Widok

przeciwciała anty-M- pomocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy któraś miała przeciwciała anty-M aktywne w temp. 37 stopni, mam grupe A rhD+ no i te przeciwciała, szukam w necie ale nie mogę nic znaleźc a jak już to jest napisane, że tak się zdarza po pierwszym porodzie. ale ja nigdy nie rodziłam!!!. Dziewczyny jeśli któraś byłaby mi w stanie wytłumaczyc co to oznacza to byłabym wdzięczna bo się martwię..
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podbijam, może ktoś się z takim wynikiem spotkał?
postaram sie wytlumaczyc. po pierwsze nie masz sie czym martwic. anty M to przeciwciala ktore sa gdy ojciec ma antygen M. to sa typu IgG wiec moga przechodzic przez lozysko i potencjalnie ale niezmiernie zadko moga wywolac chorobe hemolityczna noworodkow (to samo co moga wywolac anty RH gdy mama jest Rh- a dziecko Rh+). tyle ze w wypadku anty M zdarza sie to niemiernie zadko. Jezeli masz ich malo to wogle nie ma powodu do zmartwienia a jezeli wiecej to chyba stosuje sie to samo co w wypadky RH- czyli podaje anty anty Rh- zeby usunac anty Rh- z krwi matki. rzeczywiscie dziwne ze je masz nie bedac wczesniej w ciazy. z tego co wiem powinni sprawdzic czy ojciec dziecka ma antygen M i jezeli nie ma to wogle nie ma problemu.
image

image
walerka dziękuję bardzo :) tylko dziwne to trochę bo przecież tak jak napisałaś w ciąży nie byłam nigdy więc hmm
witam, moja grupa krwi 0Rh ( - ) !!!!!! mojego meza AB Rh (+)
w 17 tyg zrobiłam badanie POC ! w mojej krwi wyszły przeciwciała anty M, Moj lekarz prowadzacy skontaktował sie z dr I. Kopeć z IHiT. pani doktor zalecila badanie na ten antygen rowniez u mojego Meza, okazało sie ze i on ma ten antygen M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na wizyte u Pani doktor czekam juz 3 tydzien :(
teraz jestem w 20 tyg zeby tego wszytkiego bylo malo dodam ze o dziecko staram sie od 4 lat mam juz 2 aniałki ach.... ostatnio jeszcze wyszło ze mam łozysko przodujace ... :(
w moim szczesciu nieszczescie za nieszczeciem :(
~Xori mam taka sama sytuacje jak Ty. bylas juz u lekarza, masz jakies informacje na ten temat? ja ide w poniedzialek. Pozdrawiam
i jak ? opisz co z tego wyszło, czy wszystko ok?
Po pierwsze rozne grupy krwi, Ty masz przeciwciala, a maz antygeny. Do odsluchania proponuje ,,rody krwi,, p. Emiliana Piaseckiego. Konflikt serologiczny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry