Widok

przed cywilnym robić blogosławieństwo???:/

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
oto pytanie , które wciąż tkwi w mojej głowie...jak myślicie? czy w ogóle wypada zrobić błogosławieństwo przed ślubem cywilnym? chodzi generalnie o to ,że mój partner jest po rozwodzie, ale mój to będzie pierwszy ślub.nie ukrywam,że troszkę boli mnie,że nie będziemy ślubować w Kościele,ale może kiedyś nam się uda......
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mąz też był po rozwodzie kiedy braliśmy slub cywilny, my mieliśmy błogosławieństwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
myślę, że w takiej sytaucji powinnaś zrobić :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie też tak było - rozwodnik+panna :)

przed wspólnym ślubem nie mieliśmy błogosławieństwa - ponieważ ja czegoś takiego nie uznaję :)

zresztą nie leży mi mieszanie "tradycji"kościelnej(błogosławieństwo sprzed ślubu kościelnego) ze ślubem urzędowym(cywilnym)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my przed cywilnym nie mielismy blogoslawienstwa, nawet mi nie przyszlo nic takiego do glowy i nie zaluje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
To jestem tu jedną z nielicznych - rozwódka + kawaler.
I mi się to też przed cywilnym nie widzi. Ale: 1)przed pierwszym ślubem błogosławieństwa nie miałam , 2)dla M będzie to pierwszy ślub i jest to dla niego ważne.
Biorąc to pod uwagę - błogosławieństwo będzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny.... U nas błogosławieństwo też jednak będzie.
a co my mamy zrobić ja pon rozwodzie i p
ja wychodząc za mąż też byłam panną, mój J- rozwodnikiem, mieliśmy błogosławieństwo- mi na tym bardzo zależało, nie wyobrażam sobie, że mogło być inaczej

wydaje mi się, że to niekoniecznie musi się wiązać z tradycją kościelną, to jest błogosławieństwo rodziców na wasze nowe życie, takie symboliczne i uroczyste, i moim zdaniem nawet jeśli nie bierze się ślubu kościelnego, to jeśli macie na to ochotę, to nie zabraniajcie sobie tego, ani rodzicom- bo dla nich to też jest wielkie przeżycie.....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mam za tydzień slub córki -cywilny ,i bedzie błogosławieństwo .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja mialam cywilny, błogosłowienstwa nie bylo, ale za to była masza dzien wczesniej w naszej intencji wiec to wystarczyło, nie bylo z tym problemu, dyspensa na piątek od księdza tez była, Błogosławienstwo to kwestia gustu, ja nie potrzebuje, bo i zyczenia szczere dla mnie to to samo bez tej dziwnej otoczki...która mi nei pasuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

To ciężki grzech
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W żadnym wypadku nie wolno robić błogosławieństwa używając słów w mię Boga bo to po prostu ciężki grzech .Tak samo jak do tego celu użyjemy krzyża.Błogosławieństwo typowe można robić tylko i włącznie przed .ślubem kościelnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry