Widok
Witajcie, mam wrażenie, że temat przedszkola umarł razem z szansą na dostanie się dzieci do niego. Podzielę się z wami drodzy rodzice korespondencją z UM w tej sprawie:
mój @ :
Proszę o wyjaśnienie co oznaczają nowe przepisy dotyczące przedszkoli?
Czy jesli córka jako 3 latek dostała sie w poprzedniej rekrutacji do tego przedszkola, lecz z uwagi na to że go fizycznie nie ma chodzi do prywatnego, czy musi przejsc proces rekrutacji do 4 latków ponownie czy jest juz zakwalifikowana obligatoryjnie?
odp UM :
nowych przepisów właśnie nie ma - odwołano stare i nie wprowadzono jeszcze nowych, ale nie zakładamy sytuacji, że odstąpimy od tego, iż dzieci zrekrutowane do tego przedszkola nie będą mogły w nim być, bo w ostateczności będziemy się trzymać interpretacji, że prawo nie działa wstecz.
----------------------------------------------------------------------------
czy dobrze rozumiem, że nasze dzieci, które sie dostały do p-la, ale sie nie dostały bo go nie było, teraz moga zostać nie przyjęte na nastepny rocznik??
wiecie może coś również w tej sprawie?
mój @ :
Proszę o wyjaśnienie co oznaczają nowe przepisy dotyczące przedszkoli?
Czy jesli córka jako 3 latek dostała sie w poprzedniej rekrutacji do tego przedszkola, lecz z uwagi na to że go fizycznie nie ma chodzi do prywatnego, czy musi przejsc proces rekrutacji do 4 latków ponownie czy jest juz zakwalifikowana obligatoryjnie?
odp UM :
nowych przepisów właśnie nie ma - odwołano stare i nie wprowadzono jeszcze nowych, ale nie zakładamy sytuacji, że odstąpimy od tego, iż dzieci zrekrutowane do tego przedszkola nie będą mogły w nim być, bo w ostateczności będziemy się trzymać interpretacji, że prawo nie działa wstecz.
----------------------------------------------------------------------------
czy dobrze rozumiem, że nasze dzieci, które sie dostały do p-la, ale sie nie dostały bo go nie było, teraz moga zostać nie przyjęte na nastepny rocznik??
wiecie może coś również w tej sprawie?
No właśnie, czytanie ze zrozumieniem... uchylono nie projekt a skargę mieszkańców. Projekt trafia ponownie do analizy do Wydziału Architektury, gdzie zapewne po raz kolejny zostanie zaakceptowany i wtedy ruszą prace.
http://dziecko.trojmiasto.pl/Bedzie-przedszkole-na-Jasieniu-zaskarzenie-mieszkancow-uchylone-n103168.html
http://dziecko.trojmiasto.pl/Bedzie-przedszkole-na-Jasieniu-zaskarzenie-mieszkancow-uchylone-n103168.html
no tylko trzeba jeszcze przeczytać ze zrozumieniem, zaskarżony projekt nie został odrzucony tylko został uchylony czyli jakby do ponownego rozpatrzenia w wyżej instancji - z tego co wiem chcą zmienić lokalizację tego przedszkola, dlatego nie budują już - co powinno być oczywiste skoro ma być budowane jak wszyscy zrozumieli, tylko w połowie września. Co znaczy że skończą pewnie po zimie, zanim zrobią odbiór budynku będzie maj-czerwiec, co znaczy że dzieci przyjmą od września 2017.
ze mna równiez tak zaczęła rozmowę - że nie powstanie wcale. Nie rozumiem dlaczego najpierw mówia, że dzieci np 3 letnie będą razem umieszczone żeby je razem potem przenieść na jasień a teraz każdy porozrzucał?? i nagle nie powtanie wcale? kto za to poniesie odpowiedzialność? ja dzis ide na te spotkanie o 17:00 to jest niepowazne,