapłan przekazuje narzeczonym formularz do nauk przedślubnych i poradnictwa rodzinnego. Na formularzu znajduje się dokładny terminarz tych spotkań.

mam nadzieję, że trochę pomogłam:)

hehe dobre z tymi zaręczynami, my tam mamy już akt ślubu cywilnego :)

image[/url]image[/url]
My jakoś miesiąc przed Ślubem spisywaliśmy protokół

image
image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry